JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Kesälomat Eurooppa-aikaan

Suomi tarvitsee kuumeisesti uusia työpaikkoja ja kasvun eväitä. Huomattavaa potentiaalia löytyy palvelualoilta ja erityisesti matkailualalta.
 
Matkailuala on globaali nopeasti kasvava tulevaisuudenala. Suomen matkailutulo on ollut jo useamman vuoden yli 13 miljardia euroa. Alalla arvioidaan olevan mahdollisuuksia kasvaa jopa 20 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. Kokonaisvientiin verrattuna matkailutulot ovat yhtä suuret kuin yhden kuukauden tulot kaikesta kokonaisviennistä. Ala paitsi tuo verotuloja, se myös parantaa työllisyyttä Suomessa. Matkailuklusterin toivotaan kymmenen vuoden kuluttua työllistävän noin 180 000 henkilöä. Alalla on merkittäviä kerrannaisvaikutuksia myös muille toimialoille kuten kuljetus-, rakennus- ja kaupan alalle. Matkailua ei voida ulkoistaa muihin maihin. Ainutlaatuinen luonto, puhtaus, turvallisuus ja nähtävyydet ovat asioita, joita ei voi viedä täältä pois. Meidän ei pidä aliarvioida, mitä meillä on tarjottavanamme.
 
Valonpilkahduksista huolimatta olemme viime vuosina pudonneet kansainvälisen matkailun kasvuvauhdista. Syynä tähän on itänaapurimme haastavan tilanteen ja venäläisten matkailijoiden vähentymisen lisäksi muun muassa se, että Suomi on hintatasoltaan hyvin kallis maa. Suurin este kasvulle lienee se, ettei meillä panosteta tarpeeksi matkailun markkinointiin, emmekä ehkä osaa itse arvostaa ainutlaatuisuuttamme.
 
Oman mielenkiintoisen lisänsä Suomen matkailuun tuo kesälomiemme ajankohta. Suomessa useiden perheiden kesälomat nimittäin loppuvat elokuun alkupuoliskolla koulujen syyslukukauden käynnistyessä. Matkailuyritysten käyttämä sesonkityövoima on suurelta osin opiskelijoita, jotka palaavat opintoihinsa koulujen alkaessa. Lukuisat matkailukohteet joutuvat laittamaan lapun luukulle, vaikka Keski-Euroopassa lomasesonki on vasta parhaimmillaan ja innokkaita lomailijoita riittäisi Suomeenkin saakka. Matkailusesonki jää meillä valitettavan lyhyeksi. Kyseessä on merkittävä kansantaloudellinen tappio.
 
Kesälomien siirtämisestä/porrastamisesta on käyty tunteikastakin keskustelua jo vuosien ajan, mutta mitään merkittävää edistystä ei ole tapahtunut. Kesälomien siirtämistä nykyistä myöhemmäksi ovat esittäneet muun muassa Keskuskauppakamari ja Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry. Keskuskauppakamarin mukaan kesälomien siirtäminen eteenpäin kahdella viikolla lisäisi Suomen matkailun vetovoimaisuutta ja matkailualan liiketoimintaedellytyksiä.
 
Pitkällä aikavälillä kasvun mahdollisuudet on erityisesti ulkomaalaisissa matkailijoissa. He myös käyttävät rahaa enemmän kuin kotimaiset matkailijat. Jos heidän lomansa ajoittuvat heinä-elokuuhun, on selvää, että he suuntaavat sinne, missä on valmius vastaanottaa turisteja. Suomi on elokuussa jo koulun penkillä, vaikka usein silloin säät ovat parhaimmillaan ja lempeimmillään myös turisteja ajatellen.
 
Kilpailu matkailijoista on armotonta ja mikäli tässä pelissä aiomme vakavasti olla mukana, on meidän myös tehtävä kaikkemme erottuaksemme. Matkailun markkinointiin tulee satsata enemmän, eikä aasialaisten matkailijoiden kasvupotentiaalia saa hukata. Mustikat ja muumit ovat yhtä vetovoimaisia kuin luontokuvaus ja eräretkeily. Paikallista pienyrittämistä on kannustettava rakentamaan toimiva, turistia palveleva kokonaisuus. Yritysten toimintaa turhaa hankaloittavaa sääntelyä riittää yllin kyllin ja sitä pitäisi ensitilassa purkaa. Myös oikeanlainen veropolitiikka edesauttaa matkailun kehittämistä. Esimerkiksi ravintoloiden hintatasoa pitää saada laskettua alemmas. Olenkin esittänyt ravintoloissa nautitun alkoholin arvolisäveron alentamista ruoan arvolisäveron tasolle. Edustuskulujen verovähennysoikeudesta luopuminen oli suuri virhe, joka onneksi ymmärrettiin korjata. Verovähennysoikeuden voisi kuitenkin mielestäni nostaa sataan prosenttiin.
 
Ja niistä lomista — ainaisen juupas-eipäs -väittelyn sijaan kesälomien siirtoa olisi syytä selvittää kattavasti, kiihkottomasti ja tosiasiat tunnustaen. Matkailussa on valtavasti potentiaalia, jos vain sille mahdollisuuden oikeasti annamme.
 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

10 vuotta sitten asiasta tehtiin varsin kattava selvitys. Sen jälkeen hyvin vähän asiaan olennaisesti vaikuttavista taustatekijöistä on muuttunut.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Eikö pikemminkin asiaa tulisi tarkastella siten,että matkailuyritykset ja muut turismista hyötyvät itse pohtisivat keinoja joilla ala itse lisää toimivuuttaan.

Käsittääkseni koulutuksen ja perusopetuksen tehtävä ei ole kuitenkaan matkailun edistäminen.

Opetusviraston selvitys on hyvä ja ajanmukainen.

Yksinkertaistaen. Ei se nyt ihan niin mene,että se ekaluokkalainen väsyy koska turistien pitää päästä lomailemaan.

Mikäli asiaa selvitetään (jälleen) tulee antaa suurin painoarvo lasten ja nuorten omalle mielipiteenne koska asia koskee eniten heitä ja heidän jaksamistaan,opiskelun rakennetta ja oikeutta perusopetukseen.

Reino Jalas

“Oman mielenkiintoisen lisänsä Suomen matkailuun tuo kesälomiemme
ajankohta. Suomessa useiden perheiden kesälomat nimittäin loppuvat elokuun
alkupuoliskolla koulujen syyslukukauden käynnistyessä.”

Kysehän on tosiaan noista koulujen alkamisajankohdista. Blogisti taas vaikuttaa sekä Helsingin Kaupunginvaltuustossa että Eduskunnassa.

Uusilla koulun alkamis- ja päättymisajoilla kokeilu kannattaisi aloittaa nimenomaan Helsingissä. Sieltä se uusi lomamuoti sitten leviää muuallekin maahan. Juuri Espallahan turistit elokuulla ihmettelevät tyhjiä puistoja, kuollutta Linnanmäkeä ja muita puuhapaikkoja, suljettuja jäätelökioskeja, uimarantoja ja pienempiä museoita.

Voisiko blogistin suunnalta syntyä Kaupunginhallituksen suuntaan jonkinlainen aloite tai alustava ehdotus, että milloin ja millaisilla koulun alkamis- ja päättymisajankohdilla Helsingin Kaupunki voisi alkaa tässä asiassa pilotiksi?

Kätevämpää kait olisi että koulu voisi keväällä jatkua juhannukseen saakka?

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kätevämpää?!? Toki,aikuisille. Entäpä lapset ja nuoret? Heidän jaksamisensa?

Yhteiskunta pyörii aikuisten navan ympärillä.

Kannattaisi ottaa lasten jaksamisesta selvää ennenkuin heidän kustannuksellaan jälleen turvataan aikuisten elintasoa.

Olisiko sitten aiheellista siirtyä samantein kolmeen lukukauteen ja kolmeen pitempään lomaan? Onko työelämä sitten valmis joustamaan jotta tämä toimisi? Entä muut instanssit joita asia koskisi?

Heitellään vaan ideoita ja pilottihankkeita,mutta kannattaa konsultoida huolella asiantuntijoita,jotka ovat lasten ja nuorten kanssa tekemisissä.

Reino Jalas

Juu, mutta ehdotinkin että ei alettaisi ihmiskokeilla heti alkuun. Siksi stadilaisilla voisi kokeilla. Katsoa miten ne tuota blogistin itsensä aikatauluttamaa, matkailualalle sovitettua lomien jaksotusta kestää.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan Vastaus kommenttiin #7

Jaa jaa,kevyttä sarkasmia ilmassa...eduskuntakin voisi tosiaan kokeilla uutta loma-aikataulutusta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ensinnäkin,nämä itseään ja puoluettaan veronmaksajien rahoilla edustavat lomailevat vuodesta 5kk.Syyskuussa palaavat istumaan/torkkumaan torkkupeittojensa ja i padiensa pariin(jotka veronmaksajat ovat nekin maksaneet)

Palkkiot juoksee samaa tahtia,olivat sitten ei/juu/eli ei paikalla.

Virossa on vanhat loma ajat lapsilla,eikä kaikissa muissakaan kommuunin maissa mennä samassa tahdissa.Millä tämä kok.ynm.ek jA KUMPP.KUVITTELEE,ETTÄ PERHEET OVAT TÄHÄN ASTI HOITANEET LAPSENSA,KUN LOMA.jA TIEDOKSI NÄILLE VALOPÄILLE ETTÄ:Ihmeset käyvät 3 vuoroduuneissa,osa-aika,pätkä,nolla jne.jne.määräaikaisduuneissa,ja tiedoksi vielä sekin,että JO nyt,2015 lomalistat kiertävät.Eli lomat eivät ajoitu siihen teidän ihanimpaan keskikesän aikaan,ja teillähän se lomailu jatkuu vielä sinne ihanaan syksyyn saakka.

Luuleeko arvoisa edustaja,että kaikki ihmiset ovat matkalualan palveluksessa,tai että matkailuala joka on sesonkiaikaa,ei osaa tai pysty itse hoitelemaan turistiaikoina hommiaan?Siihen ei tarvita lasten ja koko suomen perheiden panosta.Kuka menee marjastamaan keskellä talvea?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Per,pakko suositella,kun TOTUUTTA pukkaa.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Pakko mainita vielä sekin seikka että turistien saaminen on kiinni näiden matkailu ynm.turistirysien OMASTA AKTIIVISUUDESTA,mainonnasta,jipoista jne.
es.Virossa nousee 2017(eun tahtiin siis sielläkin,alasajoa)alvi 9% 14%.Jo nyt on sieltä hävinneet suomalaiset,koska EI RAHAA.Pelko peessä siis sielläkin,kuinka tämänkin sitä maata pystyssä pitäneen elinkeinon kanssa käy.

Suomalaiset mainostavat itseään kyllä netissä,ja sieltä varataan jatkuvasti hotellia,majoitusta joka paikasta,mitä tarjolla on.Nytkin,kuten viime kesänä,olivat mökit,leirintäalueet,hotellit jne.jne.VARATTUINA,aivan kiitettävästi.Jopa 2000-7000 viikkohintaiset luxustönöt.

Kerropa nyt samantien ja luettele ne kaikki eu maat,joissa on yhteneväiset loma ajat.Euroopasta on turha puhua tuohon tyyliin,maiden ilmastot eroavat myös toisistaan ja elämäntavat jne.Tämä lässytys muutoinkin euroopasta,aivan kuin suomi ei olisi ennen ja jälkeen kommuunin ollut ja oleva,osa eurooppaa.

Käyttäjän LeoCarena kuva
Leo Carena

Olen kotoisin Keski-Euroopasta ja voin kertoa tässä, että minun kotimaassa lomat loppuvat yleensä samaan aikaan kuin Suomessa. Mutta koululomat alkavat siellä kuukausi myöhemmin kuin Suomessa. Suomi pitää kiinni maataloussuomen ajoilta peräisin olevaan pitkään lomajaksoon kun entisinä aikoina koululaisia tarvittiin heinätöissä. Mennyttä aikaa.

Suomen matkailuhinnat, hotellit ja ravintolat, ovat riittävän kilpailukykyisiä, mutta palveluhenkisyyttä ja -tarjontaa tarvittaisiin lisää (Lapissa on tätä on monessa paikassa tajuttu!). Ei digitalisointia siinä missä ulkomainen vieras kaipaa elävää ihmistä. Itsepalveluun tottuneet suomalaiset laajasti eivät tahdo ymmärtää tätä. Muumit voi unohtaa, ne eivät kerro ulkomaalaisille mitään. Luonto sen sijaan on Suomen suuri matkailuvaltti.

Kun Jaana Pelkonen on kansanedustaja, kysyisin häneltä viittamalla kahteen esittämäänsä vaatimukseen: Mitä "turhaa hankaloittavaa sääntelyä pitää ensitilassa purkaa"? Konkreettisesti yksilöitynä? Onhan teillä kansan edustajana varmaan ajatuksia siitä? Lisäksi: Mitä ulkomainen vieras hyötyy siitä, että edustuskulujen verovähennys nostettaisiin 100%?

Poliittisesti mahdotonta näinä aikoina samoin kuin teidän vaatima "ravintolassa nautitun alkoholin arvonlisäveron alentamista ruoan alv:n tasolle". Oletteko huomannut kun tilataan esim. vodka-colan, että vodka myydän 24% alvilla ja cola alennetulla 14% alvilla? Eli drinkit ovat verotuksellisesti tuettu jo nyt ... (muuten mistä ihmeestä?!).

Ei, kansanedustaja Pelkonen, Suomen ongelmat ovat aivan muualla kuin teidän kuuvamassa toimialalla. Kun viime vuonna tarkasteltiin keski-euroopalaisessa lehdessä Suomen taloudellista tilaa ja suuntaa, jota lukijat ovat voineet kommentoida, eräs ostopäällikkö kirjoitti sanantarkasti käännettynä: "Noilta (suomalaisilta) ei saa heinä-elokuussa mitään". Tiedätte varmaan, että kerran menetetty vientiasiakas on hyvin vaikeata saada takaisin.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

" Suomi pitää kiinni maataloussuomen ajoilta peräisin olevaan pitkään lomajaksoon kun entisinä aikoina koululaisia tarvittiin heinätöissä. Mennyttä aikaa"

No voi heido,kuinka sitten KUVITTELET,että SUURSUOMI ,hoitaa lasten ja koko hela koulusysteemin jne.avulla Suomen Matkailun Tappiin??Kiitos,I love,

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Niinpä, Suomen luonto on se joka vaikkakaan ei ainutlaatuisuudellaan - vaan kytkettynä yhteikuntaan joka toimii, luo sellaisen elämyspotentiaalin jota ei osata hyödyntää. Vieras ei tarvitse kovinkaan erikoista vaan ihan perusasioita saadakseen elämyksen. Kerrankin olin mukana isännöimässä isohkoa ryhmää joka saapui eri Euroopan maista ja heille suurin ihmetys oli - toki järjestämämme suonsilmä jossa oli koskenkorvalähde sekä ihan perussamoilu luonnossa ja metsän siimeksessä järjestetyt leikkimieliset kisailut. Porukka oli ihan haltioissaan. Toki ihmmiset haluavat eri asioita ja tarjontaa pitää olla monipuolisesti, mutta ei meidän kannata unohtaa, eikä varsinkaan tuhota niitä elämysmahdollisuuksia joita voimme helpoiten tarjota.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ja mistä onkaan Pelkosen edustama Kako leikkaamassa "säästösyistä"?

Matkailualan koulutuksesta.

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Koululaisten ja opiskelijoiden loma-aikoja on hyvä pohdiskella, mutta suurempi huoli minulla olisi siitä miksi turismin sesonkiaikaan ei saada suuresta työttömien reservistä sesonkityöhön tekijöitä? Onko vika ihmisissä vai järjestelmässä joka estää työn teettämisen sesonkiluonteisesti jopa lyhyissä työsuhteissa? Lisäksi suomalainen palvelukulttuuri on sellainen jonka johdosta voitaisiin hyvin tehdä työvoimakoulutusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisiko vika olla tarjotussa surkeassa palkassa?

Tai ihan vain suomalaisen perusyrittäjän saamattomuudessa?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Monikohan matkailualan yrittäjä sulkee jos asiakkaita riittää?

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Jaana, P., kunnialliset kansalaiset, sellaisiahan suomalaiset ovat, eivät ilmeisimminkään olleet valmiita monarkiaan, johon puolueenne, Kansallisen Kokoomuksen perustaminen, pohjautuu.

Monarkit mm. kaikissa Pohjoismaissa hyödyntävät valtioidensa verovaroja ylellisen elämänsä ylläpitämiseen.

Onko Suomessa varaa nyt ylläpitää mielikuvaa aatelisista, joiden arvojen perään edelleen vauras yläluokka huokailee?

Juha Toivanen

Jaana on aivan oikeassa ja kirjoittaa asiaa. Kaikenmaailman lasten jaksamisen höpötykset voi unohtaa. Kun opiskelee sateisen ja kylmän kesäkuun, aina juhannukseen asti, voi nauttia elokuun lempeistä kesäöistä, uimavesien lämmöstä puhumattakaan. Turismi on ollut maailmassa eniten kasvava toimiala jo pitkään ja sillä todellakin on mahdollisuudet suomessa. Sen esteenä on vain jääräpäinen virkakoneisto ja juntit suomalaiset.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

"Kaikenmaailman lasten jaksamisen höpötykset voidaan unohtaa" Millä perusteella pitäisi unohtaa ihmisryhmä jota päätös koskee? Ihmisryhmä joka ei edes asiaan suoraan liity mutta heidän nyt vaan pitää koska "me ei muutakaan keksitä"

Yhtälailla voidaan sitten heittää,että vanhainkodit kiinni elokuuksi ja henkilökunta turisteja palvelemaan.

Juha Toivanen

Selvitys koulujen työaikamuutoksesta vuodelta 2005 kertoo karmivalla tavalla virkakoneiston ja virkamiesten mielivallasta. Ihan itäsaksalaista tekstiä, lukekaa ja oksentakaa.

Juha Toivanen

Piia hyvä. Jos koulut alkaa eurooppalaisittain syyskuun alusta ja vastaavasti jatkuu kesäkuussa juhannukseen, tulee oppiviikkoja aivan yhtä monta. Mihin perustuu tämä hysteerinen vanhassa roikkuminen. Kyllä lapsetkin mieluummin uivat lämpimissä järvissä elokuussa, kun palelevat kymmenen asteen vesissä kesäkuussa. Kun suomi menee kiinni heinäkuussa ja muu Eurooppa elokuussa, on se kansantaloudellisesti kilpailukykyämme heikentävä käytäntö. Tällaisista asioista se kestävyysvaje on hiljalleen syntynytkin.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Juha,kaiva ihmeessä almanakka esiin ja katso miten raskaaksi ja pitkäksi kevätlukukausi muodostuu. Siinä ei paljoa lämpimissä vesissä (perustelusi?) auta.

Sitten pitää siirtyä kolmeen lukukauteen. Ajatus joka itselleni on kokemuksen kautta syntynyt hiljalleen.

Huomaathan että asia koskee hyvin monia muitakin mm. vanhempien lomajärjestelyt,eka ja tokaluokkalaisten kesähoito,päivähoito ja ai niin,opetussuunnitelma ja pedagogiikka (jotka kyllä päivitystä kaipaavat mutta muista syistä kuin nyt tähän liittyen)

Jos siirrytään kolmeen lukukauteen niin se kuulostaa jo joltain. Lapset pääsevät nauttimaan pulkkamäestä ja talvesta.

Juha Toivanen

Piia. Olisi se sitten kolme tai neljä lukukautta, niin lopputulos on parempi kuin nykyinen.
Miten ihmeessä muissa maissa on onnistuttu hoitamaan työvuorot, vanhempain lomat, hoitopaikat ja muut järjestelyt. Omat lapseni opiskelevat kansainvälisessä koulussa kesäkuun loppuun ja aloittavat syyskuussa. He ovat enemmän kuin tyytyväisiä järjestelmään. Meillä ei kumpikaan voivota jaksamisesta.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

En tiedä,varmaan paremmin tai huonommin.

Hyvä jos omat lapsesi jaksavat. Kaikki eivät jaksa ja kahden oman jaksavan lapsen perusteella ei voi väittää yhtään mitään.

Muutos ei todellakaan ole aina huono asia,mutta perä edellä mennään puuhun jos perusteena muutokselle on jonkin muun ihmisryhmän etu kuin kenen asioista ollaan päättämässä ja muuttamassa systeemejä.

Tämän yhteiskunnan vika on se,että kaikenlainen omaan napaan tuijottelu on lisääntynyt. Näin tehdyt päätökset voivat olla vain huonoja ja hyvin huonoja. Viimekädessä kaikille.

Juha Toivanen

Vaikka sataa ja on harmaata niin nyt Piia positiivisuutta peliin. Kaksi tyytyväistä lasta voi toki olla tilastoharhaa, mutta miljoonat eurooppalaiset lapset eivät. Järjestelmän muuttaminen olisi myös koko suomalaisen työyhteisön eduksi, ei siis yksilön ja yhden navan vuoksi. Kahden kuukauden mykkäkoulu teollisuudessa on liian pitkä (heinäkuu Suomi, elokuu muu Eurooppa). Jos on epäkohtia, ne pitää korjata eikä keksiä perusteluja sille miksi näin pitää jatkaa. Toivon sinulle vilpittömästi oikein hyvää kesää.

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Olen ihan samaa mieltä kahden kuukauden hiljaisuuden pituudesta. Keinoja pitää vain hakea monipuolisemmin.

En sen kummemmin puolla nykyistä systeemiä,varmasti parempikin olisi. Vastustan sitä,että asianomaisia ei kuunnella ja aikuiset mm. alkuperäisen tekstin kirjoittaja on etsimässä ratkaisua heti helpoimmasta päästä (ts.lapset ei valita)

Positiivisuus on toinen nimeni. Mutta realismikin yllättää joskus.

Miljoonat lapset,joihin mahtuu väsynyttä ja jaksavaa ja kaikkea siltä väliltä. Heitä pitäisi kuunnella ensin,puhutaan me aikuiset vasta sitten.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset