JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Tyyntä myrskyn edellä?

Juha Sipilän hallitus on nyt työskennellyt muutaman kuukauden ajan. Alkoholipolitiikasta ei ole puhuttu tänä aikana lainkaan. Tätä on ihmetellyt ääneen monikin taho. Heinäkuun alussa esimerkiksi Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen ihmetteli, miksei hallitus ole lausunut mitään alkoholipolitiikasta. Tyyntä myrskyn edelläkö? 

Sen tiedämme, että Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan parhaillaan alkoholilain kokonaisuudistusta. Eri yhteyksissä ilmenneiden tietojen mukaan suunnittelupöydällä ovat olleet muun muassa jatkoaikojen leikkaukset sekä oluen laimentaminen että alkoholin valmisteverotuksen korotukset.

Yksi Juha Sipilän hallituksen ohjelman keskeisistä tavoitteista on turhan sääntelyn purkaminen. Ravintoloille runsasta hallinnollista taakkaa aiheuttavat erityisesti alkoholi- ja elintarvikeasiat sekä rakentaminen. Jätin eduskunnassa kesäkuussa kirjallisen kysymyksen, jossa pyysin alkoholiasioista vastaavaa ministeriä valottamaan alkoholilain kokonaisuudistuksen aikataulua sekä sitä, miten valmistelussa varmistetaan, että hallitusohjelman linjaus toimialakohtaisen sääntelyn purkamisesta toteutuu tässäkin uudistuksessa, ja miten alan toimijoiden mukanaolo uudistuksen valmistelussa aiotaan varmistaa.

Alkoholiasioista vastaavan ministerin Juha Rehulan vastaus kolahti postilaatikkooni muutama viikko sitten. Se ei sisällä mitään yllättävää. Aikataulusta ei vastauksen mukaan ole tietoa, uudistus tehdään terveyspoliittiset näkökohdat edellä ja alan toimijoita aiotaan matkan varrella kuulla. Mielenkiintoisia sanoja, mutta mitä ne käytännössä tarkoittavat? 

Tähänastisen linjan perusteella voi sanoa, että jäljet pelottavat. Alkoholipolitiikkaa on tehty "terveys edellä" jopa siinä määrin, että koko muu ympäröivä todellisuus on unohtunut. Jollakin tiukennuksella tai olemassa olevan älyttömän normin säilyttämisellä saattaa olla terveyspoliittiset perustelut taustallaan. Aivan eri asia on, edistääkö tiukennus tai normi terveyttä sillä tavalla kuin on ajateltu. Ei-aiotut vaikutukset unohdetaan, jätetään huomiotta tai ainakin niitä vähätellään. Ei ole oikeasti toimittu terveys edellä vaan todellisuudesta irrallaan oleva kansanterveysteoreettinen yksinkertaistus edellä. Tässäkin tapauksessa hyvillä aikomuksilla on kivetty tie helvettiin. Älyttömällä verotuksella ja sääntelyllä kotimaan juomavalmistuksen, kaupan ja etenkin ravintoloiden kustannukset ajetaan korkeiksi ja toimintaympäristö mahdottomaksi. Aikaansaatu taloudellinen kannustin ohjaa ihmiset juomaan ulkomailta tuotua halpaa alkoholia kotisohvalla.

Suomalaista alkoholipolitiikkaa leimaa erityisen runsas ja vankka lakien, asetusten, kieltojen ja määräaikaisten lupien verkosto. Tämä holhoukseksikin nimitettävissä oleva toiminta on kääntynyt yhä voimakkaammin itseään vastaan muun muassa kasvavan alkoholin maahantuonnin ja nettitilaamisen myötä. Lisäksi jatkuvat veronkorotukset sekä edustuskulujen verovähennysoikeuden leikkaaminen ovat olleet kotimaiselle alkoholi- ja panimoteollisuudelle sekä ravintola-alalle myrkkyä. Ongelmakäyttäjien alkoholinkulutusta ne eivät kuitenkaan ole onnistuneet vähentämään. 

Matkailu- ja ravintola-ala työllistää nykyisin 140 000 suomalaista ja tuottaa vuosittain yli viiden miljardin euron verotulot. Alalle olisi mahdollista luoda jopa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja lähivuosina, mikäli saamme purettua kilpailukykyä jarruttavaa turhaa sääntelyä. 

Nopeana ensiapuna alan ahdinkoon sekä potkustarttina uusien työpaikkojen synnylle pitäisi toteuttaa ainakin seuraavat muutokset:

- Siirrytään anniskeluluvissa anniskelupaikkakohtaisuudesta toiminnanharjoittajakohtaisuuteen
- Luovutaan määräaikaisista anniskeluluvista, mikäli hakijalla on toistaiseksi voimassaoleva anniskelulupa
- Vapautetaan asteittain ravintoloiden aukioloajat. Ensimmäisenä toimenpiteenä luovutaan jatkoaikalupien vaatimisesta
- Uudistetaan annostelumääräykset - tuplakielto ja ns. kahden lasin sääntö  poistetaan (tätä Rehulakin kannattaa) 
- Poistetaan vaatimus anniskelualueen yksinomaisesta hallinnasta (estää ravintoloiden yhteiset anniskelualueet) 
- Perutaan alkoholimainonnan viimeisimmät rajoitukset. Sallitaan kotimaisten juomavalmistajien (esimerkiksi tislaamoiden) kertoa tuotteistaan omilla nettisivuillaan
- Sallitaan pienpanimoille kaikkien (myös yli 4,7-prosenttisten) tuotteidensa vähittäismyynti
- Sallitaan ravintoloille alkoholijuomien ulosmyynti
- Poistetaan valmistustapaan liittyvä rajoitus ('vain käymisteitse') päivittäistavarakaupassa myytäviltä alkoholijuomilta.

PS. mikäli et ole vielä laittanut nimeäsi kannatettavaan "Viinit ja oluet vähittäiskauppoihin ja ravintoloille sekä panimoille ulosmyyntioikeus" kansalaisaloitteeseen, vielä ehtii! https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1136

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Pelkonen juttelee:

"Juha Sipilän hallitus on nyt työskennellyt muutaman kuukauden ajan. Alkoholipolitiikasta ei ole puhuttu tänä aikana lainkaan."

Onpas. Heti kesäkuussa peruspalveluministeri Rehula väläytti, että kossua voi saada tulevaisuudessa myös velaksi.

Arttu Alila

"Juha Sipilän hallitus on nyt työskennellyt muutaman kuukauden ajan. Alkoholipolitiikasta ei ole puhuttu tänä aikana lainkaan".

"Vapaa viina, leveämmät kadut"-teemaa väkinäisesti ylläpitävä, Panimoliiton asiatyttö Jaana Pelkonen, voin lohduttaa sinua sillä, että hallitus ei oikeastaan ole sanonut vielä mistään muustakaan yhtään mitään.
Veikkaisin ihan näppituntumalla, että kansakunta odottaa hallituksen sanoja ja erityisesti tekoja, jotkut jopa pelolla, kaikesta muusta kuin viinasta, ainoasta agendastasi.

Matias Härkönen

Sai ne pika-aikataululla Kreikka 3 paketin...

Matias Härkönen

Ei pidä aliarvioida mysökään yksittäisen virkamiesten vaikutusvaltaa. STM:n johtajiin kuuluva Kari Paaso on yksi päähihhuleista. Asia tuli esille viimeisimmässä #nuuskagatessa.

Kari Paaso joskus aiemmin:

– Meillä on esimerkiksi nuuskan myynti kielletty, mutta sen käyttö tai maahantuonti omaan käyttöön sallittu. Olisiko siis nyt syytä kieltää nuuskan maahantuonti kokonaan, mikä vähentäisi sen käyttöä, mutta sehän tarkoittaisi sitä, että luomme uusia rikosnimikkeitä, hän pohtii.

Kari Paaso 2015:

– Nuuskan myynti on kielletty täällä, mutta sitä on paljon Suomen markkinoilla. Suurin lähde on tuonti Ruotsista. Haluamme rajoittaa laittomia nuuskamarkkinoita, kertoo Kari Paaso, päihteiden ehkäisy-yksikön päällikkö Sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nuuskaa saa ostaa omaan käyttöön 3 tornia. Tuota oli enää vaikea rajoittaa terveyssyin, niin keksittiin "laittomat nuuskamarkkinat". Ehdotuksen mukaan "omaan käyttöön" saisi tuoda enää yhden tornin. Naurettavaa, sillä jokainen nuuskan käyttäjä tietää että kolmesta tornista ei yhtäkään myydä kavereille. Sen verran vaikeaa saada muutenkin käsiksi.

Tämä samainen mies on useiden muidenkin kieltojen pääarkkitehti, sekä uuden alkoholilain valmistelija. Pahempi kieltäjä kuin Päivi Räsänen, mutta saa toimia hiljaisuudessa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Suomalainen sääntely ja kieltomentaliteettti on sitä kansallista itsemääräämisoikeutta ja moniosaamista. Muistetaanpa seuraavan kerran kun joku Impivaaran mies avaa kitansa sellaista kritiikittä kehuessaan.

Itse asiassa suurinpiirtein kieltolain päättämisestä asti maalla on ollut aikaa ja kaikki mahdollisuudet laittaa alkoholipolitiikkansa (jo moni muukin ylisäännöstelty asia) länsimaisempaan malliin. Eipä ole osattu.

Alkaa usko loppua että Kokoomuskaan yksin pystyisi tappelemaan tuulimyllyj vastaan kun vastassa on Kepu ja Persut, puhumattakaan virkamieskunnasta.
Onnea ja kiitokset Jaanalle hyvästä yrityksestä kuitenkin!

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Persut kannattaa viinejä ruokakauppoihin. Timo Soinin "työmiehen kopsusta" tuli paha äläkkä, jolloin Soini joutui täsmentämään ettei kopsu tarkoita ryyppäämistä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Edellisen jytkyn aikoihin olivat lupailemassa lisärajoituksia mainontaan ja alkoholiveron korotusta. Onkos nyt sitten takki kääntynyt?
Ei pysy enää perässä kun tuuliviiri yllä talon katon.

http://raitis.fi/raitisfi/artikkelit/alkoholista/m...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Suomessa on erittäin hyvä alkoholipolitiikka eikä siinä ole mitään ongelmia. Viina ei ole kenenkään ongelma. Aina sitä on riittänyt.

Koskaan en ole jäänyt ilman, jos tarve on yllättänyt. Ja juovuksissakin on oltu aivan tarpeeksi. Ja töppäiltykin on.

Suomessa on viinakauppoja tiheämmässä kuin rautakauppoja. Jos rautakauppaan täytyy ajaa kilometri kaupalla muutaman naulan takia, niin mikä on ettei viinakauppaan sitten?

Viiniäkin saa nykyään kaupasta 3 litran päniköissä. Jos auton peräkonttiin mahtuu, niin voi ostaa vuoden viinat kerralla.

Pään sekoittaminen on suuri ongelma eikä normaali ihminen tarvitse alkoholiannostaan joka päivä, ei edes joka viikko.

Jari Koiksniemi

Suomessa on vain kaksinaismoraalinen alkoholipolitiikka kulttuurista ei voi puhuakaan. Luulisi, että Eurooppa pörräisi umpikännissä jatkuvasti sillä alkoholia on saatavilla kaikkialla.
Alkon monopoli ja sitä tukeva raittiuslobbaajien joukko on eristänyt suomen vapaasta Euroopasta.
Monopoli tehostaa alkoholittomien valikoimaansa kauppojen tehostaessa olutvalikoimiansa. Monopoli vastaa alati yltyvään alkoholin nettimyyntiin perustamalla oman verkkokauppansa, ei kuitenkaan kotiinkuljetusta, naurettavaa pelleilyä. Viron viinaralli on osoitus typerästä, kansanterveyden nimissä tehtävästä taannuttavasta alkoholipolitiikasta.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Muutaman vuoden vai olisiko jo vuosikymmenien olen katsellut ihmetellen tätä uskomatonta Suomen itsensä vahingoittamista.

Kaikki tietävät, että tietenkin bulkki alkoholi ostetaan sieltä missä se on halvinta. Alko taas yrittää kertoa sen, että heillä on paras valikoima, joka osittain pitää paikkansa, mutta itse olen huomannut monen käyvän Virosta ostoksilla, jossa hinta on paras.

Jos vaikkapa neljä aikuista lähtee isänmaallisesti Eckerö-linellä ostoksilla, niin
voi tuoda 4 x 10l lonkeroa (120 tölkkiä). 4 x 110 litraa olutta (1644 tölkkiä), 4 x 90l viiniä (120 (3l) laatikkoa viiniä), 4x 20l sherryä.

Eli ei taida porukalla ole tarvetta tulla Viroon ihan heti :)

Tietenkin kustannusta saa vähennettyä merkittävästi ostamalla samat juomat laivan sijaan Virosta tavallisista kaupoista, kuten esim. Prisma, Rimi ja Maxima (hyvät hinnat mielestäni). Hyvä tukku, jossa ei tarvitse tukkukorttia on Kaupmees.ee, löytyy Narvan tien varrelta.

Prisman vieressä on myös Bauhaus, jonka hinnat ovat merkittävästi Suomen Bauhausin hintoja halvemmat.

Käyttäjän PasiEskelinen kuva
Pasi Eskelinen

Jaana minä ihailen sinua paljon! Olen itse Kiteeltä lähtöisin ja seurannut minkälaista kamppailua mm. pontikan tuotanto ja markkinointi(ei saa olla) käy läpi. Monilla mailla on mm. konjakkinsa, ja kenellä tequila, viski jne. Noitahan on ja mahtavia tarinoita niiden ympärillä! Meillä lyödään maahan sitä joka yrittää alkoholilla tehdä bisnestä ja varsinkin anniskella sitä! Jotenkin tuli surkuhupaisa olo kun suomalaisella laivalla bongasin amerikkalaisen pontikan hyllystä mutta en suomalaista. Tuli vähintäänkin hölmö olo. Mikä mättää?

Käyttäjän RistoLahtinen kuva
Risto Lahtinen

Suomen valtion omistama viinatehtailija Altia Oyj myy ja markkinoi Koskenkorva - nimistä viinaa, jota ei saa mainostaa. Koskenkorvaa on myyty yli miljardi pulloa yli kymmenelllä miljardilla eurolla Suomen valtion omistamasta monopolimyymäläketjusta Alko Oy, joka on kaikkia tuotemerkkejä suosimaton tasapuolinen ja läpinäkyvä kauppa. Samalla Suomen valtio verottaa olutta, joka on oman tuotannon eli Koskenkorva kova kilpailija, Euroopan korkeimmalla verolla. Olutta pitäsi myös laimentaa ja siirtää myyntiin Suomen valtion monopolimyyntiketjuun Alko Oy. III - oluen laimennus on pääministeripuolueen tavoitteena.
Alkoholipolitiikkaa on vain kauppapoliittinen kartellin camouflage, jonka varjolla suojataan kaupallisia etuja.
Kansalaiset ovat tosin siirtäneet alkoholiostojaan EU - alueelle ja verkkokauppoihin yli 500 miljoonan euroa arvoista verottomin hinnoin.
Maahan tuodaan joka päivä 300 000 tölkkiä verotonta olutta. Ravintolat myivät Suomessa viime vuonna 70 miljoonaatuoppia olutta vähemmän kuin edellisenä vuonna.
Keskihinnalla 3.5 euroa per tuoppi erittäin työllistävästä suomalaisesta liiketoiminnasta hävisi 250 miljoonan likevaihto. STM ja ministeri Rehula miettii " terveyspolitiikkaa " samalla kun potilas on jo saattohoidossa ja Suomi hallituksen nuhjaamisen avituksella ulosliputtaa rahat ja työpaikat.....

Siinä sitä " alkoholipolitiikkaa ".

HÖLMÖLÄISTEN TARINAT SAANEVAT JATKOA.

Veikko Nironen

Aika erikoinen erikoinen maa tämä Suomi, kun alkkoholia käyttäviin tiukkapipot suhtautuvat kuin vajaakykyisiin...

Tiedossani ei ole, että suomalaisista olis tehty tutkimusta, jossa ko käyttäytyminen olis voitu perustella millään tasolla...

Olisko tutkimuksen paikka onko vapaata alkkoholi politiikkaa kannattavia kohdeltu asiaan kuulumattomasti mm. yleistämällä suomalaiset lähestulkoon juopoiksi...

Ja muka sillä perusteella heille ei voida keskieuroopalaisten sivistyneeseen tapaan tarjota alkoholia vapaasti kilpailukykyiseen hintaan...

Aika moista oman pesän likaamista tiukkapipojen omien harhakuvien pohjalta puhumattakaan työpaikkojen / verotulojen menetyksistä...

Siinä olis yksi iso turhien säätelyiden purkamis mesta, mutta ennakkoarviot eivät kyllä näytä hyviltä...

Käyttäjän KristianSheikkiLaakso kuva
Kristian Sheikki Laakso

Ikävä kyllä Jaana pelkään pahoin, että Rehulan puolue kaveri samoilta kyliltä saa vaikutettua asiaan niin paljon ettei helpotuksia ole tulossa. Martti Talja keskussairaalan johtaja, kun haluaisi tupakankin kieltää kokonaan.

Tuulimyllyjä vastaan taistelua tulee kaikki järkevät ehdotukset olemaan, oli sitten asia mikä tahansa. Sarvikuonojen maa, ikävä kyllä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset