JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

#Työnkautta

Nykyinen taloudellinen tilanne on synkkä. Asiat eivät parane surkuttelemalla tai faktojen kieltämisellä vaan tästä noustaan työllä. Uskon, että myös suomalaiset tietävät tämän. Suomen talous ei ole vieläkään toipunut vuoden 2009 romahduksen jälkeen. Olemme ylivelkaantumassa. Väestömme ikääntyy. Työelämästä poistuu jatkuvasti enemmän ihmisiä kuin tulee tilalle. Talous kasvaa seuraavat vuodet arvioiden mukaan nihkeästi, vain prosentin vuosikasvua. Valtion menot tulee mitoittaa sen mukaan. Suomalaiset ovat aina puhaltaneet yhteen hiileen vaikeina aikoina. Nyt on jälleen sen aika.
 
Pääministeri Alexander Stubb julkaisi viikolla Kokoomuksen säästölistan. Ehdotus pohjaa valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin arvioihin talouskehityksestä, vankkoihin asiantuntija-arvioihin siis. Sopeutustarve on kuusi miljardia euroa. Neljä miljardia euroa valtion talouden osalta ja kaksi miljardia euroa kuntatalouden osalta.  Toimenpiteille esitetty säästötavoite on vuoden 2019 tasolla. Säästökohteet eivät ole kiveen kirjoitettuja vaan neuvoteltavissa.
 
Suurinta säästöä valtiontalouteen tavoitellaan indeksiin sidottujen etuusmenojen miljardin euron vähentämisellä. Etuuksien tasoa ei leikata, mutta ne eivät voi nousta ensi vaalikaudella nopeammin kuin palkat. Työnteon tulee olla aina joutenoloa kannattavampaa. Toimeentulotuki ja työeläkkeet jäävät leikkauksien ulkopuolelle. 
 
Työ tulee asettaa etusijalle. Nykyinen työllisyysasteemme ei ole lähellekään riittävä. Karkean arvion mukaan työttömyyden vähentyminen yhdellä prosenttiyksiköllä parantaa julkisen talouden tasapainoa 0,3 prosenttiyksiköllä suhteessa kokonaistuotantoon. Työllisyysasteen nosto on tulevan hallituksen tärkein tehtävä. Jokaisen työkykyisen on päästävä työelämään. Suomalaisen työn kilpailukyvyn parantamiseksi Kokoomus haluaa tehdä kaikkiin tuloluokkiin yhteensä kahden miljardin ansioverotuksen keventämisen. Tällä tavoin matalan palkankorotuslinjan rinnalla pystyttäisiin turvaamaan palkansaajien myönteinen ostovoiman kehitys ja samalla kotimarkkinayritysten elinvoimaa lisäävä kulutuskysynnän vahvistuminen.  Myös rakenteelliset uudistukset on saatava tehtyä, keskeisimmässä osassa on sote-uudistuksen loppuun saattaminen.
 
Sopeutuslista, rakenteelliset uudistukset ja työn asettaminen etusijalle ovat paketti, jonka avulla Suomi saadaan jaloilleen. Tällä hallituskaudella julkista taloutta on sopeutettu karkeasti seitsemällä miljardilla eurolla, mikä on enemmän kuin mikään aikaisemmista hallituksista on sopeuttanut. Kuuden miljardin euron sopeutus seuraavalla kaudella on mahdollinen. Me emme ole luopumassa hyvinvointiyhteiskunnasta, vaan näillä toimilla haluamme nimenomaan pelastaa sen. Kokoomus on suoraselkäisesti ilmoittanut, mitä meidän äänestäminen tarkoittaa. Se tarkoittaa velaksi elämisen katkaisemista, kestävyysvajeen umpeen kuromista ja hyvinvointiyhteiskunnan siirtämistä myös seuraaville sukupolville.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Pekka Heliste

He , ei ne työpaikat etuuksia leikkaamalla synny .

Työllisyysaste nousee vain uusien työpaikkojen luomisen kautta

Pekka Heliste

Eikä maahanmuuttokaan lisää työllisyysastetta, koska mukan tulee perhettä niin, että maahanmuuttajien työllisyysaste on alle 50 , 20-50 % riippuen lähtömaasta % eli maahanmuutto vain huonontaa työllisyysastetta.

Kokoomuksessa ei osata edes peruskoulun matematiikkaa.

Ja se, että p-duunit kelpaavat mamuille.Helsingissäkin kantaväestön työttömyys on 10 % luokkaa, mamujen 25 % luokkaa eli ne p-duuni kelpaavat mamuille vielä huonommin kuin kantaväestölle

Pekka Heliste

Kokoomuksen veroleikkauksetkin ovat hölmöläisten peitonjatkoa.

Etenkin kun Kokoomus edellyttää, että vastaava summa leikataan etuuksista eli kansan kulutuskyky ei nouse yhtään, vain kuluttaja ja kulutuksen muoto muuttuu

Köyhä ostaisi leipää mutta varakas ökyveneen, se on ainoa muutos.

Tuntuu siltä, että se heikompi aines on pesiytynyt Kokoomukseen, edes peruskoulumatematiikasta ei selvitä ja jutut ovat Munchausenin juttuja.

ulf fallenius

Työ syntyy kysynnästä ja kysyntää ei ole vaan monella alalla on vähentynyt jopa 30-50% niin se on nyt vaan totuus että työttömyys kasvaa ja uutta työtä ei synny.Suomi on ajanut itseensä niin pahaan pattitilanteeseen että on hauska nähdä avaako mikään tätä solmua mikä on menossa.

Käyttäjän MikaVyrynen kuva
Mika Väyrynen

Ensimmäinen lause tekstissä kertoo kaiken. Kirjoittaja on itse ollut luomassa tätä surkeutta maahamme edustamansa puolueen välityksellä.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Voisiko poliitikot lopettaa itsestäänselvyyksien, kuten työn hokemisen.
Työstä on turha puhua jos sitä ei ole. Työpaikoille tulee luoda mahdollisuus mihin Kokoomus ei hallitusvuosinaan ole pystynyt.
Ja kaiken kaikkiaan, tietty määrä lintsareita on aina joukossamme.

Kari Savinen

Ihmetystä herättää tämä viisastelu kokoomuksen piirissä työstä ja työpaikoista.
Puolueella olisi ollut useissa hallituksissa mahdollisuus tehdä niitä tekoja, joita nyt hallituskauden lopussa kerrotaan. Se taitaa olla monelle kokoomuslaiselle työpaikan vaihto edessä !

Blogin kirjoittajalla ei liene mitään muuta näyttöä maamme asioiden hoitamisesta, kuin kuuluisan homolain puolesta melskaaminen.

Kaikilla mahdollisilla mittapuilla mitattuna, kokoomus on aiheuttanut eniten kuin mikään muu puolue, vahinkoa ja hallaa maallemme.

Tietenkin SDP:stä lähtoisin oleva Koivisto ja myös Lipponen olivat ne suurimmat syylliset kokoomuksen lisäksi

kts www.jormajaakkola.fi

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Hmmm... Kokoomus on omassa kategoriassani nokkapuolue, jonka etujärjestöjä ovat mm. EK ja Suomen Yrittäjät. Yrittäjillä ei ole etujärjestöä lainkaan.

Ne eivät myöskään joko ymmärrä tai välitä kansantalouden alkeistakaan, joten tässä periaatteet mahdollisimman yksinkertaistettuina:

http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/191201-nokk...

Pekka Heliste

Itse asiassa kaikkein järkevin verohelpotus löytyy Persuilta, Vasemmistoliitolta ja Vihreiltä

Eli pieneimmät tulot jätetään verotta , tuollainen 1000 euroa verotta merkitsee n 400 miljoonan menetystä verotuksessa eli varaa on nostaa rajaa vieläkin eli n1200-1500 euroon.

Miksi pitäisi ensin verottaa ja palauttaa osa tukina ?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Ainoa keino Suomen pelastamiseen on kokonaisvaltainen asennemuutos sekä kolmikannasta asteittainen irtautuminen. Palkkajoustavuutta tulee lisätä sekä siirtyminen johonkin esillä olleista perustulomalleista.

Suomalaisten tulee luopua sosialismin mukana tuomasta "piikayhteiskunnan" kammosta ja todeta sen että jälkiteollisen yhteiskunnan ainoa malli on palveluyhteiskunta, jossa todellakin "pesemme toistemme paitoja".

Meidän tulee helpottaa mikrotyönantajien ja mikrotyöntekijöiden kohtaamista sekä sallia jo ennen perustulomalliin siirtymistä pienimuotoinen kevytyrittäjyys laajemmin, ilman että se syö tukieurot pois.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Hyvää analyysia ja realismia Jaana!
Itse haluaisin nähdä kokoomukselta lisää aloitteellisuutta alle 10 hengen yritysten ja yksinyrittäjien aseman parantamiseen ja kannustamiseen. EK:n lobbaaman yritysverokannan laskun jälkeen painopiste mikroyrityksiin! Työttömyyskorvauksella voisi hyvin aloittaa yrittämisen, kausiyrittäjille mahdollisuus edes peruspäivärahaan, osinkoverotuksen palauttaminen sdp:n viime kaudella masinoimaa suurta heikennystä edeltävään tilanteeseen. Esimerkiksi oma yritys maksoi muutama vuosi sitten jo lähes 30% voitosta veroa ja jätti yritykseen pahan päivän varalle vapaata pääomaa, nyt lätkäistään siihen helposti suurelta osaa osinkoa progressiivinen tulovero, jolloin kokonaisveroaste yrittäjällä helposti yli 50%.

Ari Kemppainen

"Nykyinen taloudellinen tilanne on synkkä. Asiat eivät parane surkuttelemalla tai faktojen kieltämisellä vaan tästä noustaan työllä."

Huokaus.. on tainnut tulla ohjeistusta vaaliteemasta aivan korkeimmalta taholta? Ja samaa mantraa hokemalla on siis ajatus "kirkkaana" mielessä tarkoitus, päräyttää taas eduskuntaan?
Älä huoli Jaana, vielä niitä höppänöitä riittää, ja selostaja neitosellekin voi kansanedustajan paikka lohjeta, ellei löydy ihgu ja uus kaunotar Benin tallista? :)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kapitalismissa on aina työttömyyttä. Enemmän tai vähemmän. Nyt on enemmän. Laajan työttömyyden luvuilla yli puoli miljoonaa.

Vuoden 2008 alkupuolella alkanut kapitalistisen talouden taantuma ja lama jää pysyväksi jäätyneeksi kapitalismin kriisiksi. Näin on vaikka entinen valtiovarainministeri ja Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen todisti muuta eduskunnan puhujapöntöstä.

Kokoomus ja muut eduskuntapuolueet huseeraavat leikkauslistoineen kriisin seurausten kimpussa. Kapitalismia pelastamassa. Talkoiden ja "talvisodan hengessä".

Miksi ei ponnistella syiden korjaamiseksi? No siksi kun kapitalismi ja omistavan luokan valta pitäisi kyseenalaistaa!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lintunen on oikeassa, kommunistissä maissa ei ole työttömyyttä, ei työvoimapulaa eikä ryntäystä turvapaikanhakijoista ja sosiaaliperäisestä maahanmuutosta.

Pekka Heliste

Kymmenet tuhannet suomaliset pakenivat NL:oon, porukkaa tuli USA:sata ja Kanadasta

Tuure Nyqvist

Sen sijaan, että sanotaan, että tärkeintä on työllisyysasteen parantaminen, tulisi luetella keinoja, joilla se saadaan aikaan.

Ettei vaan olisi taas ja edelleen aika ryhtyä ostamaan nykyistä enemmän kokonaislaadukkaita kotimaisia, kotimaisittain hyödyllisiä hyödykkeitä ulkomailla tuotettujen turhakkeiden ja haitakkeiden sijaan.

Muistaako kukaan enää sitä aikaa, jolloin ostettiin nykyistä enemmän kotimaisia tuotteita? Eihän se ihan kamalaa ollut, eihän? Eikä estä edes EU-direktiivit vaan typeryys.Kotimaisen kysynnän pohjalta voidaan sitten valmistaa tuotteita myös vientiin kilpailukykyisesti.

Kilpailukyvyn saavuttamiseksi tarvitaan myös yleisosuuskunta, jonka tavoitteena on, ettei rahalle ei juurikaan makseta palkkaa, vaan ihmisille. Se voi tuottaa hyödykkeitä kilpailukykyisesti kotimaan markkinoille ja vientiinkin.

Kaupan alallahan S-systeemi on hyvä esimerkki, mutta koko ketju raaka-aineista, valmistuksesta, kuljetuksista ja kaupasta kulutukseen tulisi toteuttaa yleisosuuskunnan toimesta.

Näin saadaan töihin enemmän ihmisiä rahan sijaan ja rahakin enemmän omaa varsinaista duuniaan, maksuvälineenä ilman palkkaa, orjaparkana perskeles, ei kuten nyt, apinalajimme tallusteleman Telluksemme keisarina ja harvainvaltana, ehkä jo nyt 1%/0,5 kaikesta. Kannattaa kunkin iha ite aatella!

Putin ja moni venäjälälänkin valtaeliitistä sisältyy mitä ilmeisimmin yhteen prosenttiin, joka omistaa puolet kaikesta varallisuudesta. Pidetäämpä tämä mielessämme.

Pitäisikö meidän velvoittaa joku taho suomessa tai EUssa, jos sellaista sopivaa ja halukasta vielä löytyy, sevittämään asiaa. Onhan EUkin sallinut veroparatiisien toiminnan jo syntymästään asti, Luxsenburk yksi perustajavaltioista ja veroparatiisi!

ulf fallenius

Halpa ajattelu on vienyt Suomeen tähän jamaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset