JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Sääntelyähky

Turhat normit ja liiallisuuksiin menevä sääntely ovat viime vuosina nousseet laajalti julkiseen keskusteluun ja syystä - ylisääntely on kallista niin julkiselle taloudelle kuin lopulta laskut maksaville yrittäjillekin. Sääntelyähkyn kyllästämä Suomi ei riittävästi kunnioita ihmisten omaa älykkyyttä ja kykyä tehdä fiksuja valintoja.

Kun kuntien lakisääteiset tehtävät lasketaan yhteen, saadaan luvuksi jo yli 600. Sen lisäksi mukaan voi vielä laskea asetukset, suositukset ja toimenpideohjelmat, jolloin velvoitteita on kaiken kaikkiaan yli 1000. On arvioitu, että sääntelystä aiheutuva hallinnollisen taakan määrä on Suomessa noin 2 % koko bruttokansantuotteesta.

Kaikki lait tai normit eivät kuitenkaan ole turhia. Tietyt yhteiset pelisäännöt tarvitaan. Olennaista olisi löytää joukosta ne säännöt, jotka turhaan rajoittavat ja estävät fiksujen ajatusten toimeenpanon. Niin sanotuissa "normitalkoissa" on kyse esteiden poistamisesta sieltä, missä syntyy talouskasvua ja missä työpaikat luodaan.

Ei ole esimerkiksi tätä päivää, että valtio määrää koska kauppoja ja kampaamoita saa pitää auki tai vastaavasti kiinni. Ei myöskään ole tätä päivää, että pienpanimon on myytävä "näkkileipää" saadakseen myydä ulos omia tuotteitaan. Ajankohtainen esimerkki ylisääntelyn aiheuttamista pullonkauloista ovat myös yritysten ympäristö- ja lupahakemusten käsittelyjonot. 

Erityisen vankan lakien, asetusten, kieltojen ja määräaikaisten lupien suojamuurin kansalaisten ”turvaksi” ovat rakentaneet maamme alkoholipolitiikasta vastaavat tahot. Holhous on kääntynyt itseään vastaan kasvavan alkoholin maahantuonnin ja nettitilaamisen myötä. Lisäksi jatkuvat veronkorotukset sekä edustuskulujen verovähennysoikeuden leikkaaminen ovat olleet myrkkyä, mutta ongelmakäyttäjien alkoholinkulutusta ne eivät ole onnistuneet vähentämään. Matkailu- ja ravintola-ala työllistää nykyisin 140 000 suomalaista ja tuottaa vuosittain yli viiden miljardin euron verotulot. Alalle olisi mahdollista luoda jopa kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja lähivuosina, mikäli saamme purettua kilpailukykyä jarruttavaa turhaa sääntelyä.

Suomi ei käännä kurssiaan, ellemme tee rohkeita uudistuksia. Seuraavalla hallituskaudella ministeriöt on laitettava pohtimaan, mistä turhaa lainsäädäntöä voidaan purkaa. Periaatteena tulee olla “yksi sisään, kaksi ulos”. Aina kun säädetään uusi pykälä, tulee esittää kaksi turhaksi käynyttä purettavaa pykälää. Kokeilujen kautta voitaisiin myös päästä parempiin tuloksiin kuin asioita työpöytien takana pohtimalla.

Hyvään alkuun normien purkamisessa päästään, kun toteutetaan Tarastin työryhmän ehdotukset luvituksen jouduttamiseksi. Sääntelyä tulisi myös purkaa Kokoomuksen eduskuntaryhmän Normitalkoot-esityksen sekä parlamentaarisen työryhmän esitysten pohjalta, jotka sisältävät mm. ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnan lopettamisen, alv-raportoinnin automatisoinnin ja reaaliaikaisen tulorekisterin. Digitalisaatiota tulisi edistää kokoomuksen Suomi teknologian kärkimaaksi 2020 -esityksen pohjalta. Näillä toimenpiteillä saisimme aikaan jo noin 50 miljoonan euron vuosisäästöt. Tässä siis vain muutamia konkreettisia esimerkkejä turhan sääntelyn purkamisesta.

Politiikan onnistuminen mitataan lopulta tuloksissa, ei pykälien tai asetusten lukumäärässä. Terve järki, luottamus kansalaisiin ja yksilön vastuu on palautettava politiikan keskiöön. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Jouko Silvennoinen

On laskettu myös että alkoholin yhteiskunnalle tuomat haitat lähestyy kymmentä miljardia, aiotko tosiaan olankohauksella ohittaa tämän asian meille suomalaisille viina yksinkertaisesti vain maistuu, en tarkoita että pitäs palata kieltolain tielle mutta jos vielä höllennetään ja sallitaan huumeet tähän päälle ni noutaja vie.Tarastihan on tuulimyllyfirmojen kansikuvapoika jonka työryhmiin ei kukaan usko pätkääkään.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Taas kerran Jaanalta asiallinen näkemys.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Samaa mieltä Pelkosen kanssa.

Nyt tiedämme mitä ajattelet asioista, mutta kysymys kuuluukin: Mitä olet tehnyt noiden epäkohtien purkamiseksi neljän vuoden aikana?

Reino Jalas

“Seuraavalla hallituskaudella ministeriöt on laitettava pohtimaan, mistä
turhaa lainsäädäntöä voidaan purkaa. Periaatteena tulee olla “yksi sisään,
kaksi ulos”. ”

Kyllä Arkadialla istuvat 200 + 200 kansanedustajaa avustajineen itsekin voivat pohtia tuollaisia asioita. Kun uusi lakiehdotus tulee, niin avustajan kanssa yhdessä etsitään ne kaksi lakia.
Sitten ohkea Kansanedustaja ehdottaa suuren salin omassa puheenvuorossaan samalla kertaa kumottaviksi.

Puolueiden ryhmäkurinkin voimassa ollessakin kansanedustajilla on silti rajoittamaton puheoikeus kritisoida sille eteen tuotuja huonoja lakiehdotuksia.

Blogisti näyttää tehneen 26 kpl kirjallisia kysymyksiä päättymässä olevan eduskuntakauden aikana.

  1. Suomalaisten uimataidon parantaminen
  2. Ammattikuljettajien rattijuopumuksen poistaminen
  3. Huumeiden ongelmakäytön valvonnan tiukentaminen
  4. Pysäköintivirhemaksujen porrastaminen
  5. Nuorten yhteiskuntatakuun toteutuminen
  6. Työnteon, yrittämisen ja opiskelun kannustavuuden parantaminen
  7. Sähkötupakan käyttö
  8. Vanhusten ja vammaisten parissa työskentelevien rikostaustan selvittäminen
  9. Kerjäämisen kieltäminen
  10. Nuorten ajautuminen työkyvyttömyyseläkkeelle
  11. Toimeentulotuen myöntäminen ulkomaalaisille (Pelkonen, Jaana /kok ym. )
  12. Potilasturvallisuus kauneuskirurgisissa pistoshoidoissa
  13. Nuorten seksuaalinen ahdistelu ja seksuaalinen väkivalta
  14. Nuorisotakuun toteutuminen korkeakoulutetuilla
  15. Romanian kulkukoiratilanne ja suunniteltu hätätilalaki
  16. Alkoholiveron alentaminen ja alkoholipolitiikan uudelleenarviointi
  17. Ravintoloissa myytävän alkoholin arvonlisäveron laskeminen
  18. Moottoripyörien pysäköintikäytäntöjen selkeyttäminen
  19. Toimeentulotuen myöntäminen ulkomaalaisille
  20. Sotilaskotiautojen kuljettajapula ja sotilaskotitoiminnan turvaaminen harjoitusleireillä
  21. Alle 25-vuotiaiden huomioiminen toimeentulotukiuudistuksessa
  22. Isyyslain sisältö ja vaikutukset naisparien lasten asemaan
  23. Suomalainen vesielinkeino
  24. Anniskeluluvan saannin selkeyttäminen ja yksinkertaistaminen
  25. Matkailualan koulutuspaikkojen vähentäminen
  26. Nuorten työkyvyttömyyseläkkeelle jäävien määrän vähentäminen


Noissa yhdessäkään ei edes sivuta byrokratian vähentämistä.

Hakukoneilla ei löydy että blogisti olisi Eduskunnassa vastustanut mitään vireille tulleita lakiesityksiä.
Vastustamisista löytyy ainoastaan kerjäämisen kriminalsiointia, eli kerjäyskiellon ajamista Suomessa.

Eivätko kansanedustajat enää osaa tai tiedä kuinka huonoja ja hölmöjä lakeja eduskunnassa vastustetaan? Ainakin sitä omaa puheoikeutta käyttämällä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Se joka näitä kirjoituksia tänne väsäilee,vastaa edustajasi puolesta:koska veronmaksajien rahoilla olette siellä,luottamustoimessa.Katsos kun joku luulee että itse J.p on siellä tarinoimassa..Joka perjantai juttua pukkaa,tahi nyt torstaina,viikonloppuna ei kerkiä.

Mikä naurettavinta se sanni gran laasonen,vai mikä lie,oli kaverinsa kanssa itse laatimassa säädöksiä,joihin vaati purkutalkoita.Hah,hah,haa.Ei paljon muuta voi enää.Kokoomus onkin ansioitunut ahdistelussaan ihmisten ja yrittäjien asioissa.Ei voi unohtaa sos-ja terv.ministeri risikon kauttakaan koskien mm.perheitä ja heidän lapsiaan.

Kokoomuslaiset kun istuvat monilla palleilla.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Miten näin on päässyt käymään, kun Kok on ollut hallituksissa viimeiset 8 vuotta?

ulf fallenius

Tärkein este oli unohtunut joka olisi markkina ehtoiset työmarkkinat.Se on edelleen suurin este talousnousun aikaan saamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset