JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Vapaa aukiolo on nykypäivää


Eduskunnan täysistunnossa käsitellään tänään hallituksen esitystä liikeaikalain kumoamisesta. Esitys pohjautuu Sipilän hallituksen hallitusohjelmaan, jossa on sovittu, että kauppojen aukioloaikoja vapautetaan osana sääntelyn purkua. Tätä askelta on odotettu pitkään ja hartaasti. Liikeaikalain kumoamisella poistetaan monia ongelmia, joita sekä kaupan ala, että kuluttajat ovat kohdanneet.

Tällä hetkellä kaikki kaupat saavat olla auki juhlapäiviä lukuun ottamatta ympäri vuoden. Mikäli kauppa kuitenkin haluaa tarjota palvelujaan kuluttajille myös pyhinä, on kauppiaan anottava poikkeuslupaa Lapin aluehallintovirastolta. Lapin aluehallintovirasto katsoo poikkeusluvat erikseen tapauskohtaisesti. Luvan saamiseksi pitää olla tarpeeksi näyttöä esimerkiksi siitä, että kaupalla käy riittävästi asiakkaita. Ei ole missään määrin järkevää, että kauppiaan on erikseen haettava vuodesta toiseen kallista poikkeuslupaa saadakseen pitää kauppaansa auki esimerkiksi loppiaisena. Täysin järjetöntä on myös se, että parturikampaaja joutuu maksamaan satoja euroja saadakseen harjoittaa ammattiaan pyhäpäivinä. 

Digitalous on tehnyt kaupasta rajatonta ja ajatonta: ostokset voi klikata kellonajasta riippumatta ostoskoriin mistä tahansa. Verkkokaupan oletetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina. Lisäksi kehitystä pyrkii parhaansa mukaan vauhdittamaan EU, joka tavoittelee digitaalisten sisämarkkinoiden synnyttämistä. Joka vuosi haettavat erityisluvat vaikeuttavat kauppiaiden pitkän tähtäimen suunnitelmia ja aliarvioivat asiakkaita. On paljon asiakkaita, jotka asioivat kaupassa saadakseen henkilökohtaista palvelua ja nähdäkseen tuotteen ennen ostopäätöstä. Siihen ei verkkokauppa samalla tavalla pysty, vaikka kaupan alaa tukeekin. 

Jatkossa kaupat ja parturi-kampaamot voivat siis yrittää ja pitää ovet auki tai kiinni oman harkintansa ja jaksamisensa perusteella ilman, että esimerkiksi tiettyjen juhlapäivien aukioloihin tarvitsee hakea erikseen poikkeuslupaa. Kauppakeskusten pienyrittäjien oikeus viikoittaiseen vapaapäivään turvataan siirtämällä asiaa koskevat säännökset lakiin sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa.

Vapaa aukiolo vaikuttaa positiivisesti koko kansantalouteen. Kauppa saa mahdollisuuden kehittää toimintamallejaan, työllistyvyys ja palveluntarjoaminen paranee sekä jakeluketjut tehostuvat. Kauppojen ruuhkapiikkeihin ja "hamstraus"-ostoskäyttäytymiseen pyhien alla tämä tuo myös helpotuksen. Lisäksi hävikki saadaan paremmin kuriin. Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on todennut, että esitys aukioloaikojen vapauttamisesta on tervetullut konkreettinen askel osaltaan hidastamaan työn tarjonnan supistumista ja pienentämään valtiontalouden pitkän aikavälin kestävyysvajetta. Mikä tärkeintä, ihmiset ja kaupat saavat itse päättää, ilman valtiovallan holhousta. Vapaa aukiolo on nykypäivää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Siinäpä on kaupoille pojtimista miten saa kasvatettua asiakasvirran klo 00 yhtä suureksi kuin mitä se on päivällä klo 12 tai mitenkä saada houkuteltua yövuoroltapalaavat muodostamaan aamu kolmeksi uuden ruuhka ajan. Pitää myös miettiä kuinka nuoret saataisiin shoppailemaan ympärivuorokautisesti vaikka poistamalla kotiintuloajat ja nukkumaanmenoajat kotikasvatuksesta.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Ei mihinkään ole tulossa velvoitetta pitää kauppaa auki 24/7, vaan mahdollisuus. Laissa ei myöskään säädetä kotikasvatuksesta tai lasten kotiintuloajoista, kommenttisi on typerä ja harkitsematon.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mikässiinä kun kerran on mahdollisuus 24/7 aukioloon niin miksei asiakkaitakin alettaisi ohjata siihen. Oten ilosta kaikki hyöty irti. Lisäksi olet oikeassa ettei lailla voi vaikuttaa lasten kotiintulo- ja nukkumaanmenoajoista voidaanhan sitä silti aloittaa jokin kamppanja niidenkin muuttamiseen. Ajattalin vain että olisihan se kaupoillekk6n hyvä jos kaikki peruserkit saadaan asioimaan kaupassa tai vaikka shoppailemaan keskellä öytä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Periaatteessa vapaat aukioloajat ovat perusteltuja. Sitähän tämä ei välttämättä tarkoita, että aukioloaikojen on pakko mihinkään muuttua, olosuhteet ja kilpailutilanne todelliset aukioloajat määrittelevät.

Ikävä vain, että tässä ratkaisussa kärsijöitä ovat pikku yritykset ja pienet paikkakunnat. Yrityksissä, joissa valtaosan työstä tekevät omistajat, tilanne saattaa muodostua mahdottomaksi. Jo nyt näissä yrityksissä saattaa omistaja tehdä kuusi jopa seitsemänpäiväistä työviikkoa. Jaksaminen tekee aukioloaikojen pidentämisen mahdottomaksi. Useimmmissa tapauksissa myynnin pienuus ei mahdollista lisätyövoiman hankkimista. Tämänkaltaisten yritysten kilpailukyky aivan varmasti heikentyy. Monissa tapauksissa nämä yritykset on pysyneet hengissä omistajansa työpanoksella ja sillä , että niillä on ollut mahdollista käyttää pidempiä aukioloaikoja kuin suuremmat yritykset.

Aukioloaikojen vapaus mahdollistaa esimerkiksi sen, että isoilla yrityksillä on mahdollisuus "tappaa" pienet yritykset. Lisäämällä aukioloaikoja sillä tavalla, että pienen yrittäjän jaksaminen loppuu. Eihän näin välttämättä tapahdu, muttaa täysin mahdollista se on.

Aukioloaikojen vapauttaminen tulee aivan varmasti ohjaamaan kauppaa pieniltä paikoilta keskustaajamiin. Pienten paikkojen asiakasmäärä ei mahdollista ylipitkiä aukioloaikoja ja silloin kuluttaja opetetaan tekemään ostoksensa keskustaajamissa, joissa ostajien suuri määrä mahdollistaa hyvinkin pitkät aukioloajat, jolloin ostajat voivat sitä hyödyntää.

Luin jostain, että tämä mahdollisuus saattaa nostaa SOK:n markkinaosuuden jopa yli puoleen, eli tämä laki voi edelleen lisätä kaupan keskittymistä.

Väitän, että kaupan keskittyminen entistä isompiin yksikköihin tulee vähentämään alalla työssä olevia. Isossa yksikössä myynti per myyjä on huomattavasti suurempi kuin pikkuliikkeessä, jolloin sama myynti voidaan tehdä pienemmällä myyjämäärällä.

Välttämättä eivät pelkoni toteudu, mutta täysin mahdollista on sekin että juuri noin tapahtuu.

Tottakai vapaissa aukioloajoissa on hyötynsäkin, myönnän sen. Vasta aika näyttää mikä on lopputulos, onko asia on kokonaisuuden kannalta hyvä vai huono.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

T.S;"Ei mihinkään ole tulossa velvoitetta pitää kauppaa auki 24/7, vaan mahdollisuus. "

!000lta ihmiseltä kyseltiin nykyisistä aukioloajoista ja 92% oli tyytyväisiä nykyisiin aikoihin niiden kauppojen osalta joissa asioivat. 16% vastanneista oli sitä mieltä että jouluna/juhlapyhinä voisi olla auki ja 79% vastusti.

Rohkenen siis olla hieman eri mieltä siitä mistä blogisti kertoilee, eli että tätä oltaisiin odotettu "pitkään ja hartaasti". Toki varmasti näitäkin ihmisiä löytyy, jotka eivät pärjää elossaan ilman että pitää käydä ostamassa se maitolitra sunnuntaina, mutta se sitten eri asia pitääkö tuhansien ihmisten näiden vuoksi kärsiä.
Työpaikkoja tämä ei lisää varmastikaan, enkä oikein jaksa uskoa tähän vapautumisen tuomaan kassan kasvamiseenkaan. Asiakkaita kun ei riitä välttämättä nykyisilläkään aukoioloajoilla.
PS yksikään tietämäni parturi ei ole jättänyt asiakkaan tukkaa leikkaamatta pyhäpäivänä..oli sitten lupaa, tahi ei.

Se galluppi löytyy linkistä;
https://www.pam.fi/media/pam.fi-uutiskuvat/kaupan_...

Petteri Hiienkoski

Näen tämän aukioloaikakysymyksen aika raadollisesti siten, että kokoomus toimii tässä suurten kauppaketjujen asialla pienyrittäjiä vastaan. Eiköhän tuo logiikka mene vielä niin, että puolueen ja sen ehdokkaiden rahoittajien tulee saada vastinetta rahoilleen.

Suurpääoman juoksupojat ja -tytöt yrittävät sitten paketoida ja kuorruttaa nämä "uudistukset" sillä tavalla, ettei tämä raadollisempi todellisuus paljastuisi.

Valitettavasti suuryritysten tukeminen ja pienyrittäjien aseman kurjistaminen tulee isänmaalle kalliiksi, koska se heikentää työllisyyttä sektorilla, jossa työpaikkoja päinvastoin olisi mahdollista lisätä.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kun vielä mietitään samaan aikaan eteneviä pyrkimyksiä kaikenlaisten lisien, kuten ilta-, lauantai- ja pyhälisien leikkaamista/poistamista, arkipyhien muuttamista palkattomiksi vapaapäiviksi, lomarahojen leikkaamista ja tuella elävien pienten euromäärien laskemista, syntyy kysymys:

Kuka siellä kaupassa yöllä käy (muu kuin pulloa tarvitseva? Vartija ja kassa yrittävät saada yön menemään)?

Pekka Heliste

http://www.y-lehti.fi/arkisto/artikkeli/248/Suomen...

Suomen Yrittäjät vastustavat yksiselitteisesti vapaata aukioloaikaa.

Harav pienkauppias kykenee pitämään putiikkian auki 24/7/365

Käytännössä vuokrasopimukset kauppakeskuksissa pakottavat siihen ja se merkitsee pineyrittäjien tuhoa

Vapaan aukiolon kannattajat ajavat Keskon,SOK ja Lidlin monopolia ja suuryrityten etuja

Ja väite "kauppiaan" vapaasta valinnasta on todella oksettavaa propagandaa.

Ei SOKssa,Keskossa tai Lidlissä ole kauppiaita, jotka voisivat päättää aukioloajoista, sen tekee pääkonttori

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Noo meni niin että k-ryhmä on kauppiasliitto, s-ryhmä osooskuntaa ja Lidl hännänhuippuna toimii omalla fransice tyyppisellä idealla. Sitten on Suomenlähikauppa (siwa, Valintatalo, euromarketti), Minimani ja M-kauppa joista ei itsellä ole hajua mitä ne on (ns kasvottomia ketjuja).

Pekka Heliste

K-ryhmässä kauppiaan valta on hyvin rajoitettu esim hinnat tulevat pääkonntorista , samoin aukioloajat.Enemmän k-kauppias on provikkapalkalla toimiva myyjä

Osuuskunnassa kauppias on myymälänhoitaja eli selkeä renki vailla itsenäistä valtaa

LIdlissä kappias on vielä tarkemmin sidottu pääkonttoriin kuin K-kaupassa eli provikkapalkkainen myyjä

Pekka Heliste

K-ryhmässä kauppiaan valta on hyvin rajoitettu esim hinnat tulevat pääkonntorista , samoin aukioloajat.Enemmän k-kauppias on provikkapalkalla toimiva myyjä

Osuuskunnassa kauppias on myymälänhoitaja eli selkeä renki vailla itsenäistä valtaa

LIdlissä kappias on vielä tarkemmin sidottu pääkonttoriin kuin K-kaupassa eli provikkapalkkainen myyjä

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Pelkkää näpertelyä talouden kannalta. Sitäpaitsi jo nykyisillä aukioloajoilla Suomen vaarallisin ammatti on Siwan myyjä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset