JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Edustuskulujen vähennysoikeus palautettava

Ravintola- ja matkailualalta on kantautunut kuluneina kuukausina runsaasti huolestuneita yhteydenottoja. Useat alan yritykset ympäri Suomea joutuvat kamppailemaan olemassolonsa puolesta muun muassa nopean kustannusten nousun, jatkuvien veronkiristysten ja edustuskulujen verovähennysoikeyden poiston vuoksi. Minulla oli kuluneena viikonloppuna ilo ja kunnia tavata useita Lapin matkailu- ja ravintola-alan ammattilaisia sekä keskustella heidän kanssaan alan haasteista ja tulevaisuudennäkymistä.

Erityisesti vuoden alusta poistuneen yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden poisto osui suhdannepoliittisesti huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Se oli selkeästi virhe, joka täytyy voida korjata. Olemmekin edustajakollegani Heikki Autton kanssa ehdottaneet edustuskulujen verovähennysoikeuden palauttamista tulevan kesän hallitusneuvottelujen yhteydessä. 

Yritysten edustustoiminta on muutoksen myötä vähentynyt esimerkiksi Lapin tunturikeskuksissa kymmenien prosenttien verran. Veronkiristys on koitumassa kohtalokkaaksi niin työllisyyden kuin valtiontaloudenkin kannalta. Nykyisessä vaikeassa taloustilanteessa ei pitäisi vaarantaa minkään alan työpaikkoja. Korkean nuorisotyöttömyyden aikana on tärkeää myös muistaa se, että ravintola- ja matkailuala työllistää runsaasti juuri nuoria aikuisia. Alle 26-vuotiaiden osuus on tällä hetkellä n. 30 prosenttia.

Esitämme Autton kanssa myös harkittavaksi ravintola-alan hallinnon siirtämistä kokonaisuudessaan työ- ja elinkeinoministeriön alaisuuteen, kun nyt muun muassa alkoholipolitiikka kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön alaisuuteen. Tämä varmasti auttaisi osaltaan siinä, että ravintola-alaa kohdeltaisiin elinkeinona muiden elinkeinojen joukossa.

Peräänkuulutamme rehellistä keskustelua suomalaisesta alkoholipolitiikasta. Mielestämme uudella politiikalla tulisi luoda edellytyksiä työllistävälle ja verotuloja tuottavalle valvotuissa olosuhteissa tapahtuvalle kotimaiselle anniskelutoiminnalle. Nykyinen alkoholipolitiikka siirtää verotulot ja työpaikat Viroon, mutta palauttaa alkoholihaitat sataprosenttisesti Suomeen. Tässä ei ole mitään järkeä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On selvää, että edustuskulujen vähennysoikeuden poistaminen on pienentänyt valtion verotuloja välittömästi ja tulee aiheuttamaan suurempaa taloudellista katastrofia pitemmällä tähtäimellä. Mutta kun sixpackissa ovat ne demaritkin ...

Jouni Nordman

Demarit morolisovat "ilmasta ruoka" vastaa tällä verolinjauksella, mutta heiltä jää kokonaan sellaset näkökannata huomioimatta miltä meidän yritykset näyttävät vieraanvaraisuuden näkökannassa, sekä se että tällä kurjistavalla lailla he tekevät monesta ravintola ja palveluita tuottavista yhtiöistä piennpiä, joka vaikuttaa investointeihin.

On kummalista että veropolitiikkaa tehdää tunne pohjalta, jossa kateus on päällimäine tunne. ainoa hyvä homma on sunnuntaina tulevat vaalit, joka näyttää Demareille miten ei kannata politiikka tehdä.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Aivan samaa mieltä!
Käsittääkseni tässäkin päätöksessä valtion verotulot vähenevät, eivätkä
suinkaan lisäänny.
Vaikka kokoomus, jonka pitäisi yritysten toimintaa nimenomaan helpottaa,
on päähallituspuolue, niin tälläisiä järjettömiä, ehkäpä juuri kateuteen perustuvia lakeja säädetään.

Antti Jokinen

Ilman muuta edustuskulujen vähennysoikeus palautettava. Samoin esim. anniskelulupiin liittyvä turha byrokratia ja kikkailu vähennettävä minimiin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"Edustuskulujen vähennysoikeus palautettava"

Näin on ilman muuta tehtävä. Ja itse asiassa vähennysoikeutta on laajennettava niin, että edustuskulut ovat 150 prosenttisesti vähennyskelpoisia. Tällä tavoin lisäämme anniskelupaikkojen käyttöä ja liikevaihtoa sekä luomme työllisyyttä.

Pekka Iiskonmaki

Laittakaa vaan veroja karkeemman jälkeen niin päästään nopeammin yhteiskunnasta riippumattomaan tilaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset