JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

6+6+6

Sunnuntaina  vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Vaikka Suomi on mielellään esiintynyt tasa-arvon edelläkävijämaana, on meillä edelleenkin paljon kurottavaa työelämän tasa-arvon saavuttamiseksi.

Siitä huolimatta, että naiset ovat Suomessa keskimäärin miehiä koulutetumpia, on erityisesti parhaassa työiässä olevien naisten työllisyys huomattavasti muita pohjoismaita heikompaa. Tähän vaikuttaa muun muasssa se, että pitkistä perhevapaista valtaosan Suomessa käyttävät naiset; kotihoidon tuella lasta hoitavista 94 % on naisia. Yrittäjinä naisista toimii vain kolmannes. Yrittäjyys ei houkuttele varsinkaan niitä nuoria naisia, jotka haluaisivat laajentaa yritystoimintaansa tai miettivät omaa perheenlisäystä.

Lisäksi työelämässä sovelletaan meillä lisäksi on-off -mallia, eli ollaan joko työssä tai kokonaan kotona lasten kanssa. Muissa Pohjoismaissa pienten lasten vanhempien osa-aikainen työssäkäynti on yleisempää. Suomenkin työelämään on saatava lisää joustoja ja osa-aikaisen työn mahdollisuuksia.

Myös naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomessa eurooppalaisittain suuri. Nykyisin naisen palkka on noin 83 prosenttia miehen palkasta. Miesten korkeampi palkkataso ja noin kaksi vuotta pidempi työura aiheuttavat myös naisten pienemmän eläkkeen. Kokonaiseläkkeiden ero sukupuolen välillä on noin 384 euroa/kk.

Naisten osuuden kasvattaminen työelämässä lisää useiden tutkimusten mukaan talouskasvua, parhaimmissa tapauksissa jopa useilla prosenteilla. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tärkeä edistysaskel hukattiin, kun hallituksen perhepaketti kaatui viime hetkillä, eivätkä työmarkkinajärjestöt ole löytäneet asiassa yhteistä linjaa. On lainsäätäjien tehtävä muuttaa vääristäviä vanhentuneita rakenteita, jos muut eivät siihen omatoimisesti kykene.

Asennekasvatuksen ja oppilaanohjauksen lisäksi tarvitaan tasa-arvon toteutumiseksi rakenteellisia uudistuksia. Kannatan itse 6+6+6 -mallin käyttöönottoa, se kannustaisi isiä käyttämään nykyistä enemmän vanhempainvapaita. Pohjoismaisen kokemuksen mukaan isät käyttävät nimenomaan heille nimettyjä vapaita.

Koska kolmikannassa ei ole myöskään saatu edistettyä vanhemmuudenkustannusten tasaamista, on seuraavan hallituksen otettava vahvempi rooli asian ratkaisemisessa. Naisten syrjintä työmarkkinoilla ei lopu niin kauan kun naisista aiheutuu enemmän kuluja työnantajille kuin mieheistä.

Uskon, että tulevaisuudessa työnantajan ”perhevastuu” – se miten hyvin työnantaja huomioi mahdollisuudet työn ja perheen yhdistämiseen – on yksi yritysten keskeisistä kilpailuvalteista osaavan työvoiman houkuttelemisessa. Vanhempainvapaiden tasaisempi jakaminen edistää sukupuolten tasa-arvoa niin työ- kuin perhe-elämässäkin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Naisten alhaisempi tulotaso johtuu kuitenkin siitä, että he miehiin verrattuna tekevät vähemmän työtunteja. Jos naiset tekisivät saman määrän työtunteja, kuin miehet, niin mitään tuloeroja naisten ja miesten välillä ei olisi.

Se, miksi naiset tekevät vähemmän työtunteja liittyy tähän 6+6+6 malliin. Naiset painottavat enemmän kotia ja lastenhoitoa, ja siksi pyrkivät nipistämään työtunneista vaikka tulotason kustannuksella.

Kari Savinen

Tämäkin on sellainen osa-alue, jota ei kokoomuksessa ymmärretä.
Kataisen aikanaan ajama malli olisi hätistänyt äidit mahdollisimman nopeasti takaisin työelämään.
No onneksi kaikki päättäjät eivät ole samalla tasolla.

Ajatusmalli edustaa ko. puolueen kylmää linjaa, jonka tavoitteena olisi pelkkä talouskasvu, joka puolueessa on laitettu kaiken inhimillisen elämän edelle.

Omassa perheessä onnistuttiin kasvattamaa sulassa sovussa kolme lasta yhteiskunnan palvelukseen, eikä siinä tarvittu kokoomuksen perhepolitiikkaa ohjaamaan.

Valitettavasti kokoomuksessa ei tunnuta ymmärtävän sitä, että ihmiset osaavat suunnitella perhepolitiikkansa ihan itse.

Kataisen hallituksen saavutukset ovat nyt kaikkien nähtävillä, siinä kaiken häsläämisen ja hosumisen ohessa unohtui luoda niitä talouskasvun avaimia.

Tuleva oppositioelämä varmasti kirkastaa maailmankuvaa, jos kirkastaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Nykyisin naisen palkka on noin 83 prosenttia miehen palkasta"

Kokoomuksen naiset ovat onneksi löytäneet oivan ja toimivan ratkaisun tähän valtavaan epäkohtaan. Miehiä pitää verottaa naisia raskaammin ja siten tasoittaa palkkaerot. Suorastaan fantastisen fantsu esitys. Toivottavasti kokoomus on vaalien jälkeen suurin puolue ja Alexander Stubb pääministeri. Ja eikun silloin hihat heilumaan.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Vastaus 1: Vuonna 2013 työlliset miehet tekivät 2 203 024 000 tuntia ja naiset 1 760 649 000 tuntia (Tilastokeskus Työvoimatutkimus). Vuonna 2013 työlliset miehet saivat työtuloja (palkka-, elinkeino- ja maataloustulot yhteensä) 48 078 437 000 euroa ja naiset 36 387 129 000 euroa (Tilastokeskus: Veronalaiset tulot). Miesten keskituntipalkka oli 21,82 euroa ja naisten 20,67 eli naiset saivat 94,72 % miesten työtuloista.

Jos on tasa-arvon mukaista, että ylitöistä maksetaan korotettua palkkaa ja että esimerkiksi yötyöstä maksetaan yötyölisää, ei tuossa 5 % erossa ole mitään tasa-arvon vastaista. Ylityölisät kun ovat noissa euroissa mukana moninkertaisina tuntipalkkoina, mutta työtunnit vain yksinkertaisina.

Jos näistä työllisten luvuista siirrytään kokoaikaisiin palkansaajiin, tulee tehdä seuraavat korjaukset:
1. Poistaa yrittäjät. Miesyrittäjien tulotaso on 30 % korkeampi kuin naisyrittäjien. Yrittäjistä on miehiä kaksi kolmasosaa.
Siis poistetaan enemmmän hyvätuloisia miehiä.
2. Poistaa osa-aikaiset. Osa-aikaisten keskituntipalkka on noin 90 % kokoaikaisten keskituntipalkasta ja naisia on osa-aikaisista kaksi kolmasosaa. Siis poistetaan enemmän huonotuloisia naisia.

__________________________________________________

Vastaus 2: Vuonna 2010 miehet ja heidän työnantajansa pidättivät miesten palkoista/maksoivat palkkoihin sidottuna TyEL-maksuja noin 11,1 miljardia euroa ja samana vuonna miehille maksettiin työeläkkeitä noin 10 miljardia euroa. Naisilta ja heidän työnantajiltaan kerättiin vastaavasti TyEL-maksuja 7,9 miljardia euroa ja naisille maksettiin työeläkkeitä 9 miljardia euroa.

Melkoisen epätasa-arvoinen tulonsiirto miehiltä naisille, vai kuinka? Naisten eläkkeiden pienuuden todellisen syyn voi järkevä ihminen päätellä vastauksesta 1. Suomessa työeläkettä maksetaan työnteosta, eikä muita selittäviä syitä ole, sillä Suomessa miesten ja naisten palkkataso on sama, kuten vastauksesta 1 näemme.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset