JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on jokaisen ihmisoikeus

 
Mediassa on puhuttu viime päivinä erittäin vakavasta ja huolestuttavasta ilmiöstä - nuorten kohtaamasta seksuaalisesta ahdistelusta. Asia ei ole uusi, mutta sen laajuuteen on alettu herätä kunnolla vasta nyt.
 
Viime vuonna julkaistun Kouluterveyskyselyn mukaan lähes kolmannes 15–17-vuotiaista ammattioppilaitoksissa opiskelevista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa. Samanikäisistä lukiolais- ja peruskoulun tytöistä vastaavaa oli kokenut noin viidennes ja pojista alle 10 prosenttia. Hyväksikäyttö ja uudenlainen kiusaaminen ovat mahdollisia erityisesti internetissä. Netissä tapahtuva seksuaalinen väkivalta voi olla muun muassa vainoamista ja kiristämistä esimerkiksi valokuvien välityksellä.

Yhdenkään nuoren ei tule joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Seksuaalista väkivaltaa vastaan on taisteltava kaikin mahdollisin keinoin.
 
Jätin asiaan liittyen kirjallisen kysymyksen eduskunnassa reilu vuosi sitten. Pyysin tuolloin peruspalveluministeri Huovista vastaamaan kysymykseen: mitä hallitus aikoo tehdä vakavan nuorten seksuaaliseen ahdisteluun liittyvän ongelman korjaamiseksi ja seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutumisen riskien vähentämiseksi.
 
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_420_2013_p.shtml

 
Kuten ministerin vastauksestakin käy ilmi, kyse ei ole asiasta, jonka vain yksi taho pystyisi korjaamaan, vaan kaikkia mahdollisia tahoja tarvitaan. Oman haasteensa asiaan tuo se, että vain harva nuori ylipäätään uskaltaa ilmoittaa seksuaalirikoksista poliisille, kertoa tapahtuneesta terveydenhoitajalle tai muille aikuisille, vanhemmilleen tai ylipäätään kenellekään. Moni tapaus ei siis tule päivänvaloon ja tekijät pystyvät jatkamaan toimintaansa.
 
Nuoria on rohkaistava kommunikoimaan avoimesti ja tuomaan esiin kokemansa vääryydet. Yksikään tapaus ei saa jäädä pimentoon vain siksi, että nuori kokisi, ettei ole ketään jolle kertoa. Tämä on asia, jossa jokainen voi vaikuttaa ja auttaa. Asioista on pystyttävä puhumaan niiden oikeilla nimillä kaunistelematta ja ujostelematta niin kodeissa, kouluissa kuin mediassakin. Seksuaalinen itsemääräämisoikeus on jokaiselle kuuluva ihmisoikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

SAudi-Arabia huolehtii näistä naisten ihmisoikeuksista mallikkaasti. Siellä miehet ja naiset eivät voi tavata toisiaan, vaan naisten suojelemiseksi miehet ja naiset on täysin erotettu toisistaan. Miehet ja naiset voivat tavata toisiaan vain perheen ja suvun tilaisuuksissa ja silloinkin valvottuna.

Tämä onkin ainoa keino estää tällainen ihmisoikeuksia loukkaava seksuaalinen ahdistelu. Meidän tulee ottaa mallia Saudi-Arabiasta.

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Aivan! Paras tapa ehkäistä seksuaaliasta ahdistelua ja -väkivaltaa, on hyvä ja kattava ikäryhmään sovitettu seksuaali- ja sukupuoli-informaation antaminen nuorille ja persukoulun alaluokilta, ja jatkuen yläluokille sekä toiselle asteelle. Joka tuo kasvaville nuorille juuri sitä kaivattua itsetietoisuutta omasta päätösvallastaan ja koskemattomuudestaan.

Nykyään tämä näyttää jälleen(!) unohtuneen päättäjiltä, kun tätä nimenomaista opetusta ollaan kouluissa "säästösyistä" vähentämässä.

Sanoin "säästösyyt", koska jos/kun 100€/luokka/tunti maksava opetus ehkäisee jo yhden ei-toivotun raskauden ja siitä seuraavan abortin, niin kunta on jo säästänyt 1500€/kerta. Puhumattakaan ennalta ehkäistyn sukupuolitartunnan, traumatisoinnin, tai toteuttamatta jääneen raiskauksen tuomista todellisista kustannus säästöistä.

-Rauhaa ja Rakkautta
t. koulutettu seksuaali- ja sukupuolipuhuja.

Käyttäjän sirpaleita kuva
Sirpa Rikkinen

Suomi taas huolehtii siitä, että porno varmasti leviää ihan kaikkialle! Kauppoihin, kioskeihin, lehtiin, TV:hen, elokuviin, kirjastoihin, peleihin, katumainoksiin, festareille, postimerkkeihin... sitten vielä ihmetellään..?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm
Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Miksi seksuaalityöntekijöiden seksuaalinenitsemääräämisoikeus ei ole ihmisoikeus vaan sitä voidaan rajoittaa? Ainakin oikeusministeriöllä on kovat aikeet moiseen.

Jukka Mäkinen

"Viime vuonna julkaistun Kouluterveyskyselyn mukaan lähes kolmannes 15–17-vuotiaista ammattioppilaitoksissa opiskelevista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää, ahdistelua ja väkivaltaa."

Luulisi kansanedustajan ensin ajattelevan aineistoaan ennen kuin alkaa levittelemään tietoa ja sen perusteella esittämään mielipiteitänsä. Kyseisessä tutkimuksessa seksuaaliseksi häirinnäksi tulkitaan himokkaat katseet ja seksuaaliviritteiset sanat jotka koetaan häiritseväksi. Eli jos väärä kundi sanoo: "sul on upeet tisssit" niin se on seksuaalista häirintää. Kyseessä on 15-17 kesäiset nuoret. Kamoon.

Ottaisivat selvää kuinka moni on kokenut oikeaa väkivaltaa, niin päästäisiin puhumaan vakavasti otettavista asioista.

Olli Nurmi

Suo anteeksi, mutta "sul on upeet tisssit" ON seksuaalista häirintää.

Jukka Mäkinen

Jos 16-kesäinen kolli sanoo sen samanikäiselle tytölle se on aivan luonnollista. Jos joku tiukkapipoinen femakkolainsäätäjä on sitä mieltä että se on rikollista seksuaalista häirintää niin otan osaa, ja toivon että hän jättää eroanomuksensa mahdollisimman nopeasti.
Totalitaristisessa Suomessa kielletään jo normaali elämä.

Olli Nurmi Vastaus kommenttiin #8

Luonnollista aikuistuvalle ja itsenäistyvälle nuorelle miehelle on se, että hän oppii kunnioittamaan toisen itsemääräämisoikeutta, eikä anna primitiivisten impulssien aiheuttaa muille epämukavaa oloa tai mielipahaa. En pysty näkemään millä oikeudella kukaan voisi esittää tuollaisen kommentin toisen kehosta.

Seksuaalinen häirintä on jo kriminalisoitu rikoslaissa, enkä henkilökohtaisesti ole kovin kiinnostunut asian rikosoikeudellisesta seuraamuksesta tässä asiassa. Paljon mielenkiintoisempaa on pojat jotka sitä tekevät, ja muut, joiden mielestä se on ihan okei.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset