*

JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Alkoholipolitiikka on myös elinkeinopolitiikkaa ja kulttuuripolitiikkaa


Esitys alkoholilain kokonaisuudistuksesta on luonnosvaiheessa. Ensimmäisessä versiossa on saatujen tietojen mukaan parannuksia lähinnä ravintola-alalle, mutta muuten ei kovin merkittäviä ajanmukaistuksia ole vielä mukana. Kokoomus ja Perussuomalaiset haluavat selvästi rohkeampia uudistuksia. Hallituksen enemmistö, kuten myös hallituspuolueiden kansanedustajien enemmistö, on vapaamman linjan kannalla. Lupa onkin odottaa, että esitys vielä paranee ennen virallista lausuntokierrosta.
 
Viime vuosina erityisesti pienpanimokulttuuri on lisännyt Suomessa suosiotaan. Virossa se on suorastaan räjähtänyt, ja suomalaisiakin toimijoita on siirtynyt Suomenlahden eteläpuolelle sikäläisten vapaampien sääntelyolojen ja muutenkin suvaitsevamman ilmapiirin perässä. Suomessakin on jo pitkään toivottu helpotuksia esimerkiksi pienpanimoiden asemaan.

Selkein tapa parantaa pienpanimotuotteiden pääsyä kuluttajien saataville olisi korottaa päivittäistavarakaupan prosenttirajaa. Nykyinen 4,7 tilavuusprosentin raja on keinotekoinen ja mielivaltainen. Suurin osa laadukkaista oluista on luonnolliselta koostumukseltaan tuota vahvempaa. On järjetöntä, että hyvät tuotteet pitää pilata laimentamalla, jotta ne saataisiin laajaan jakelutiehen. Tämän on muututtava. Samalla pitää säätää pienpanimoille ulosmyyntioikeus uuteen, korkeampaan vahvuuteen saakka. Erillistä pienpanimopoikkeusta prosenttirajan osalta tuskin on mahdollista tehdä.
 
Keskustelu Alkon monopoliasemasta on ollut koomista seurattavaa. Kyvykkäät ihmiset ovat harvassa asiassa kyenneet niin täydellisiin loogisiin umpisolmuihin kuin Alkon aseman puolestapuhujat. Alkon vähittäismyyntimonopoli on perusteltu saatavuuden rajoittamisella kansanterveyssyin. "Alko-puolue" pelottelee, että jos päivittäistavarakaupan 4,7%:n rajaa nostetaan, Alkon myymälätiheys romahtaa ja tiukan viinan saanti maaseudulla vaikeutuu (eli saatavuus rajoittuisi). Samalla Alko virittelee verkkokauppaa syksyksi, ilmeisesti saatavuutta rajoittaakseen. Ota näistä sitten selvää.
 
Itse olen sitä mieltä, että monopoli saisi jo mennä. Ruokakauppoihin kuuluisivat kaikki ruokajuomat alkukuohuvista jälkiruokakonjakkeihin ja kaikki siltä väliltä. Alkoholijuomat ovat elintarvikkeita ja erottamaton osa normaalia länsimaista elämänmenoa. Niihin ei pidä suhtautua 1800-luvun yläluokkaisella moralismilla.
 
Alkoholipolitiikan pitää olla elinkeinopolitiikkaa ja kulttuuripolitiikkaa. Sen pitää osaltaan olla myös sosiaali- ja terveyspolitiikkaa, mutta holhouksen pitää olla progressiivista: Sen pitää kohdistua niihin, jotka todella tarvitsevat apua. Nuoriso on jo edeltäviä sukupolvia fiksumpaa, tutkitustikin. Räkä poskella örveltämistä pidetään junttimaisena. Ja hyvä niin. Terve alkoholikulttuuri tarvitsee syntyäkseen ennen kaikkea asennemuutosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olen aivan samaa mieltä, aivan! Ihmisten kyttääjät ja holhoajat hemmettiin eduskunnasta ja kaikesta päätöksentekoprosesseista....

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Alkoholipolitiikkamme on näpertelyä. Ehdotan kieltolakia joka elvyttäisi yksityisyrittäjyyttä ja avaisi meille naapureistamme huolehtiville kunnon kansalaisille uusia maukkaita huolenaiheita.

Kimmo Jouhki

Niin totta! Ja mitä tekee päättäjämme, lisäävät tätä sirkusta, viemällä yhä enemmän jengiä alueelle, jossa kaikki mahdollistetaan! Näin saadaan suomalaiset käyttäytymään ja varsinkin juomaan Suomen tukemia alkoholipitoisia tuotteita tax-free tuotteina. Se on kuin päästäisi sonnilauman irti keväisn navetasta! Sen kerran kun päästään, niin vedetään kaksin käsin ja muut (ne jotka eivät ymmärrä olematonta alkoholiverotusta omissa maissaan) vieressä ihmettelevät toimintaamme. Ei järkeä, ei! Eikö ole jo aika kohdistaa alkoholipolitiikkaamme sinne, missä se eniten auttaisi eli siihen ryhmään henkilöitä, jotka juomisestaan eniten, HUOM! alkoholin aiheuttamia sairauksia saavat, EI niihin 90%:iin aikuisväestöä, jotka haluaisivat ostaa juomansa naapurikaupasta tax-free hintaan!

Amerikkalaismies ei ollut uskoa kokemaansa Tallinnan-lautalla: ”Tämä on helvetin yhdeksäs kehä”
Yhdysvalloissa asuvan Dan Koplowitzin tragikoomiset Facebook-päivitykset Tallinnan-lautalta naurattavat.
ILTA-SANOMAT

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutku Ruotsissaki saa myydä vain 3,5%:sta!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ruotsalaisethan eivät itseään viinan suhteen hallitsisi ilman naapureiden rajoitteita.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Jaana Pelkonen;
Alle kolmekymppisenä pääsin valtamerilaivan päälliköksi. Annoin miehistölle vapauden viinan suhteen maininnalla, jos et hallitse, lähde kotiin. Vuoden aikana yhden ainoan miehen jouduin erottamaan toimestaan.
Tuskin muutkaan suomalaiset meitä merimiehiä holtittomiampia ovat.

Käyttäjän AnttiRaunio kuva
Antti Raunio

Se on jännä asia kuinka holhousta vähentämällä voidaan itseasiassa saavuttaa vähemmän holhottavaa. Tämän valitettavsti virkamiehet ymmärtävät liiankin hyvin ja kuka nyt haluaisi tehdä itsensä tarpeettomaksi...

Timo Virta

Alkon monopolihan on jo murrettu. Kun veroista on huolehdittu asianmukaisesti, voi viinat tilata EU-maista kotiovelle. Verothan maksetaan valtiolle, ei Alkolle. Tullin sivuilta löytyy hyvät ohjeet, miten toimia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset