JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Eläinsuojeluvalvontaan tarvitaan lisäresursseja

Helsingissä tehtiin viime vuonna 359 eläinsuojelutarkastusta. Suurin osa tarkastuksista kohdistui yksityisiin asuntoihin, mutta myös eläinkauppoja ja -tapahtumia tarkastettiin. Eläinsuojelullisia toimenpiteitä vaativien tarkastusten osuus oli hyvin korkea (51 %) ja jopa 18 prosentissa tarkastuksista jouduttiin ryhtymään kiireellisiin eläinsuojelulain mukaisiin toimenpiteisiin. Kiireellisiin toimenpiteisiin ryhdyttiin tapauksissa, joissa omistaja oli hylännyt lemmikkinsä tai omistaja oli muutoin vakavasti laiminlyönyt velvoitteensa eläimen hyvinvoinnista huolehtimisesta. 

Talouden heikko tilanne heijastuu vakavalla tavalla myös eläinten hoitoon. Epäkohdat liittyvät useimmiten ruokintaan, ulkoilutukseen, turkinhoitoon, pitopaikan puhtauteen, turvallisuuden laiminlyöntiin, mutta yhä useammin myös sairauden hoitamattomuuteen. Syksyllä 2015 Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton teettämän kyselyn mukaan vastaajista joka neljännes koki, että heidän kykynsä kustantaa lemmikistä aiheutuvia kuluja oli heikentynyt ja jopa puolet vastaajista kertoi olevansa valmiita lemmikkinsä lopetukseen taloudellisten syiden vuoksi, mikäli eläinlääkäri sitä vaihtoehtona esittäisi. Hoitamattomien sairauksien ohella on yleistynyt lainvastainen tapa, jossa koira suljetaan työpäivänajaksi häkkiin. Eläinsuojeluasetuksen mukaan koiraa saa pitää kuljetushäkissä vain sen aikaa, kun koiran kuljettaminen, sairaus, tai muu tilapäinen syy niin vaatii. Lienee selvää, että omistajan työpäivä ei ole tällainen tilapäinen syy häkissä pitämiselle.

Voimassa olevan eläinsuojelulain (247/1996) tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla tuskalta, kärsimykseltä sekä kivulta ja edistää eläinten hyvää kohtelua ja hyvinvointia. Meidän ihmisten vastuulla on huolehtia siitä, että eläinten elinolosuhteet ovat kunnossa.

Maa- ja metsätalousministeriössä on parhaillaan valmisteilla eläinsuojelulain kokonaisuudistus. Voimassa oleva eläinsuojelulakimme kaipaa monilta osin uudistamista, sillä se on jo lähes kaksikymmentä vuotta vanha. Lainsäädännön on jatkossa muun muassa otettava huomioon nykyistä enemmän eläinten tarpeet ja taattava eläinsuojeluvalvonnalle riittävät resurssit sekä eläinsuojeluvalvonnan alueellinen tasa-arvo. 

Muuhun Suomeen verrattuna Helsingissä on huolestuttavan vähän resursseja käytettävissä eläinsuojeluvalvontaan. Viimeisimpien tietojen mukaan valtakunnallisesti yhtä valvontaeläinlääkärin virkaa kohden on noin 115 000 asukasta. Helsingissä vastaava luku on noin 390 000 asukasta. Helsingissä arvioidaan olevan noin 70 000 – 80 000 lemmikkieläintä. Resurssien vähyydestä johtuen ennaltaehkäisevään työhön ei riitä aikaa ja valvonta on jouduttu suuntaamaan epäilyyn perustuviin tarkastuksiin. 

Uuden valvontaeläinlääkärin viran perustaminen Helsinkiin on perusteltua, mutta myös jokaisella meistä on velvollisuus ilmoittaa havaitsemistaan epäkohdista eläinsuojeluviranomaisille tai vapaaehtoiselle eläinsuojeluvalvojalle. Jos on huolissaan naapurisovun puolesta, voi ilmoituksen tehdä nimettömänä. Tai jos on epävarma siitä, onko eläimen hoidossa puutteita tai laiminlyöntejä, kannattaa asia varmistaa aina ottamalla yhteyttä eläinsuojeluviranomaiseen, tai -valvojaan. He osaavat arvioida, onko tarkastuskäynti syytä tehdä. Vuosittain vain muutama tehdyistä tarkastuksista osoittautuu aiheettomaksi. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän lindapelkonen kuva
Linda Pelkonen

Hyvä kirjoitus! Teimme siitä pätkän myös uutispuolelle:

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/183612-elainsuojel...

t. Linda / US

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Erittäin hyvä ja perusteltu kirjoitus.

Eläinsuojelulain uudistamisen yhteydessä on ehdottoman tärkeää huomioida väestömäärän vs. eläinmäärän osuus suhteessa valvontaan. Myös kunnalliset (tai maakunnalliset) eläinsuojeluvalvojien virat on perustettava. Kuntien eläinlääkärien kontolle jätettävä valvonta on äärimmäisen huono raktkaisu. Heillä ei ole aikaa riittävästi paneutua valvontatehtäviin, varsinkin, kun kyse on suurista toiminta-alueista, kuten pääkaupunkiseutu.

Erityisesti nyt, kun kansantalouden kurjistumisen myötä kansalaisten omat taloudelliset ja psyykkiset resurssit ovat heikentyneet, eläinten asema heikentyy tuplasti. Joko eläimet jätetään ruokkimatta tai muutoin heitteille. Valitettavan usein kokonainen karja saattaa joutua lopetettavaksi laiminlyöntien takia.

Nälkäkuolema on kuolemista julmimpia, silti nälkään nääntyneitä nautoja, hevosia ja sikoja kohdataan äärimmilleen kurjistuneissa olosuhteissa.

Vaikka aika ajoin eläimiin kohdistuneista julmuuksista ja/tai laiminlyönneistä kirjoitetaan, se lienee kuitenkin vain pintahipaisu.

Armi Runola

Hienosti välität ja otat kantaa, kiitos Jaana!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Montakohan valvontaiskua on ilmoittamatta tehty perhekoteihin joissa on huostaanotettuja ismislapsia ?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Lemmikkieläinten pito pitäisi kaupunkien kerrostaloissa lailla kieltää eikä lisätä yhteiskunnan kuluja järjenvastaista eläinten kaupungissapitoa eläinsuojelun nimissä. Esimerkiksi koirille kerrostaloasuminen on suoranaista eläinrääkkäystä.

Yksikään koira ei kerrostalohuoneistoon sovi. Koirat pääsevät tarpeilleen kaksi kertaa päivässä n. 30 min ajaksi. Se on todellista eläinrakkautta.

Jaana Pelkonen. Eikös meidän pitänyt sitä byrokratiaa ja julkista sektoria keventää eikä kasvattaa ?

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Voisitko linkata edes yhden tutkimuksen aika hurjan väitteesi tueksi? Siis tutkimus jossa osoitetaan, että minkä tahansa koiran pitäminen kerrostalossa on tämän eläinrääkkäystä. Mihin perustuu tuo käsityksesi siitä, että koiria lenkitetään kaksi kertaa päivässä n. 30 min? No joo, tiedän jo vastauksen: ei mihinkään. Kunhan mutuilet vaan ja olet olevinasi eläinten puolella vaikka tosiasiassa olet vain perinteinen "kielletään kaikki"-sortin suomalainen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset