JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Suomalaisen vesielinkeinon erikoisuudet

Suomessa verotus kohtelee varsin hellävaroin useimpia luonnon tuotteita, kuten esimerkiksi metsämarjoja, luonnon mehuja ja maitotuotteita. Näin ei ole luonnon veden, luonnon tuotteista tärkeimmän osalta. Pakattaessa luonnon vettä verotuksella rokotetaan näitä pakkauksia virvoitusjuomaverolla 0,11€ per litra ja usein juomapakkausverolla 0,51€ per litra. Pidän varsin erikoisena sitä, että vettä kohdellaan verotuksessa samalla tavalla kuin makeutusaineita sisältäviä virvoitusjuomia.

Pienessä pikarissa myytävään lähdeveteen lisätään kolme eri veroa (arvonlisä-, juomapakkaus- ja virvoitusjuomavero). Pieniä pikareita käytetään mm. lentokoneissa, junissa ja sairaaloissa. Juomapakkausveroa näiden kohdalla on perusteltu sillä, että pikarit roskaavat luontoa, kun niitä ei kierrätetä. Huomioitavaa on, että näitä pikareita käyttävät suuret yhteisöt, joiden politiikkaan kuuluu kierrätys. Sen sijaan vähittäiskaupassa on myynnissä valtavasti kertakäyttöpakkauksiin pakattuja elintarvikkeita, joita ei erikseen veroteta pakkausverolla.

Pullotettuun veteen lisätään puolestaan arvonlisävero, virvoitusjuomavero, arvonlisäverollinen kierrätysmaksu ja arvonlisäverollinen panttimaksu. Pullotettua vettä myydään Suomessa vuosittain noin sata miljoonaa litraa. Tullin tilastojen mukaan vuonna 2011 yli neljännes siitä eli 26 miljoonaa litraa tuotiin ulkomailta. Vastaavasti Suomesta ulkomaille vietiin vain alle kolme litraa pullotettua vettä.  Suomalaista vettä pidetään laadultaan maailman parhaimpana ja tämän ovat osoittaneet eri tutkimukset, muun muassa Unescon tekemä Wold Water Development Report-tutkimus. Silti valtavat määrät pullotettua vettä tuodaan Suomeen ja täältä viedään ulkomaille vain hyvin vähän vettä. Erikoinen yhtälö.

Suomalaisen vesielinkeinon edellytykset ovat kovin haasteelliset korkean verotuksen takia. Elinkeinolla olisi paljon kasvumahdollisuuksia, sillä maapallon väestönkasvun seurauksena vettä tullaan kuluttamaan enemmän, etenkin kehitysmaissa. Veden vienti voisi luoda uusia työpaikkoja taantuvaan Suomeen, jos valtiovalta tukisi tätä elinkeinoa. Jätin eduskunnassa veden verotusta koskevan kirjallisen kysymyksen ja odotan asiasta vastaavan ministerin vastausta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Eikö Kokoomuksen puoluekuri anna tehdä asialle mitään? Luulisi pääministeripuolueen kansanedustajan pystyvän tekemään asialle jotain.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Älä myy vettä juotavaksi. Myy se pesuvedeksi tai "talousvedeksi".

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Veden verokohtelusta kansanedustajan kanssa samaa mieltä. Tekstistä löytyy tosin toinen huolta herättävä kohta:

"Veden vienti voisi luoda uusia työpaikkoja taantuvaan Suomeen, jos valtiovalta tukisi tätä elinkeinoa."

Eiköhän tästä saada perinteinen suomalainen sovellus aikaan. 1.Perustetaan OY veden vienti AB, ja siirretään pohjavesioikeudet yhtiölle. 2. Pistetään pikavoittojen toivossa OY veden vienti AB lihoiksi, myymällä yritys oikeuksineen vaikka Nestlé Watersille. 3. Maksetaan nykyiseen nähden tukevasti enemmän vedestä. 4. Taputetaan karvaisia käsiä ja fantsutellaan miten hienosti tämäkin meni.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Mitäs tuota ihmettelemään, sillä valtio on aina haavi auki mistä saa lisää verotuloja. Vesi on yksi sellainen kohde, josta hyötyy sekä valtion kukkaro että samalla EU jäsenmaksun lisäyksenä. Kokoomus on ollut hallituksessa monen monta vuotta, joten olisihan tuolle verolle voinut löytyä toinenkin kohde, vaikkapa autoiluun lisää. ;)

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Suomesta on korkealla verotuksella ulkoistettu myyntiveden lisäksi moni muukin asia kuten ihmiset.

Pekka Iiskonmaki

Suomea ja Venäjää ei voi järjellä selittää.

Pentti Järvi

" Tullin tilastojen mukaan vuonna 2011 yli neljännes siitä eli 26 miljoonaa litraa tuotiin ulkomailta. Vastaavasti Suomesta ulkomaille vietiin vain alle kolme litraa pullotettua vettä. "

Kokoomuslaisilta menevät miljoonat ja miljardit usein sekaisin, tässä tapauksessa molemmat luvut unohtuivat.

Jukka Mäkinen

"Vastaavasti Suomesta ulkomaille vietiin vain alle kolme litraa pullotettua vettä."

No jo on tosi vähän. Riittää just yhdeksi päiväksi yhdelle ihmiselle. :D

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko ylipäänsä tässä järjestelmässä mitään tolkkua?

Jouko Silvennoinen

Älä osta kallista pullovettä vaan avaa hana laske lasiin ja juo.Mutta tuo Tommin kommentti noista ylikansallisista yhtiöistä on todellinen uhka meidänkin pohjavesille.

Pentti Järvi

Ainakin Maalahdessa on mitä parrain kraanavesi.

Käyttäjän TapaniMoilanen kuva
Tapani Moilanen

On tämä ihmeellistä,astronautit juovat tislattua virtsaansa.Siitä ei veroa makseta

Käyttäjän villepihola kuva
ville pihola

Jaana, tässä olis vielä aihetta jatkokysymykseen samaan aiheeseen liittyen:

http://villepihola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131285...

Ari-Pekka Jantunen

Arvoisan kansanedustajan kanssa samaa mieltä siitä, että Suomen verojärjestelmä on täynnä kummallisuuksia. Vaikka en ole koskaan juoma-alan tuotantopuolen pään kanssa ollutkaan tekemisissä, uskoisin että vientiin menevistä juomatuotteista ei peritä Suomessa arvonlisäveroa, virvoitusjuomaveroa eikä panttimaksua. Kannattaa varmaan tarkistaa vielä joltain virkamieheltä.
Vedenvienti saattaisi kieltämättä olla yksi vientituote, mutta nykyään puhtaan veden Suomessa ostetaan lasteittain ulkomaista vettä. Myyntimiehet taitavat asua jo ulkomailla.

Reino Jalas

”Elinkeinolla olisi paljon kasvumahdollisuuksia,….
Veden vienti voisi luoda uusia työpaikkoja taantuvaan Suomeen, jos
valtiovalta tukisi tätä elinkeinoa.”

On nykyään kyllä aivan sama puhuuko uusista työpaikoista, elinkeino- ja yrittämisasioista kokoomuslainen, demari taikka tulipunainen vasemmistoliittolainen kansanedustaja. Ensimmäisenä refleksinä aina on kinuaminen Valtion tukiaisrahojen perään.

Veden vientiähän on ihan lähimenneisyydessä yritetty jo suurilla yhteiskunnan panostuksilla.

Case Nordwater , ja sen raastupaan saakka edennyt historia pitäisi olla Kokoomuksen mandaatilla Helsingin Kaupunginvaltuustossa istuvalle edustajalle tuttua asiaa.

Helsingin Kaupungin verorahojen voimin veden vientiä yritettiin vuosina 2000…2012. Ainakaan rahoituksesta ei ollut puutetta, verorahaa paloi säkkikaupalla. Mutta vedenviennistä ei bisnestä osattu tehdä.

Eikö Kokoomuksen kansanedustajat muka mitään oppineet tästä asiasta yhtään mitään? Edelleen puolueesta kinutaan uutta Valtion tukirahaa, loistavaan vedenviennin bisnekseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset