JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Aika on kypsä viinien myynnin vapauttamiseen

Helsingin Sanomien (30.7.) julkaisemassa kyselyssä suomalaisista 55 prosenttia hyväksyisi viinin myynnin ruokakaupoissa. Uutinen oli jälleen yksi positiivinen osoitus siitä, että suomalaiset haluavat vähemmän valtion holhousta ja enemmän vapautta. Olen itse puhunut ja ajanut kyseistä asiaa jo pidempään. Ei ole tätä päivää, että viinin kaltainen elintarvike täytyy lähteä hakemaan erillisestä valtion kaupasta.

 
Alko lisää tutkitusti vieressä olevan päivittäistavarakaupan myyntiä merkittävästi. Alkolla on noin 350 myymälää, joista kuitenkin vain neljä on sijoitettu Lidlin ja viisi Suomen Lähikaupan myymälän viereen. Alkon monopoli siis pönkittää kahden markkinoita dominoivan päivittäistavarakaupan, S- ja K-ryhmien asemaa markkinoilla. Tämä  johtaa heikompaan kilpailuun ja korkeampiin hintoihin.
 
Alkon monopolin purkaminen johtaisi siihen, että kilpailu päivittäistavarakaupassa lisääntyisi. Alkon monopolin purkaminen myös tarkoittaisi kuluttajille edullisempia hintoja kaupan kassalla. Enemmistö Suomen kansasta tätä kannattaa ja tähän suuntaan olisi jo vihdoin korkea aika siirtyä. Myös ravintoloiden ulkosmyyntioikeuden salliminen olisi tervetullut uudistus ja enemmän tätä päivää.

Itse uskon siihen, että alkoholikulttuurimme voidaan vähitellen muuttaa kohtuukäytön kulttuuriksi, jossa alkoholihaitat ovat merkittävästi pienemmät. Tähän ei nykysysteemimme kuitenkaan ole ratkaisu - se on jo tullut todistetuksi useaan otteeseen. Jos ongelmat olisivat pelkillä rajoituksilla hoidettavissa, olisivat alkoholihaitatkin varmasti Suomessa minimissään. Näinhän ei ole. Meidän tulee pyrkiä kohti eurooppalaisia juomatapoja vaikuttamalla ensisijaisesti alkoholikulttuuriin. Viinit ja ruoka kuuluvat yhteen - ja täten myös samojen kauppojen hyllyille. Suomi ja me suomalaiset olemme tähän valmiita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Samaa mieltä. Mietin vain, miten kauppiaat käytännössä pystyvät kilpailemaan Alkon kanssa. S-ketju varmasti pystyy ostamaan niin suuria eriä, että laatuviiniäkin saisi kohtuulliseen hintaan. Mutta miten pienet kaupat?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Periaatteessa samaa mieltä, tosin asia ei ole ihan noin yksinkertainen.

Jos tarkastelee Alkon myyntitilastoja, voi tehdä melko luotettavan johtopäätöksen, jonka mukaan ruokakauppojen valikoima koostuisi lähinnä tuotevalikoiman edullisemmista tuotteista. Hintavampien viinien myyntimäärät ovat sen verran pieniä, että ruokakauppojen ei yksinkertaisesti kannata täyttää hylly- ja varastotilaa sellaisilla kalliimmilla ja hitaasti kiertävillä tuotteilla.

"Laatuviinien", mikäli hintaa jonkinlaisena kriteerinä sellaiselle pidetään, kuluttajat joutuisivat siis edelleen hakemaan viininsä erillisestä liikkeestä, tosin yksityisestä sellaisesta. Samalla kun ruokakaupat jättäisivät em. tuotteet erikoisliikkeiden huoleksi, myös yksittäisten kauppiaiden ostomäärät jäisivät alhaisemmiksi, tarkoittaen yleensä myös korkeampia hintoja.

Kärjistäen, viinin myynnin vapauttaminen todennäköisesti tarkoittaisi helpompaa saatavuutta ja alhaisempia hintoja K- ja S- viinien ystäville, heikompaa saatavuutta ja korkeampia hintoja muiden viinien kuluttajille.

Käyttäjän jannekauppi kuva
Janne Kauppi

Asuin kymmenisen vuotta sitten vuoden Münchenissa ja sieltä sai hakea vaikka iltakymmeneltä lähipizzeriasta vodkaa, viskiä, viinejä ja mitä vaan alkoholia. Jos THL:ään olisi uskominen, tuon Etelä-Saksalaisen kaupungin luulisi olevan täynnä rappioalkoholisteja. Vuoden aikana ainoat juopolta näyttäneet kaupungissa eivät osanneet puhua saksaa, mutta sääntelymaiden kieliä kyllä. Pari suomalaista tuttua, jotka kävivät kylässä, tulivat taluttaen jo lentokoneesta. Missä kaikki paikalliset juopot siellä ovat, missä viinaa myydään kioskeissa - voisiko THL vastata siihen? Ovatko he Dachaussa piikkilangan takana piilossa?

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Menköön vaan ruokakauppoihin minunkin puolestani. Marketit alkavat olla niin isoja, että tämäkään itselleni varsin turha tuote ei siellä haittaa muuta valikoimaa.

Käyttäjän JussiRuntti kuva
Jussi Runtti

näinhän siinä kävisi, että olisi pian pirkka/extra viiniä tarjouksessa. saisiko sitä myydä tarjouksessa, siinäpä kysymys? mutta onhan sitä ollut niin hulluja ajatuksia, että keskiolut viinakauppoihin. eihän niiden koko ja määrä riittäisi alkuunkaan. katsoopa ison marketin olutmäärää, sehän jo täyttäisi koko alkon tilat. tosin olen samaa mieltä tuon blokin kanssa, että on aivan aiheetta suosittu noita kahta ryhmittymää. tuo THL:n valistus on aivan naurettavaa. se tässä on toisaalta huvittavaa, että valtaosa joutuu / suostuu kärsimään pienen marginaali ryhmän takia, joiden vuoksi pitää olla tiukat lait. toisaalta tuntuu, että ihmiset rakastaa joutavia sääntöjä. eihän niitä olisi, jos kansa ei haluaisi.

Riku Sanaksenaho

Entä oluet? 4,7% keinotekoinen, tuulesta temmattu rajaa takaa sen, että pienpanimotoiminta Suomessa ei tule koskaan kukoistamaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Näen paljon toivoa oman ikäpolveni kokoomusedustajissa kuten Lasse Männistö ja Jaana Pelkonen. Viinarajoitukset lienevät puhdas sukupolvikysymys, kuten moni muukin epäkohta tässä maassa.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Miten ne viinit, viinat ja kaikki muut mahtuu ja voidaan IHAN VAPAASTI myydä KAIKISSA Virolaisissa kaupoissa ja ihan normaaliin kuluttajahintaan???
Miksi siellä ei näy uhtään enempää juoppoja kadulla tai missään muuallakaan kuin Suomessa, tosin Suomessa näkyy enemmän. Miten ihmeessä ne Virolaiset ovat niin fiksuja ja normmaaleja ihmisiä että NIITÄ EI tarvitse HOLHOTA juomien suhteen? Kysyn vaan?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Onhan se selvää, että alkoholijuomasta ei tule koskaan ruokajuomaa jos se myydään erillään ruoasta. Suomessa juodaan ruoan kanssa maitoa ja vedetään perjantaina kossulla taju kankaalle. Erillään toisistaan, kuten myyntipisteetkin. tarpeeksi pitkät perinteet kun tällä on, niin alkaa lopputulos tuntua loogiselta. Syödään mitä syödään ja juodaan mitä juodaan...

Jari Konttinen

Viinin myynnin ja maahantuonnin vapauttaminen loisi uusia työpaikkoja ja yrittäjyyttä, olen siitä varma. Syntyisi valtava määrä viinipuoteja ja pieniä alkoholimyymälöitä (jos vielä väkevätkin vapautettaisiin).

Tätäkin näkökulmaa voisi nostaa keskustelussa esille.

Käyttäjän TeroIln kuva
Tero Ilén

Viinit ovat jo isoissa marketeissa, ne pitää vain maksaa eri kassalla. Miten kulutus tai muut ongelmat lisääntyvät jos viinit voi maksaa samalla kassalla kuin muutkin ostokset?

Minä olen myös sitä mieltä, että suomalainen humalahakuinen juominen johtuu ensisijaisesti järjettömän holhouksen aiheuttamasta vitutuksesta ja alkoholin nostamisesta kielletyn hedelmän asemaan. Siihen se Aatami ja Eevakin lankesivat.

Olisiko 2000-luvun suomessa jo mahdollista, että ihmiset saisivat itse päättää omista asioistaan ilman koko ajan lisääntyvää holhoamista?

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suosittelen vettä blogistillekin.

pertti miettinen

Jaana, sinulla on yleensä raikkaita ja oikean suuntaisia mielipiteitä. Olen tässäkin samaa mieltä kanssasi: viinit on syytä vapauttaa ihan oikeasti ruokakauppoihin. Ja saman tien tiukka alkoholi: väkevät juomat. On huvittavaa, että ne ovat luvuttomissa kohteissa saman katon alla jo nytkin, vain lasiseinä välissä. Se joutaa pois.

Itse on käytä lainkaan alkoholia, sillä juodessani juon liikaa. Mutta se on minun asiani, kuten on jokaisen oma asia, miten ja mitä juo. Säännöt ja holhous eivät useinkaan toimi niin kuin uskotaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset