JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Lukutaidon arvo on mittaamaton

Millä hinnalla olisit valmis myymään lukutaitosi? kysytään Suomen Pakolaisavun kampanjassa. Millä hinnalla minä olisin valmis siirtymään 757 miljoonan lukutaidottoman aikuisen joukkoon? Jos olisin syntynyt naiseksi Saharan eteläpuolelle, olisin todennäköisesti lukutaidoton. Siellä vain puolet naisista osaa lukea.
 
Pidämme lukutaitoamme niin itsestäänselvyytenä, ettemme osaa edes kuvitella, millaista elämämme olisi ilman sitä. Ajatukseen pääsee hieman kiinni matkalla Kiinaan tai Japaniin – maihin, joiden kirjaimia tai niiden yhteyttä toisiinsa harva latinalaiseen aakkostoon tottunut ymmärtää. Vieraassa maassa on helppo eksyä, jos ei osaa lukea tienviittoja. Miltä tuntuisi olla koko ajan ikään kuin eksyksissä? Toisten ihmisten lukutaidon ja tiedon varassa?
 
Miten lukutaidottomuus vaikuttaisi elämäämme? Tiedonhankinta vaikeutuisi, emme löytäisi töitä, emme tietäisi, mitä ympäröivässä maailmassamme tapahtuu. Emme osaisi tukea ja auttaa lapsiamme läksyissä tai tiedonhankinnassa. Emme ymmärtäisi viittoja, kylttejä tai mitään tekstiä. Emme osaisi kirjoittaa. Entä jos sairastuisimme? Vaikka saisimme hoitoa, emme osaisi lukea lääkkeiden ohjeita. Tai kävisi kuin Liberiassa, jossa ebola pääsi leviämään, koska kansalaiset eivät osanneet lukea hallituksen toimintaohjeita. Lukutaidottomina meidän olisi vaikea tietää oikeuksistamme ja velvollisuuksistamme. Emme yksinkertaisesti pystyisi toimimaan arjessa ja nyky-yhteiskunnassa. Jäisimme helposti yhteiskunnan ulkopuolelle. Lukutaidottoman on vaikeaa olla yhteiskunnan täysivaltainen jäsen, sillä kaikkeen yhteiskuntaan liittyvään toimintaan liittyy saumattomasti lukutaito.
 
Tämä on monen ihmisen todellisuutta maailmassamme, jossa elää 757 miljoonaa lukutaidotonta aikuista.
 
Lukutaito on ehdottoman tärkeä nimenomaan tytöille ja naisille. Lukutaitoisella naisella on itsetunto ja yhteisön arvostus. Hän varmistaa perheelleen toimeentulon, pystyy käymään kauppaa ja laskemaan tulojaan ja menojaan. Tietoisuus ympäröivästä maailmasta kasvaa ja sairaudet vähenevät tiedon myötä. Lukutaitoiset naiset synnyttävät terveempiä lapsia ja pystyvät huolehtimaan heistä paremmin. He ymmärtävät lukutaidon merkityksen ja laittavat todennäköisesti lapsensa kouluun.
 
Suomen Pakolaisapu kouluttaa aikuisia pitkittyneissä pakolaistilanteissa. Järjestön koulutuksissa opettajat ovat usein itsekin pakolaistaustaisia ja niissä käsitellään lukemaan ja laskemaan opettelun ohella oppilaille hyödyllisiä teemoja, kuten väkivallatonta kommunikointia tai sairauksien ehkäisyä. Koulutetut pakolaiset pystyvät jakamaan oppimaansa eteenpäin yhteisössään ja kehittämään sitä.
 
Väestön kouluttamattomuus heikentää toimeentulomahdollisuuksia ja demokratiaa, mikä puolestaan vähentää valtioiden vakautta. Sodat sulkevat kouluja ja pitkään kestäessään aiheuttavat kokonaisen sukupolven lukutaidottomuuden. Vaikuttaaksemme sotaan, nälänhätään ja sairauksiin meidän tulee auttaa köyhyyden nujertamisessa. Helpoin tapa on kouluttaa tyttöjä, poikia, naisia ja miehiä, auttaa heitä oppimaan ja tukemaan oma yhteisönsä kehitystä.
 
Kun lukutaito lisääntyy, yhteisö kehittyy ja ymmärrys vallitsevista olosuhteista vahvistuu. Jos haluamme rakentaa maailmaan rauhaa ja ehkäistä tulevia konflikteja, lukutaitoon panostaminen on pieni, mutta ihmisen elämän mullistava sijoitus.
 
Maailmassa on tällä hetkellä pakolaisia enemmän kuin koskaan ja joudumme kohtaamaan suurimman pakolaiskriisin sitten toisen maailmansodan. Jotta voimme ehkäistä pakolaisuuden lisääntymistä, on tärkeää sijoittaa hyvän elämän työkalut, kuten lukutaito köyhiin maihin.
 
Meistä kukaan ei ole valmis myymään lukutaitoaan sen kerran opittuaan. Mutta jokainen voi lahjoittaa lukutaidon. www.mesenaatti.me/lahjoitalukutaito

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomessakin nuorten lukutaito on niin pohjamudissa että se häiritsee monen nuoren jatkokoulutusta.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

J.P.> Siellä vain puolet naisista osaa lukea....

ooo
Missä ajassa heidät voidaan opettaa lukemaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Yhden ihmiesen opettaminen kestää kahdesta viiteen vuoteen, joten tuon lukutaidottoman porukan opettamiseen menisi joku parikymmentävuotta. Tämän lisäksi koulutusta tulisi muutenkin jatkaa ja tehostaa lapsiavarten joten vastaus on paremminkin että ikuisesti...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#5

Hetkinen.... minkäs kielen lukutaidosta me nyt puhume.
Ymmärsin että ko ihmiset eivät osaa lukea omaa äidinkieltään.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #10

Eivät kaikki. Vaikka Suomessa lukutaito on itsestään selvyys, niin köyhissä ja kolmannenmaailman maissa esiintyy yhä lukutaidottomuutta. Tämä on ihan faktanakki.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Kuitenkin Suomessa lukutaidottomia aikuisia pidetään voimavarana ja rikkautena.

Mutta joo, koulutus tosiaan on avainasemassa. Ja ei pahaa tee skarpata kotimaassakin.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Lukutaidon arvo todellakin on mittaamaton, mutta meille lukutaitoisille silti jotenkin mitattavissa tai luettavissa.

Vertauksesi kungfu-kirjaimista ei ole mielestäni käypä: olemme lukutaitomme avulla tottunut toimimaan tietyllä tavalla (lukemaan tienviittoja ym.), mutta lukutaidottomilla on luonnollisesti erilainen lähestymistapa tuollaisiin asioihin.

e. Lukutaito tasapäistää massoja etenkin älykkyystaulukon alapäässä, älykkäin prosentti oppii lukemaan itsestään ja olisi silti se kyvykkäin osa, vaikka ei lukemaan oppisikaan koskaan. On aivan käsittämätön ajatus, että on olemassa lukutaidottomia aikuisia.

Käyttäjän SariKarlstrm kuva
Sari Karlström

Islamistisissa maissa vain harva nainen saa kouluttautua. Uskonto ja kulttuuri kieltää. Mitä voisimme tehdä tälle asialle?

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Tukea maallistumista! Koulutus syrjäyttää aina uskonnot pitkässä juoksussa. Maallistuminen pitää hellävaraisesti tuuppia aluule ja jatkuvasti eteenpäin.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Naisten koulutus on avain maailman suurimmman ongelman eli väestönkasvun ratkaisemseen. Kaikki kehitysapu tulisikin suunnata lukutaidon ja ehkäisytiedon levittämiseen erityisesti muslimimaihin.

Hannu Töyri

Monikulttuurisuus kun se ymmärretään kulttuurirelatismin käsitteenä tuo Suomeen lukutaidottomia ihmisiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset