JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Tolkkua aukiolosääntelyyn

Tällä viikolla vietetään helatorstaita. Monelle pyhäpäivät merkitsevät taukoa kiireiseen arkeen. Yhä useampi suomalainen, turisteista puhumattakaan, käyttäisi vapaapäivänsä mielellään ostosten tekemiseen - eli shoppailisi kiireettömästi silloin kun se omiin aikatauluihin sopii. Tämä on kuitenkin tehty mahdottomaksi jämähtäneellä lainsäädännöllämme, joka eriarvottaa Suomen kauppiaat ja valitsee asiakkaan puolesta, mihin hänen on kulutuksensa suunnattava.

Vuodesta 2009 lähtien voimassa olleen lain mukaan kaikki kaupat ovat saaneet olla auki juhlapäiviä lukuun ottamatta ympäri vuoden. Kaupat ovat siis pääsääntöisesti kiinni kirkollisina juhlapyhinä. Mikäli kauppa kuitenkin haluaa tarjota palvelujaan kuluttajille myös pyhinä, on kaupan anottava poikkeuslupaa Lapin aluehallintovirastolta. Eli helsinkiläinen ja imatralainen kauppa hakevat lupaa Rovaniemeltä. Aiemmin poikkeusluvat myönnettiin alueittain eri aluehallintovirastoissa. Lapin aluehallintovirasto katsoo poikkeusluvat erikseen tapauskohtaisesti. Luvan saamiseksi pitää olla tarpeeksi näyttöä esimerkiksi siitä, että kaupalla käy asiakkaita riittävästi. Tänä vuonna Lapin aluehallintovirasto on myöntänyt poikkeusluvan, jolla Helsingin ja Porvoon liikkeet saavat olla auki helatorstaina 14. toukokuuta aamuyhdeksästä iltayhdeksään. Tämä tuskin vantaalaista kauppiasta ilahduttaa.

Kauppaa tulee kehittää asiakasnäkökulmasta lähtien. Digitalous on tehnyt kaupasta rajatonta ja ajatonta: ostokset voi klikata kellonajasta riippumatta ostoskoriin mistä tahansa. Verkkokaupan oletetaan kasvavan nopeasti tulevina vuosina. Lisäksi kehitystä pyrkii parhaansa mukaan vauhdittamaan myös EU, joka tavoittelee digitaalisten sisämarkkinoiden synnyttämistä. Joka vuosi haettavat erityisluvat vaikeuttavat kauppiaiden pitkän tähtäimen suunnitelmia ja aliarvioivat asiakkaita. Moni asiakas menee kauppaan saadakseen henkilökohtaista palvelua ja nähdäkseen tuotteen ennen ostopäätöstä. Siihen ei verkkokauppa samalla tavalla pysty, vaikka kaupan alaa tukeekin. 

Jokaisella on oltava oikeus yrittää ja pitää putiikkinsa kiinni tai auki sen mukaan, miten kysyntää ja omaa jaksamista riittää. Aukioloaikojen vapautuessa ketään ei saa kuitenkaan velvoittaa pitämään kauppaa auki silloin, kun se on kaupalle tappiollista. Jos yrittäjä haluaa pitää kauppansa kiinni pyhäpäivänä, on se hänelle oltava mahdollista.  

Vapaa aukiolo vaikuttaisi positiivisesti koko kansantalouteen. Kauppa saisi mahdollisuuden kehittää toimintamallejaan, työllistyvyys ja palveluntarjoaminen paranisi sekä jakeluketjut tehostuisivat. Kauppojen ruuhkapiikkeihin ja "hamstraus"-ostoskäyttäytymiseen pyhien alla tämä toisi myös helpotuksen. Lisäksi hävikki saataisiin paremmin kuriin. Katse on suunnattava rohkeasti eteenpäin. Vapaa aukiolo on nykypäivää - ja vielä enemmän tulevaisuutta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Eikös suomalaisuus ole ammatti ja hölmöyden synonyymi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno
Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Kuinkahan moni suomalainen, kirkkoon kuuluva edes tietää mitä ja miksi pyhiä tässä kulloinkin edes pitäisi viettää? Monena vuotena olen kysellyt kirkkoon kuuluvilta ystäviltäni näistä "pyhistä päivistä" ja tulos on ollut suorastaan masentava... Joulun-ja pääsiäisen pyhät tiedetään, mutta muut ovat täyttä hepreaa. Joutaisivat sen mukaan aivan hyvin siirrettäviksi seuraavaan viikonloppuun.

Aikanaan muistaakseni presidentti Koivisto palautti näitä arkipyhiä vapaapäiviksi, mutta nyt ne voisivat taas säästösyistä palauttaa vanhoille paikoilleen. Nämä olivat näitä demarien "lahjoja" palkansaajille. Nyt niihin ei ainakaan olisi varaa, ei ainakaan kustantaa niitä kaiken lisäksi velkarahalla.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Päinvastoin Koivisto teki parhaansa viivyttääkseen arkipyhien palauttamista.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kakon perusteesit:

1) Kaikki on demareiden vika.

2) Jos löytyy jotain, mikä ei olekaan demarien vika, astuu sääntö 1) välittömästi voimaan.

Raimo Mäkinen

On tämä kyllä kummallista. 100 vuoden päästä näitä kerrottaessa lapsille, he eivät usko että tämä on totta. Kirkkonummella helatorstaina mökkiään kunnostava saa ajella Helsinkiin rautakauppaan, koska se saa olla auki, jos vaikka satamaan saapuvalla risteilijällä tarvittaisiin sementtiä tai sepeliä!
Haja-asutusalueellahan kaupat saavat olla vapaasti auki - siis siellä missä ei ole asiakkaita, pidetään kaupat auki, ja siellä missä olisi asiakkaita, kauppias ei saa pitää myymälää auki ja maksaa tuplapalkkaa työntekijöille.
Virkamiehet, joiden näppien alla nämä päätökset ovat, ovat valtansa sokaisemia ja poliitikot, jotka näitä lakeja eivät saa muutettua joutuvat naurun alaisiksi.
Taitaa olla pelkkää puhetta lupaukset vähentää sääntöjä ja byrokratiaa.
Tuskinpa Sipilän ja Soinin aatemaailmaan mahtuu keskiaikaisten kirkkopyhien poistaminen ja ihmisten kiusaamisen lopettaminen.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Jaanalta taas järkipuhetta! Tämä on älyvapaata ja epätasa-arvoista turhaa kontrollia. 70 luvulta lähtien Ruotsissa on ollut täysin vapaat aukioloajat ja onko se haitannut Ruotsalaista yhteiskuntaa? Äly hoi!

Käyttäjän PiiaCollan kuva
Piia Collan

Kauppojen tulisi saada olla auki vapaammin

Tämän edellytys on kuitenkin se, että kaupan työntekijöiden työskentely ja vuorojen suunnittelu on toimivaa.Perheellinen ei ehkä halua olla joka Helatorstai/muu pyhä töissä.

Toisaalta pyhistä maksetaan parhaiten,luulisin tekijöitä riittävän.

Olisi mukavaa jos keskustelu ajoittain pohjaisi yksilötasolle, ei aina ajettaisi markkinatalouden tai yhteiskunnan näkökulmia.

Onko kaupan alan työntekijöiltä kysytty kantaa?

Jos aukiolot vapautuvat, riittääkö lasten vuorohoidon resurssit? Onko vanhemmalla oikeus valita mihin aikaan töitä tekee?

Mitä erilaisempia töitä on tarjolla, sitä suurempi joukko löytää töitä. Opiskelijat, eläkeläiset, osittain työkykyiset.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

P.C:"Toisaalta pyhistä maksetaan parhaiten,luulisin tekijöitä riittävän."

Jos/kun pyhäpäivät muuttuvat "normaaleiksi" työpäiviksi, niin kauanko uskot menevän siihen että niistä myös maksetaan normaalia palkkaa.

Enkä myöskään oikein ymmärrä sitä näkökantaa, että asiakas joutuisi nykyisin "arpomaan" mikä kauppa auki, tahi kiinni. Jos kaikilla kaupoilla olisi täysi vapaus aukioloaikojen suhteen, niin mistä hitosta sitä sitten sen tietäisi onko kauppa auki vai kiinni. Huonompaan suuntaan se silloin menisi.
Ja kuten jo joku totesi, kyse ei ole pelkästään kaupan työntekijöistä, vaan kerrannaisvaikutukset ulottuvat moneen muuhunkin työntekijäryhmään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kaupan alan työntekijöiden kantaa edustaa ammattiyhdistyksen kanta. Kaupan alan työntekijöiltä ei kysytä, ikävä kyllä.

Eikö vuorohoidon resurssien perään kyseleminen ole yhteiskunnallinen näkökulma?
Vanhemmilla on oikeus valita työaikansa, lasten hoidon järjestäminen mihin aikaan tahansa ei kuitenkaan ole yhteiskunnan velvollisuus. Ts. vanhemmat voivat tehdä työtä mihin aikaan tahansa, heidän täytyy lastenhoito järjestää itse varsinaisen virka-ajan ulkopuolella. Vuorohoitopaikkoja on rajoitetusti eikä vuorohoitoa tarvitse välttämättä lisätä.

Yö- ja vuorotyömahdollisuudet lisäävät työn kysyntää. Sesonkityössä näitä työaikoja voitaisiin hyvin hyödyntää paremmin. Minäkin pidän säännösten purkamista varsin hyvin perusteltuna ja työn saamista helpottavana.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

No nyt ymmärrän: Kaupan alan ammattiyhtistys ei koostukaan kaupan alan työntekijöistä, vaan jäsenistö on pääasiassa telakoiden levyseppiä......vai miten se olikaan???

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #56

Ei toki näinkään, mutta ammattiyhdistyksen johdossa kaupan alan työntekijöitä edustavat johtajat eivät puhu jäsenistönsä näkövinkkelistä vaan ammattiyhdistyksen johdon näkövinkkelistä. Kyseessä on kuin rikkinäinen puhelin: kaupan työntekijä haluaa lisää työtunteja ja toimeentuloa, johtaja puolestaan keskittyy taistelemaan arkipyhävapaiden ja muiden "saavutettujen etujen" puolesta. Johto ei välitä, vaikka jäsenistön tavoitteet ja tarpeet olisivat toisenlaiset.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #59

Jos liiton johto ei välitä jäsenistöstä, ja se jäsenistöä häiritsee, jäsenistö vaihtaa johdon. Jos jäsenistö on tyytyväinen johdon toimintaan, se ei vaihda johtoa. Katso tarkemmin edellisestä keskustelustamme henkilöistä, niiden merkityksestä ja niiden vaihtamisesta.

Tuomas Ahola

Kaupan ala työllistää 300 000 ihmistä Suomessa, joille tämä vapaapäivä muuttuisi työpäiväksi. Perheellisille tämä tarkoittaisi sitä, että lapset tarvitsisivat hoitopaikan, eli myös tarhojen työntekijöille tämä muuttuisi työpäiväksi. Edelleen päivähoitopaikkojen ruoka- ym. huollosta vastaaville tulisi tästä työpäivä. Taas vähemmän aikaa perheelle. Tämäkö lisää ihmisten hyvinvointia ja työssäjaksamista? Jaana Pelkonen osaa nähdä asian vain yhdestä näkökulmasta - omastaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Lähinnä kai pitäisi kysyä, että onko tämä ylipäätään demokratian arvojen mukaista kirkon/valtion määrätä yksi tavallinen arkipäivä "pyhäksipäiväksi"?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Demokratia eli enemmistön valta ovat nämä asiat aikoinaan päättäneet toisaalta näiden kansanjuhlien voidaan myös katsoa vain olleen ja siksi hyväksytty vapaiksi. Saat syyttää ihan esivanhempisia kun juhlittelivat millon mitäkin osana kansan kulttuuria ja perinteitä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kirkko ei säädä työaikalakeja, eduskunta säätää.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #76

Ainoa tapa saada kirkon vaikutus piiri poisolisi ihmisten pakkoerottaminen eikä sekään auta sillä on ihmisiä jotka uskovat. Eikä pakkovaltakaan olisi oikein sillä pitäisi luterin lisäksi kieltää muutkin kuten islam, Buddha ja uuspakanat mikä vain suututtaisi monia. Kirkko ei kuitenkaan säädä lakeja vaan ne säästävät eduskunnassa kirkkoonkuuluvat ihmiset joita äänestää kirkkoon kuuluvat ihmiset. Se on uskonvapaus, saa uskoa siihen ja mihin itse haluaa eikä se mielestäni ole ongelma.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #77

Valtio ja kirkko pitäisi pitää erillään, ihan niin kuin se on useimmissa muissakin maissa todettu ihan hyväksi. Eri uskontojakin on jo niin paljon, eikä kai meitä agnostikkojakaan sovi kokonaan väheksyä:) Tapakristittyjä alkaa olla kohta enemmän kuin ihan oikeasti uskovia, joille Raamattu on tie totuus ja elämä...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #78

Pitäisikö siis kristityiltä ja muilta uskovaisilta eli ismeisiltä estää pääsy politiikkaan ja yhteiskunnan päätöksen tekoon? Eikö esim kansanedustaja saa kuulua kirkkoon? Pitäisikö Sipilä ja Soini potkia ulos puolueistaan koska kuuluvat kirkkoon? Luulen että ihan tasa-arvo ja kansalaisvapauden kannalta kyllä tahansa on oikeus olla poliitikko ja kuulua silti kirkkoon.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu Vastaus kommenttiin #79

Ei se tuota tarkoita mitä luulet, eikä luulo ole tiedon väärtti:)

Kirkon ja valtion ero on käsitys, jonka mukaan valtion tulee olla uskontoihin nähden puolueeton.Sen taustalla on usein sekularismi.

"Valtio ja uskonto on erotettu tarkkaan toisistaan muun muassa Yhdysvalloissa ja Ranskassa. Suomessa kirkon ja valtion eron kannattajien mielestä kaksi valtiokirkkoa, Suomen evankelis-luterilainen kirkko ja Suomen ortodoksinen kirkko, tulee muuttaa tavallisiksi yhdistyksiksi, jotka perivät jäsenmaksunsa kuten muutkin yhdistykset eivätkä kirkollisveron kautta. Kirkoilla ei tule olla julkisoikeudellista asemaa eikä mitään erioikeuksia."

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #80

Tuossa nyt on yksi pieni väärinkäsitys: Kirkoilla on roomalaisen oikeuden perinteen takia erioikeuksia käytännössä kaikissa länsimaissa.

Onelmana Suomessa on myös, että kirkolla on julkisoikeudellisia tehtäviä ja velvoitteita, jotka pitäisi samoin siirtää valtiovallalle tai kunnille.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #81

"Tuossa nyt on yksi pieni väärinkäsitys: Kirkoilla on roomalaisen oikeuden perinteen takia erioikeuksia käytännössä kaikissa länsimaissa.

Onelmana Suomessa on myös, että kirkolla on julkisoikeudellisia tehtäviä ja velvoitteita, jotka pitäisi samoin siirtää valtiovallalle tai kunnille."
Lisäksi kulttuuri historia, kirkko historia, nykyinen [kirkonperäinen] arvomaailma ja monen Suomalaisen kuuluminen kirkkoon ovat vaikuttavia tekijöitä niin arjessa kuin päätösten teossa. Tämä näkyy mm Suomen lipun symboliikassa sekä lähimmäisestä välittämisestä ja orjuuden kiellossa.

Pekka Iiskonmaki

Juha Vesamäki. Silloin kannattaa panostaa omien tulojensa lisäämiseen.

Pekka Iiskonmaki

#11
Siihen on syynä tolkuton verotus. Töissä käymisen pitäisi kannattaa kaikissa tuloluokissa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Totta. Verotus on nykyisin täysin tolkutonta. Oma veroprosenttini kokonaistuloista oli vatioverotuksessa 1,27!!!!

TÖRKEÄÄ RYÖVÄYSTÄ!

Pekka Heliste

Virossa verotus on veilä tolkuttomampaa, virolainen maksaa veroa 20 % kun suomalainen maksaa vastaavasta tulosta 6 %

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kauppojen aukiolorajoituksille ei oikeastaan ole nyky-yhteikunnassa enää mitään perusteita. Sen sijaan Pelkosen perustelu on jotain, mihin vain Kako kykenee: "Yhä useampi suomalainen, turisteista puhumattakaan, käyttäisi vapaapäivänsä mielellään ostosten tekemiseen - eli shoppailisi kiireettömästi silloin kun se omiin aikatauluihin sopii."

Eivätkö kauppjen myyjät ja muu henkilökunta olekaan ""suomalaisia"?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Kyllähän hekin ovat suomalaisia ja hekin käyttäisivät vapaapäivänsä mielellään ostosten tekoon, silloin kun se omiin aikatauluihin sopii.

Itse olen sitä mieltä, että kaikki juhlapyhävapaamme tulisi lopettaa. Kaupat voisivat olla auki tai kiinni, kauppiaan päätöksen mukaan ympäri vuoden. Työntekijöille ei tarvitsisi maksaa tuplapalkkaa pyhäpäivinä tehtävästä työstä. Toki joillekin aloille, kuten sairaanhoitajille ja teollisuudessa, pitäisi ansiomenetystä kompensoida.

Jokaiselle työntekijälle voisi antaa 10 vapaapäivää, jotka työntekijä voisi käyttää esimerkiksi ulkoiluun tai ostosten tekemiseen haluaminaan ajankohtina. Näitä uuspekkaspäiviä ei työnantaja saisi hyvittää työajanlyhennyksinä, vaan ne olisivat Pelkosen tarkoittamalla tavalla työntekijän käytettävissä hänelle sopivina aikoina. Toki joku voisi, halutessaan, käyttää nämä vapaapäivänsä Vappuna, Pääsiäisenä, Juhannuksena, Itsenäisyyspäivänä, Jouluna, Uutena vuotena, Loppiaisena ja Helatorstaina.

Edit: unohdin Itsenäisyyspäivän, joka sekin on määrätty pakolliseksi pyhäpäiväksi. Lisäsin samalla vapaapäivien lukumäärän 8:sta 10:en, jotta riittäisivät jokaiselle pyhäpäivälle.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Heippa taas, Jaana. Tuo blogikuvasi on selvästi parempi kuin tämä, ilmeisesti rikkinäisellä kameralla otettu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #47

Kai kysymystäsi voi kommentoida muutkin kuin JP. Varsinkin kun kysymyksesi oli todella naiivi. No, toisaalta: niihän ne usein tuppaavat olemaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hyvin lohkastu. Mutta myös nuo vapaat pitäisi olla kaikille ttasa-arvoiset ja suhteutettu työn fyysiseen ja psyykkiseen raskauteen.

Kari Savinen

Miksi Helatorstaita vietetään ?

Kristillisessä maassa on määrätyt kirkkopyhät, joista eräs on Helatorstai, jota taasen vietetään 40:nä päivänä pääsisäisestä. Tämä päivä on Kristuksen taivaasenastumisen muistopäivä, siis tärkeä kirkkopyhä.

Pelkoselta taisi tosiaan unohtua tämä asia muiden joukossa, joista yksi on se, että kauppojen työntekijät eivät välttämättä ole kaikki Pelkosta tai hänen turistiystäviään varten, eikä heitä voida velvoittaa tekemään työtä pyhäpäivänä.

Joku täällä totesi, että Soini ja Sipilä olisivat kiusaamassa ihmisiä johonkin keskiaikaiseen asiaan vedoten ? Kannattaisi paneutua hiukan paremmin hallitusohjelmaan, josko sieltä löytyisi apuja, tuskin siellä kirkkopyhistä paljoa puhutaan.

Kunnioittakaamme kristillisen maan kristillisiä tapoja, rahoistanne pääsette kyllä eroon arkenakin.

Ateistit ehkä haluaisivat tehdä työtä myös pyhäpäivinä, vaikkakin arkipyhäkorvaukset heille tuntuvat maittavan, ei siinä omatunto kolkuta.
Niiltä osin kristilliset arvot kyllä sopivat.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Sen takia kaupoissa voidaan sopia, kuka on töissä pyhinä, että ne jotka vängällä haluavat olla kotona, voivat niin tehdä. Ja niille, joita pyhäpäivä ei liikuta, saavat sunnuntailisän palkkaansa. Tietysti tämä täytyy muotoilla niin, ettei ketään jatkossakaan velvoiteta noina päivinä työskentelemään.

Ja kuten jo sanottu, yhdenkään kauppiaan ei olisi PAKKO pitää kauppaansa auki Helluntaina. Voitte vaikka te kristilliset boikotoida näitä kauppoja ja katsotaan mikä on vaikutus.

Mutta valitan, Suomi ei ole "kristillinen maa", täällä vallitsee uskonnonvapaus.

Kari Savinen

Kukin voi uskoa mihin huvittaa, mutta Suomi on kristillinen maa siitä huolimatta ja toivottavasti myös pysyy.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #32

Suomi on kristillinen maa? Parikymmentä prosenttia väestöstä uskoo kirkon jumalaan ja ehkä noin kourallinen suomalaisia ottaa Raamatun todesta.

Ei kannata yleistää. Maailman kristillisimmät valtiot ovat Romania, Sambia ja Kongo. Sieltä sitä riemua ja Jahven siunausta löytyy.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomenlippu rikkoo uskonnon vapautta, se edustaa väreillään kristiisiä arvoja eli veljeyttä ja tasa-arvoa sekä sen ristikuvio symboloi maan kristillisyyttä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Neljäntenäkymmenentenä päivänä kirjoitetaan: "40. päivänä". Ei helatorstaita sentään vietetä neljänäkymmenenä päivänä pääsiäisestä, kuten kirjoitit.

Sitten asiaan: Kirkkopyhiä ei tarvitse kuin pieni prosentti kristillisessä maassamme: he käyvät kirkossa pyhittämässä päiviä. Laskepa, Kari, huviksesi seuraavan kerran jumalanpalveluksessa ollessasi, kuinka moni asuinalueesi ihmisistä haluaa tai tarvitsee kirkollisia juhlapyhiä.

Vapaapäiviä kaipaavat kaikki. Annettakoon jokaiselle työntekijälle 10 vapaapäivää, jotka voivat halutessaan pitää vaikka Uutena Vuotena, Loppiaisena, Pääsiäisenä, Vappuna, Helatorstaina, Juhannuksena, Itsenäisyyspäivänä ja Jouluna. Kaikki saisivat nämä vapaapäivät käyttää haluaminaan ajankohtina haluamallaan tavalla. Kristillisyydenkään ei tarvitse koskettaa samalla tavalla jokaista, vaikka kristillisessä maassa elämmekin.

Jorma Harkonen

Kannattaisiko miettiä miksi aukioloaikoja säädellään. Syy on se, että myös kaupan työntekijä voisi viettää vapaa-aikaa perheensä kanssa silloin kun lapsilla on vapaata koulusta ja puolisolla omista töistään. Jos perheestä yksi on viikonloppuna töissä voidaan unohtaa esimerkiksi mökille meno. Nämä kokoomuslaiset ovat silloin nähtävästi itse joko vapaalla tai niin rahan perään, että mieluummin laiminlyövät perheensä.

Pekka Heliste

"Jokaisella on oltava oikeus yrittää ja pitää putiikkinsa kiinni tai auki sen mukaan, miten kysyntää ja omaa jaksamista riittää. Aukioloaikojen vapautuessa ketään ei pidä kuitenkaan voida velvoittaa pitämään kauppaa auki silloin, kun se on kaupalle tappiollista. Jos yrittäjä haluaa pitää kauppansa kiinni pyhäpäivänä, on se hänelle oltava mahdollista. "

Kuten Pelkosen kirjoituksesta käy ilmi, jutussa ei ole sanaakaan työntekijöistä

Eikä Pelkonen virkamiespuoleen edeustajana vaadi, että myös päiväkodit pitää panna pyörimään kolmessa vuorossa , jotta kaupapiian lapsi saisi hoitoa kun vanhempi on töissä

Mutta olisihan se liikaa vaatia, että hienohelma virkamies tekisi työtä sunnuntaina, heitä on ehdottomasti suojeltava vuorotyöltä

Kaupppapiian lapselle voi pistää avaimen kaulaan ja kadulle kuten 50-60-luvulla

Käyttäjän ReimaHeikkil kuva
Reima Heikkilä

Olisikohan ihan mahdoton ajatus että kauppias saisi pitää kauppansa auki arkipyhinä jos niin haluaa, mutta ei voisi velvoittaa ketään tulemaan töihin vaan työntekijöiden annettaisiin ihan itse valita haluavatko työskennellä arkipyhinä? Näin kenenkään ei tarvitsisi valittaa aukioloaikojen sääntelystä, kenenkään ei tarvitsisi ajella 15 kilometrin päähän kauppaan koska 500 metrin päässä oleva kauppakin saisi pitää ovensa auki ja kaupan työntekijätkin saisivat ihan itse päättää ovatko töissä vai kotona arkipyhinä.

Pekka Heliste

"Jokaisella on oltava oikeus yrittää ja pitää putiikkinsa kiinni tai auki sen mukaan, miten kysyntää ja omaa jaksamista riittää. Aukioloaikojen vapautuessa ketään ei pidä kuitenkaan voida velvoittaa pitämään kauppaa auki silloin, kun se on kaupalle tappiollista. Jos yrittäjä haluaa pitää kauppansa kiinni pyhäpäivänä, on se hänelle oltava mahdollista. "

Heh, ei K-kaupassa, SOK tai Lidlissä yksittäinen kauppias päätä mitään vaan ao ryhmien johtoryhmät päättävät niistä

Ja johtoryhmä vetää sikeitä sunnuntaisin

Eikä noissa yksityiskaupoissakaan kauppiasta näe vaan kauppapiiat siellä ovat töissä

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Pekka Heliste

Sinun logiikalla kannattaisi miettiä, että kaupat olisivat auki vain vuoropäivinä. Lidl vois olla auki maanantaina, S kauppa tiistaina ja K kauppa keskiviikkona ja taas Lidl jne. Kivijalkakaupat oman mielensä mukaan.

Tulisi helvetinmoiset säästöt henkilökuluissa ja työntekijöille olisi vapaata riittävästi hoitaa perhettään.

Miksi muuten postikin jaetaan joka päivä ? Yksityisille jakelu riittää yhtenä/kahtena päivänä viikossa alueittain. Yritykset voisivat keskittää postin yksityisille lähettifirmoille.

Pekka Heliste

Postin jakelu joka päivä on aivan turhaa, sen voisi jakaa kerran viikossa
Tai lopettaa kokonaan, laskut kulkevat netissä samoin kuin turhat mainoksetkin

Eikä tuo vuoropäiväaukiolokaan haittaa, osaan suunnitella elämääni pari päivää eteenpäin

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #28

Pekka Heliste

Minulla on kymmenen kilsaa lähimpään kauppaan. Käyn kaupassa kerran viikossa. Enkä varmasti perjantaina enkä lauantaina.

Paras päivä shoppailla lenkkimakkaraa ja hernerokkaa on keskiviikkona. Silloin löytyy myös usein -30 % tuotteita. Ei ole myöskään ruuhkaa eikä perheitä shoppailemassa kiukkuisten lasten kanssa. Kassajono vetää kuin siimaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #28

Kaikki eivät ole sähköisiä ihmisiä ja haluavat kokea asioita vielä konkrewttisesti kuten hypistellä paperista sanomalehteä aamiaispöydässä, tätä voidaan perustella mm kokemuksen hakuisuudeksi, hetkisyydeksi tai elämykseksi. Kaikilla taas ei ole huonojen 3 yhteyksien takia nahdollisuutta internetiin varsinkin maaseudulla ja haja-ahaja-asutus alueilla missä kaapelin asennuttaminen maksaa omaisuuden. Ja koska siis kaikille ei voida järjestää nettiyhteyttä niin on hyvä syy että laskun saa yhä paperisena postilaatikosta. Onhan tuo paperinen muistutus myös hyvä niille jotka hakkaavat sähköiset laskut ja muut viestit sähköpostin syöveteihin. Lisäksi Postin raportti kertoo että heidän palveluilleen on yhä käyttöä https://www.posti.com/tiedotteet/2014/20140612_pos...

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Lisäksi voitaisiin järkiperäistää ja siirtää arkipyhät perjantai- tai maanantai päiviksi. Näin saataisiin aikaan muutama 3 vuorokauden mittainen shoppailuloma kauppiaidenkin mieliksi.

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

Mahdanko nyt muistaa oikein, mutta minulla on jotenkin kutina, ettei kauppakeskuksessa oleva kauppias yleensä saa itse päättää omia aukioloaikojaan. Kun vuokrasopimukseen on kirjoitettu, että kun kauppakeskus on auki, myös siellä olevat liikkeet ovat auki. Jotenkin muistelen ainakin Jumbon osalta olevan näin ja miksei silloin olisi myös muualla. Eli jos käsitykseni on oikea, ei niitä kauppoja nyt kovin montaa ole, jotka itse saisivat päättää aukioloajastaan. Toki saattaahan eri kauppakeskuksissa olla erilaisia käytäntöjä.

Periaatteessa olen kyllä kauppojen vapaan aukiolon kannalla, mutta tuo ylläolevahan vesittää suurelta osin koko asian. Tai sitten minulla tosiaankin on vain virheellistä tietoa ;-).

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylän keskustassa osin cittarien ja prismojen vetovoiman syystä ovat kauppakeskusten liikkeet saaneet kaventaa aukioloaikoja vähentyneen kysynnän myötä. Nyt liikkeet avaavat ovensa aamu kymmeneltä ja menevät kiinni ilta viiden tietämillä mikä on n. 70% kauppakeskusten aukioloajoista ja vastaavat enemmän virastojen vvirka-aikoja.

Janne Halla-aho

Tässä esimerkki tästä hulluudesta Hyvinkäältä. Lapin aluehallintovirasto on myöntänyt kaupoille rajatulla alueella aukiolon.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015331068...

Jari Koiksniemi

Halla-aho: Miksi jakelet Hartikaisen Marjutin Facebook sivua?

Janne Halla-aho

Kuva oli yksityinen vahingossa, joten linkki ohjasi suoraan Marjutin (tai kenen tahansa muun yrittäjän) omalle facebook -sivulle, koska hän ei ollut kirjautuneena minun tunnuksillani luonnollisesti. Linkki ei siis ohjannut mitenkään nimenomaan Marjutin sivuille, nyt pitäisi kuitenkin linkin toimia oikein.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mistä lähtien muutes nykymuotoiset
Vappu (1944, työväen voitonjuhla),
Juhannus (kivikaudelta, keskikesän palvontaa),
Itsenäisyys päivä (1917, Suomen itsenäisyyden juhla)
ja uusi vuosi (rauyakaudelta, uuden ajankierron alkamisen juhla)
ovat olleet kirkollisia pyhiä? Kyseessä on mielestäni tärkeitä kansan juhlia.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Mistä lähtien ja millä tavoin ne ovat olleet tärkeitä? Ja jos ne ovat tärkeitä sinulle, pitääkö niiden olla sen vuoksi tärkeitä kaikille muillekin? Miten Vapun juhlintaasi heikentäisi se, jos jotkut muut olisivat tuona päivänä töissä?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Minä en ole ainoa joka ajattelee kansanjuhlien olevan tärkeitä elämän rytmittäjiä niinkuin kommentillasi annat ymmärtää. Jo pelkästään koko lähisuvulleni ja tuntemilleni ihmisille ne ovat tärkeitä, ne ovat osa kansan kulttuuria. Uudenvuoden, joulun, vapun ja juhannuksen juhlinta pohjautuu kauas pronssikaudelle ja aina kivikaudelle. Sanoisin ainakin että joulu on parhaiten naamioitu pakana juhla sanoin kuin vappuna vietetyn helkan on korvannut työväen voitonpäivä. Juhlat eivät ole ainoastaan minulle tärkeitä vaan myös kansan kulttuureille ja perinteille joita myös moni läheiseni kunnioittaa ja viettää mielellään.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #61

Ja jos ne ovat tärkeitä sinulle ja läheisillesi, pitääkö niiden olla sen vuoksi tärkeitä kaikille muillekin, esimerkiksi minulle?

Miten Vapun tai Juhannuksen juhlintaasi heikentäisi se, jos jotkut muut, esimerkiksi minä, olisin tuona päivänä töissä, junat kulkisivat ja kaupat olisivat normaalisti auki?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Olet ymmärtänyt väärin pyhien luonteen. Ei mikään estä tekemästä työtä vaikkapa juuri Vappuna. Ja tekeväthän silloin, jopa tuhannet suomalaiset.

Se, mikä pyhissä on työaikojen kannalta oleellista, että tuolloin ei ilman pätevää syytä voida VELVOITTAA ketään tekemään työtä. Sinäkin voit tehdä työtä vaikka joka päivä, ihan 24/7, senkun teen. Kukaan ei estä.

Palkanmaksuperusteet on sitten jo ihan toinen juttu, mutta nehän ovat täysin sopimuksenvaraisia. Tiedäthän, työnantajaliittojen ja työntekijäliittojen välisiä, siis sopimuksia. Joista voidaan sopia.

Ja jos vaikkapa itsenäisyyspäivä ei ole sinulle tärkeä, se on tietysti sinun asiasi. Kyseessä (tässä esimerkissä, mutta myös muissa) ei ole henkilökohtainen, vaan yhteisöllinen, pyhä. Sitä vietetään yhteisön yhteisesti sopimalla tavalla. Jos olet eri mieltä sopimuksen oikeellisuudesta, sinulla on (moraalinen) oikeus vaatia siihen muutos, mutta sinulla EI ole (moraalista) oikeutta sopimuksen rikkomiseen.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #63

1) Kuten itse sanoit, minulla on oikeus olla töissä haluaminani päivinä. - Olen samaa mieltä.
2) Minulla on oikeus myös vaatia pyhäpäiväkäytäntöön muutosta. - Olen samaa mieltä.
3) Minullako ei olisi oikeutta sopimuksen rikkomiseen? - Jos teen töitä sovittuina vapaapäivinä, rikon sopimusta, mutta kohdan 1) perusteella minulla on siihen täysi oikeus.

Olen edelleen vastaan ylhäältä saneltuja vapaapäiviä tai juhlapyhiä. Vain Juhannus on minulle sellainen pyhä, etten tee töitä kyseisenä päivänä. Joulut teen aina töitä. Vaput, Pääsiäiset ja muut teen ainakin osittain, vaikka vain protestiksi nykyiselle järjestelylle.

PS. Kirjasin kuitenkin Helatorstain tunnit työaikajärjestelmäämme, vähennän tämän päivän työtunneista nuo eilen tekemäni tunnit.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #65

Luepa tekstini uudelleen - nyt niin kuin siinä lukee. "Oikeus" (juridinen asia) ja "moraalinen oikeus" eivät ole synonyymejä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #66

Mielestäni minulla on ennenkaikkea moraalinen oikeus, ehkä jopa moraalinen velvollisuuskin toimia oikeaksi katsomallani tavalla.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #70

Mutta onko oikein vaatia kiertämään kaikilta sellaista mitä et itse halua vain koska katsot sen olevan itsestäsi oikein mutta toisesta väärin?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #70

Juuri näin. Ja sama oikeus on myös muilla. Ja juuri moraalisista syistä "muut", kansan valtaenemmistö, on edustajiensa välityksellä säätänyt nykyiset "pyhäpäivälait".

Niin se kansanvaltainen oikeusvaltio nyt vain toimii: Lain säätämiselle pitää olla peruste, sen noudattamiselle ei.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #65

"Vaput, Pääsiäiset ja muut teen ainakin osittain, vaikka vain protestiksi nykyiselle järjestelylle."
Yksittäisen henkilön mielipide ei ole sama kuin yhteisön mielipide vaikka koitat vaikuttaa protestoiden toisten mielipiteisiin. Voit protestoida mielin määrin mutta perinne juhlat ovat osa kulttuuria ja ihmisillä on kuitenkin halu säilyttää ne ja viettää juhlien vapaata. Miksi siis haluat kieltää moiset vapaat jos kuitenkit voit halutessasi tehdä vapaaehtoisesti töitä ja ansaita enemmän?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #67

Sinä hyppäät kysymykseni yli ja kommentoit Heynon kanssa käymääni keskusteluun oikeudesta tehdä työtä kyseisinä päivinä.

Millä tavoin sinun pyhäpäiviesi viettoa häiritsisi se, että junat kulkisivat normaalisti ja kaupat olisivat auki?

Helatorstailla, Loppiaisella tai Pääsiäisellä ei varmasti ole suurimmalle osalle suomalaisista minkäänlaista merkitystä. Pääasiassa näitä juhlapyhiä on pakko viettää ammattiyhdistysten tekemien sopimusten vuoksi, ei yhteisön pyynnöstä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #72

"Pääasiassa näitä juhlapyhiä on pakko viettää ammattiyhdistysten tekemien sopimusten vuoksi, ei yhteisön pyynnöstä"
Yhteisön pyynnöstä nämä ammattiyhdistyksiä näitä kansan juhlia ajavat vapaiksi vaikket sinä ole niin ollut vaatimassa.
"Helatorstailla, Loppiaisella tai Pääsiäisellä ei varmasti ole suurimmalle osalle suomalaisista minkäänlaista merkitystä."
Sekoitat kirkollisen pyhän ja perinteisiin ja kulttuuriin kuuluvat kansan juhlat,osin senkin takia että ammoin kansa ne kirkonjuhliksi naamioi Herran pelossa. Vappu, Hela, helluntai ja Helka ovat alkujaan saaneet kaikki alkunsa samasta kevään tulon hedelmällisyys riitistä. Loppiainen ja sen nimi pohjautuu joulun eli talven juhlan päättämiseen jolloin oli aika palata takaisin arkeen. Pääsiäinen osuu sopivasti vanhan kansan kevät kekriin jossa helkan tavoin toivottiin kevät tulleeksi, poltettiin kokkoa, häädettiin truöleja ja tehtiin pelloille taikoja. Nykyään Joulu ja Pääsiäinen ovat korostuneet varsinkin lastenjuhliksi kuten joulun lahjat ja pääsiäisen karkkikierokset. Vappu ja Juhannus ovat puolestaan korostuneet vahvasti Suomalaisiksi sillä harvassa maasa juhlitaan aurinkoa ja työväkeä. Itse toteat päätyväsi olettamukseen "Helatorstailla, Loppiaisella tai Pääsiäisellä ei varmasti ole suurimmalle osalle suomalaisista minkäänlaista merkitystä" sen tarkemmin perustelematta tai tieteellisiä faktoja esittämättä vain omasta mielipiteestäsi

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset