JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Monimutkaiset anniskeluluvat

Anniskeluluvan saanti on Suomessa varsin byrokraattista ja monimutkaista. A- ja B-lupiin tarvitaan anniskelupassi sekä vastaava hoitaja, jolla on vähintään kaksi vuotta anniskelukokemusta tai vuoden koulutus alalta. Lisäksi yrittäjä on velvollinen tekemään neljännesvuosittain ilmoitukset alkoholin ostoista sekä henkilökunta- ja anniskelualuesuunnitelmista. Anniskelulupa on joko toistaiseksi voimassa oleva, määräaikainen tai tilapäinen. Ulkoterassi, tupakan myyminen ja anniskeluajan jatkaminen vaativat vielä omat erilliset lupansa.

Anniskelulupiin liittyvä Valviran ohjeistuskin on hyvin monimutkaista. Anniskeluun liittyviä säädöksiä ja ohjeistuksia löytyy kahdeksasta eri Valviran laatimasta asiakirjasta. Pelkästään anniskelun vastaavaa hoitajaa koskeva ohjeistus on 17 sivua pitkä.

Tiukista anniskelusäädöksistä on jo aiheutunut vaikeuksia ravintolayrittäjille. Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n mukaan tiukka anniskelulupalainsäädäntö aiheuttaa vaikeuksia erityisesti sesonkiravintoloissa, jotka eivät ole lähellä kaupunkeja, eivätkä siten löydä työntekijöitä. Helsingin Sanomat uutisoi 8.7.2014, että ongelmia on ollut myös Helsingissä, kun pätevää henkilökuntaa ei ole ollut saatavilla. Helsingissä on myös ollut tapauksia, joissa aloittava yrittäjä on joutunut luopumaan suunnitelmistaan ja muuttamaan anniskeluravintolan esimerkiksi kahvilaksi. Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry onkin ehdottanut, että vastaavan hoitajan kahden vuoden anniskelukokemuksen voisi lyhentää yhteen vuoteen. Maran ehdotus on kannatettava.

Jo maalaisjärki kertoo, että nykykäytännöllä tehdään tarpeetonta hallaa lukuisille yrittäjille. Olen tehnyt eduskunnassa kirjallisen kysymyksen, jossa pyydän asiasta vastaavaa ministeriä vastaamaan, mihin toimiin ministeriö ryhtyy, jotta monimutkaista anniskeluluvan saantia selkeytetään ja yksinkertaistetaan sekä mitä tullaan tekemään, jotta anniskelulupa-asiat eivät vaikeuta kohtuuttomasti ravintolayrittäjien toimintaa.

Alexander Stubbin hallitus päätti taannoin, että alkoholilain kokonaisuudistus siirtyy seuraavan hallituksen ja eduskunnan päätettäväksi. Ravintola-alan hätähuuto on ilmeisesti laittanut ministeriössä virkamiehet ja poliitikot pohtimaan asiaa uudestaan. Mielenkiinnolla odotan ministerin vastausta kirjalliseen kysymykseeni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sietää kyllä kysyäkin, mutta toimenpiteitähän ei kuitenkaan ole luvassa, kun ei kuulu hallitusohjelmaan.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Kyllä jaksaa viina kiinnostaa tätä ihmistä.Kuitenkaan ette ole mitään tehneet,ettäkä tee.Puolue on se joka määrää,ei yksinäinen huutelija.
Kokoomuksella on aivan omat intressinsä olla tekemättä mitään,näköjään.

Stubb ja kumpp.panostavat "arvoyhteisöön"ja sen etuihin.Ne edut eivät vaan kosketa Suomalaisia.

Pirjo Jokinen

Jos tehtäs niin, että keskitätte kaiken byrokratian vaan kehä III sisäpuolelle ja Brysseliin ja annatte meidän hillua täällä periferiassa keskenämme, niin me voitas keskittyä kunnallispolitiikkaan ja valita Kuvernöörejä ja säätää omat lait? Käviskö? ;)

Ehkä hieman kärjistäen ja tiivistäen, mutta.. :D

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tämä on linja. Ei enää pääse ravintolaan töihin, jos ei ole restonomi. Kovat koulutusvaatimukset pakotetaan joka paikkaan. Kohta rekkaakaan ei voi ajaa, jos ei ole hyvin laajaa koulutusta takana.

Tässä on joku johdonmukainen poliittinen linja. Enää ei haluta päästää ihmisiä töihin pelkällä peruskoulun todistuksella.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Tänä kesänä Uudellamaalla tehty työlupalinjaus paljastaa alat, joihin ei löydy osaavaa, suomalaista työvoimaa. Uudenmaan Ely-keskuksessa on päätetty puoltaa työlupia lähtökohtaisesti seuraaville aloille: kokki, keittäjä, kylmäkkö, kotitalouksiin palkattavat kotiapulaiset ja lastenhoitajat, siivoustyö sekä terveydenhuoltoala"

http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-12887131380...

Kokki: 2181 €
Kylmäkkö: 2043€
Keittäjä: 2098€
Lastenhoitaja 2054€
Siivooja: 1658€
Terveydenhoitaja: 2589€
Sairaanhoitaja: 2941€

Kovat ovat palkat ulkomaalaisille,siivoojan palkka liki 30v.jälkeen ,Suomalaisen, on lähellä tuota 1658 kk.Eli maksetaanko ulkomaalaisille ulkomaalaislisää?

"Ulkomaalaiset paikkaavatkin suomalaisia pääasiassa ammateissa, joita tehdään oma-aloitteisesti, ja joissa ei tarvitse puhua tai kommunikoida, kuten mansikanpoiminnassa ja siivouksessa.

− Kielitaidon merkitystä korostetaan, mutta tämäntyyppisissä ammateissa ulkomaalainen pärjää ihan hyvin, vaikka vähän huono suomi olisikin"

Mykkä siivooja,sekä mykkä mansikanpoimija.Mainiota,enää ei tarvitse asiakaspalvelussakaan puhua eikä kommunikoida.Nyt on siis päästy tilanteeseen jota kokoomus on ajanutkin.2011 yritettiin jo poistaa suoja jolla turvattiin Suomalaisten työpaikan saanti etusijalla ns.matalapalkka alan töihin.Suomalaisten siivoojien pitää osata suomea,ruotsia,englantikaan ei ole haitaksi.Heillä pitää olla ammattitutkinto,ainakin alan koulutus,kurssi.Heiltä vaaditaan myös gatering alan ammattitaitoa ja sosiaalisia taitoja,asiakaspalvelutaitoja.

Eli mitä tästä opimme:siivoojan ammatti on ala-arvoinen,mykkien,näkymättömien ammatti johon Suomessa koulutetaan monen vuodenkin ajan.Nyt nämä ammattilaiset voidaankin sitten jättää työttömiksi ja palkata tilalle harjoittelijan palkalla,1200-1300kk.ulkomaalaisia.Otetaanko heidät reservistä jossa näitä kielitaidottomia on,vai tilataanko lisää ulkomailta.Hauska nähdä mitä mieltä ovat alan ammattilaiset suuresta arvostuksesta,jota kirjoitus osoittaa.Mukana näkyy olevan myös muut ammattikunnat joissa ei ilmeisesti myöskään tarvitse osata puhua ,eikä kommunikoida.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"kaksi vuotta anniskelukokemusta tai vuoden koulutus alalta." :) Onko riittävän pätevä, jos praktiikka/kokemus tulee tiskin toiselta puolelta?

Ihan tosissaan maahamme tarvitaan toisenlainen alkoholikulttuuri. Olen satavarma siitä, että anniskelun vapauttaminen ja alkoholin verotuksen poistaminen tai alentaminen on pitkässä juoksussa kannattavampi vaihtoehto.

Ongelma on siinä, että alkoholikulttuurin/ravintolakulttuurin arvojen mittari on asteikoltaan negativiinen. Ei tajuta tai edes haluta ymmärtää, että juomakulttuuri kuuluu eläämäämme.

Kävin eilen paikallisessa pubissa (muuten neljäs kerta tänä vuonna kun alkoholia valui kurkusta). Meno oli ihan rento ja kaikin tavoin virkistävä kokemus. Kavereita piisasi jalkapallo oli puheenaiheena ja kirjallisuudesta keskusteltiin, Shakkimatsiin pyydettiin ja Hannu tarjosi viskin. Kotona olin ennen uutisia...

Ai niin, kukaan ei edes tapellut....

ulf fallenius

Niin tai näin niin juottoloita on aivan liikaa joka ostarilla joka laskee heidän tasonsa örvelö baareiksi.Lupapolitiikka aniskelu oikeuksissa pitäisi tiukentaa huomattavasti ja laatuvalvonta erittäin kireäksi niin että ihan normaali ihminen voisi ottaa rauhassa muutaman oluen laatu ravintolassa joka ei mene konkurssiin joka viikko.Ilmeisesti puolet ostaribaareista rahanpesu yrityksiä kuin anniskelun lupapolitiikka niin löysä .Olen elännyt sen verran kauan niin voin sanoa että näissä asioissa oli sentään järjestystä ennen vanhaan , ei tulisi mieleenkään mennä nykyisiin räkälöihin jota on 8 kpl meidänkin kylässä 2 km säteellä.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ulf, "sivistyynenä" käyttäjänä varmaan ymmärrät olla poikkeamatta näihin örvelö baareihin. Meinaan vain, kumpi kaipaa sinun seuraasi... Muutama olut hah... ainakin itse otan riittävästi ja hyvässä seurassa örvelöiden.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomi on järjetön holhous valtio kaikessa. Tietysti myös tässä. Viimeinen pisara alkaa olla minusta, että kun kotona teen remppaa. Vaikka tekisin itse siitä pitää alkaa väsäämään verottajalle ilmoituksia, jos se vaatii kunnalle ilmoituksia. Ei prkle. KAPINA.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ei sääntelyä voi purkaa, koska se on perusteena satojen virkamiesten ja järjestöjen työllistämiseen. Varmasti monet tajuavat ettei touhussa ole järkeä, mutta miksi sahata omaa oksaansa?

Jos nyt pidettäis lähtökohtana ettei myydä alaikäisille eikä liian päihtyneille. Sen prosenttien, annoskokojen ja senttilitrojen kanssa nysväämisen voisi myös samantien lopettaa, antaa yrittäjien myydä mitä kannattavaksi katsovat ja asiakkaat haluavat.

Koulutusjärjestelmä ja -vaatimukset on sitten ihan eri asia, mutta samalla tapaa sekin systeemi romahtaa jos täällä saisi tehdä asioita ilman papereita x ja y.

Pekka Iiskonmaki

Ainakin Virossa ollaan todella tyytyväisiä Suomen politiikkaan. Mitä te aina valitatte.

Jouko Kääriäinen

Olisihan se merkillistä vähentää vaatimustasoa kun valtakunnan yksinkertaisimmatkin asiakkaiden turvallisuutta koskevat vaatimukset tahtovat olla liian vaikeita. Tarkista varsin - oliko ravintolavierailusi kohteen hygienia hanskassa. - monen EI ole.
https://www.oivahymy.fi/portal/fi/

Jospa voisi tarkistaa yhtä vaivatta ravintolan muutkin asiat. Verorästithän onneksi katkaisevat anniskelun, mutta ,... .

Keenan Kennedy

Tiesitkö muuten, että tuon oiva-järjestelmän pisteet määrittää huonoin osa-alue. Mikäli tarkastaja on keskittynyt enimmäkseen siivouskomeroiden ja sosiaalitilojen siisteyteen saa keittiö olla vaikka millainen läävä ja kuppila saa samat pisteet, kuin tiptop keittöllinen, jossa on vaan vähän vanhat pukuhuoneet. Tuohon ei ole myöskään mitään arviointikriteerejä, toisen tarkastajan sotkuinen voi olla toiselle ihan välttävä ja sympaattinen kokki saa aina hilattua pisteitä vähän ylöspäin.

Verorästithän eivät katkaise anniskelua, kun vasta mennessään liian pitkälle ja silloin onkin remmissä jo uudet omistajat. Ehdollinen vankeus katkaisee tuon kyllä automaattisesti, eli esim törkeästä ylinopeudesta menettää anniskeluoikeudet.

Juha Hämäläinen

Tässäkin asiassa voisi Suomen Saksaa peesaavat/nuolevat politikot ottaa oppia Sakulasta...

Saksassa timpuri sai perustaa (menestyneen) ravintelin ja juottaa sakuille mitä vaan pelkällä terveyspassilla (vai mikä sen nimi DDR-Suomessa sitten onkaan).

Terv. Ravintoloitsijanakin toiminut ulkosuomalainen

Keenan Kennedy

Minä olen toiminut yli 20 vuotta ravintola-alalla, joista suurimman osan johtotehtävissä. En silti koe itse anniskelulupa-asiaa kynnyskysymykseksi, pahinta on, että lupa-asioissa virkamiehellä on liiaksi omaa harkintaa venyttää pykälää haluamaansa suuntaan ja halutessaan jarruttaa toisen elinkeinoa, suosien toisen.

Vielä pahempi asia on, että itsessään noita luvassa vaadittuja asioita ei valvota juuri laisinkaan ja silloin ne osuvat pahimmin rehelliseen yrittäjään ja kepulit kuorivat kerman päältä. En ole koko urani aikana kertaakaan kuullut, että tarkastuksissa olisi oikeasti tutkittu vastaavan hoitajan palkkausta tai palkkausta yleensä, työvuorojen lainmukaisuutta, anniskelualueen oikeaa valvontaa, eikä sitä teoreettista tai edes sitä vastaavan hoitajan oikeaa pätevyyttä, että ne työtodistukset perustuisivat oikeasti palkalliseen työhön.

Mikäli alkoholitarkastajat anniskelun osalta puuttuisivat epäkohtiin massajuottoloissa yhtä suurella pieteetillä kuin pienessä pubissa, ei meillä olisi auki ensimmäistäkään yökerhoa. Kuitenkin molempia koskee ne ihan samat pykälät.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Nyt on syytä siirtyä pikimiten Ranskan ja Saksan käytäntöihin alkoholin myynnissä, verotuksessa ja anniskeluluvissa.
Körttiläinen holhous on aikansa elänytttä. Vuossisataisen holhoamisemme tulokset osoittavat, että sillä on onnistuttu ylläpitämään Suomessa Euroopan vaikeimmat ongelmat, mitä tulee alkoholismiin, kännissä sekoiluun, kansanterveyteen ja syrjäytymiseen. Kulutusluvuista per capita on turha jeesusttella, sillä meillä oli yhtä pahat ongelmat jo nykyistä puolta pienemmällä keskikulutuksella. Nykytasoamme vastaavalla kulutuksella useimmissa Länsi-Euroopan maissa noita ongelmia ei ole koskaan ollutkaan ja kansanterveys niissä on ollut parempi. Holhous perusrtuu valheisiin!

Päivi Pelkonen

Baarimikoksi voi kouluttautua neljässä viikossa. Sen jälkeen osaa anniskella viinaa. Miksi vastaavalta hoitajalta vaaditaan kahden vuoden anniskelulokemus? Samasta litkusta kyse...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset