JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Matkailualasta tulevaisuuden keihäänkärki

Matkailuala on globaali nopeasti kasvava ala. Se on yksi tärkeimmistä tulonlähteistä myös Suomelle. Vuonna 2013 suomalaisten ja ulkomaalaisten matkailun kokonaiskulutus Suomessa oli yhteensä noin 13,3 miljardia euroa. Kokonaisvientiin verrattuna matkailutulot ovat yhtä suuret kuin yhden kuukaudet tulot kaikesta kokonaisviennistä.

Kuluvana vuonna Suomi on valitettavasti pudonnut kansainvälisen matkailun kasvuvauhdista. Matkailu ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan syynä tähän on muun muassa se, että Suomi on hintatasoltaan hyvin kallis maa eikä meillä panosteta tarpeeksi matkailun markkinointiin. Pohjoismaisessa vertailussa matkailun markkinointiorganisaatio saa vähiten rahoitusta Suomessa. Esimerkiksi Norjassa rahoitus on kolme ja puoli kertaa ja Ruotsissa noin puolet suurempi.

Venäjän talouden taantuman ja ruplan kurssin heikkenemisen seurauksena venäläisten matkailijoiden Suomeen jättämä matkailutulo laskee tänä vuonna arvioiden mukaan vähintään 100 miljoonaa euroa, eivätkä tulevatkaan vuodet näytä valoisilta. Uuden vuoden matkailijoita tulee arviolta kolmanneksen vähemmän mitä viime vuonna. Suomen edustustoihin marraskuun aikana jätettyjen viisumianomusten määrä on niin Moskovassa kuin Pietarissakin pudonnut yli 40 %. Tämä on huolestuttavaa niin matkailualan kuin koko Suomenkin kannalta, sillä venäläiset ovat olleet selvästi suurin turistiryhmä aikaisempina vuosina.

Jotain valoa sentään on tunnelin päässä. Aasialaisten matkailijoiden määrän ennustetaan kasvavan tulevina vuosina. Vuonna 2013 yöpymisiä Aasian maista oli lähes 600 000. Japanilaisten yöpymiset kasvoivat 16 % ja tämä nosti Japanin kuudenneksi tärkeimmäksi lähtömaaksi. Myös kiinalaisten matkailijoiden määrä Suomeen on kasvanut. Aasialaiset myös matkustavat paljon Suomen kautta muualle Eurooppaan. Suurin osa näistä matkaajista ei vieraile Helsingissä, saati jää yöksi. Stop-over –matkailussa olisikin huomattavaa kehittämispotentiaalia.

Pitkällä aikavälillä kasvun mahdollisuudet on erityisesti ulkomaalaisissa matkailijoissa. He myös käyttävät rahaa enemmän kuin kotimaiset matkailijat. Matkailun markkinointiin tulee panostaa huomattavasti enemmän, eikä aasialaisten matkailijoiden kasvupotentiaalia saa hukata.

Oikeanlainen veropolitiikka edesauttaa myös matkailun kehittämistä. Esimerkiksi matkailuyritysten energiaverotuksen laskeminen muun vientiteollisuuden tasolle on syytä ottaa työkalupakkiin. Ravintoloiden hintatasoa pitää myös saada laskettua alas. Olenkin esittänyt ravintoloissa nautitun alkoholin arvolisäveron alentamista ruoan arvolisäveron tasolle. Edustuskulujen verovähenysoikeudesta luopuminen oli suuri virhe, joka onneksi ymmärrettiin korjata. Verovähennysoikeuden voisi kuitenkin nostaa sataan prosenttiin.

Matkailuala on tulevaisuudenala. Suomen täytyy saada negatiivinen kehityskulku katkaistua. Tärkeää on myös huomioida se, että matkailu on palveluvaltainen ala, jota ei voida ulkoistaa muihin maihin. Luonto, puhtaus, turvallisuus ja nähtävyydet ovat asioita, joita ei voi viedä täältä pois.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Matias Härkönen

Nou hätä. Meillä on kohta se guggenheim, joka vetää turisteja ympäri maailman tänne kuin kärpäsiä. Ainakin jos uskoo niitä laskelmia....

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Olet oikeassa Jaana. Täällä periferiassa ei teollisuus eikä maatalous enää kannata. Niiden sijalle matkailu ilman verotusta Kreikan malliin.
Niin hyvä tuppaa tulemaan.

Pekka Iiskonmaki

Suomalaisella holhouksella ja alkoholipotiikalla ei voida myydä matkailua vastikkeellisesti.

Pekka Iiskonmaki

Venäläisten ostosmatkat koettiin häiritseväksi tekijäksi esim. Lappeenrannassa. Nyt on tilanne hyvä. On tilaa shoppailla, jos sattuu olemaan duunia ja rahaa.

Jaana Pelkosta voisin äänestää, mutta puolue on niin hanurista. Porvaripuolue. He heh

Jukka Jokila

Malmin kentästä saadaan maailmanluokan matkailukohde, jos sille annetaan mahdollisuus kehittyä (sen kehittämistä on jarrutettu jo pitkään). Alue on jo nykyisellään historiallinen harvinaisuus ja yleisilmailun lisääntyessä koko ajan lisääntyvän mielenkiinnon kohde. Kun aluetta kehitetään ja sinne tuodaan muunmuassa lentävää museotoimintaa, ei vastaavaa matkailukohdetta löydy ihan helpolla.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kansanedustajan kuiskaajat eivät elä ajan hermolla. Venäläisten matkailijoiden Suomessa käyttämän rahan määrä alenee tänä vuonna 250 miljoonalla eurolla.

Mitä sitten pitäisi tehdä?

Ensimmäiseksi kokoomuslaiset saisivat lopettaa russofobian lietsomisen ja venäläisten pilkkaamisen. Toiseksi kaupat ja kahvilat voisivat poistaa ovistaan ja seiniltään rasistiset, venäläisiä loukkaavat "ohjeensa".

Timo Toiminen

Aivan, totta, ja myös Jaana Pelkonen ja Lahti Jaana etunenässä asemoitumalla tämän syntymäkaupunkinsa uljaan kauniiseen, kauniimpi Jaana, komeaan atmosfääriin vetää turisteja pilvin pimein katsomaan Jaanaa, eiku lahtea siis ja Jaanaa.

Jyrki Oksanen

Tärkeää, että matkailu huomataan: Onhan matkailun arvonlisäys jo yli 14 miljardia euroa Suomessa ja kasvaa vaan. Kiinnittäisin huomion siihen, että Aasian osuus on ja säilyy pienenä vielä vuosia optimismista huolimatta. Näin olisi paljon tärkeämpää investoida nykyisiin kivijalkamarkkinoihimme, esimerkiksi keskisestä Euroopasta tulee noin 20 % ulkomaiden volyymistä, on 10 x Aasian volyymi ja tämä luku voisi hyvin nousta tuntuvasti ja kestävästi huomattavasti Aasiaa pienemmin investoinnein mm palvelumme sisältöön.

Käyttäjän JanneVasama kuva
Janne Vasama

Malmin lentokentän potenttiallia ei todellakaan ole Helsingissä ymmärretty. Aino kohde Suomessa world monument fundsin listalla ja ainoita kolmekymmentäluvun kenttiä yhä toiminnassa koko mailmassa. Todellinen nähtävyys!
Jon nyt lentokenttäkierroksilla on aina paljon yleisöä, saati jos niitä alettais vielä mainostaa. Käsittämätöntä tuhlausta jättää tällainen matkailun helmi hyödyntämättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset