JAANA PELKONEN Tolkun ihminen

Turhat esteet pois pienpanimoilta

Suomessa toimii tällä hetkellä 24 pienpanimoa, joilla on vuosittain valikoimissaan jopa satoja erilaisia oluita. Pienpanimot ovat alallaan tärkeitä työllistäjiä. Uusia panimoita on syntynyt ilahduttavasti parin viime vuoden aikana. Lisäksi uusia panimohankkeita on vireillä eri puolilla maata.

Ulosmyynti pienpanimoilta on valitettavasti hyvin tiukasti säädeltyä. Alle 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältäviä oluttuotteita on mahdollista myydä tällä hetkellä pienpanimoilta vain jos perustaa panimon yhteyteen elintarvikekioskin, joka täyttää aluehallintoviraston kaikki elintarvikekioskille asettamat vaatimukset. Systeemi on siis varsin monimutkainen ja byrokraattinen, minkä lisäksi 4,7 tilavuusprosentin raja tuotteen alkoholipitoisuudelle on liian alhainen erikoisoluiden ominaisuuksia ajatellen. Oluiden alkoholipitoisuuden rajaaminen 4,7 tilavuusprosenttiin rajoittaa tuotteiden laatua. Esimerkiksi stout-tyyppiset oluet ovat tyypillisesti 7–8 -prosenttisia. Alkon kautta tapahtuvaan jälleenmyyntiin useilla pienpanimoilla ei ole riittävää tuotantovolyymia. Sosiaali- ja terveysministeriö on onneksi luopumassa elintarvikekioskipakosta tulevan alkoholilain uudistamisen myötä. Keinotekoinen 4,7 tilavuusprosentin raja on kuitenkin jäämässä tuotteille. 

Haluamme useiden eri puolueiden kansanedustajien (Mikko Alatalo (kesk.), Lars-Erik Gästgivars (rkp.), Ari Jalonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jukka Kärnä (sd.), Jari Myllykoski (vas.) kanssa helpottaa kotimaisten pienpanimoiden ulosmyntiä. Aiomme jättää lakialoitteen, jossa pienpanimoiden ulosmyynti sallittaisiin 9,5-prosenttisten ja sitä miedompien oluiden osalta. 

Aloitteemme taustalla on halu edistää pienpanimoiden toimintamahdollisuuksia ja kotimaista työllisyyttä. Nämä yritykset ovat tärkeä osa suomalaista lähiruokakulttuuria. Pienpanimot ovat tuoneet uudenlaista juomakulttuuria Suomeen - niiden erikoistuneet tuotteet rikastuttavat olutkulttuuriamme. Erikoisoluiden harrastusta voidaankin verrata viiniharrastukseen. Pienpanimot tuovat lisäarvoa myös kotimaan matkailuun. Oluenpanoon liittyvän toiminnan esittely ja matkailuryhmien vastaanotto ovat tärkeä osa panimoiden toimintaa. 

Maailmalla on hyviä esimerkkejä siitä, miten pienistä panimoista on nopeasti kasvanut merkittäviä työllistäjiä ja viennin harjoittajia. Tähän kasvukehitykseen nykyinen holhoava sääntely ei valitettavasti johda.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Kerrankin helppo olla jonkun kanssa täysin samaa mieltä.

Mikropanimo-trendi on edelleen kovassa nousussa (muistanko oikein että 1500 uutta vuosittain Yhdysvalloissa, entisessä Budweiserin ja Millerin luvatussa maassa) ja Suomen kaltaisella valtiolla ei ole varaa hukata ainuttakaan trendiä, jossa on täydet edellytykset pysyä mukana.

Trendi itsessäänkään tuskin on mikään mikrotrendi. Pikemmin se on kasvava kuluttajavaatimus irti megasammioiden peruslager-ikeestä, kuin symbolina laajemmalle ruoan laatuvaatimusten kasvulle.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Osaatko Jaana sanoa, että miksi homma ei etene? Kaikki järkisyyt ovat aloitteenne puolella. Helsingissä käydessä tieni vie Wäinöön, maistelemaan pienpanimoiden tuotteita. Jos niitä ei olisi, kyllä olutkulttuurimme olisi aneeminen.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Aiomme jättää lakialoitteen...?Niin?

PS-edustaja: Tuotannon rajoittaminen siirtää pienpanimot Viroon
SUVI UUSITALO 14.2.2014 klo 11:49 (päivitetty 14.2.2014 klo 12:19)
Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Kettunen on lähettänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen kotimaisten pienpanimojen toimintamahdollisuuksista.

LKS 20131127 Perussuomalaisten eduskuntaryhmän Pentti Kettunen tiedotustilaisuudessa Helsingissä 27. marraskuuta 2013. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä esitteli oman rakenneuudistuspakettinsa.

Kirjallisessa kysymyksessään Pentti Kettunen kysyy, aikooko hallitus ryhtyä pienpanimoalan kannalta tarpeellisiin toimenpiteisiin, joilla kasvatetaan pienpanimoiden investointimahdollisuuksia ja lisätään alan työpaikkoja Suomessa.

Kettusen mielestä "Suomen pienpanimoiden oluttuotannon rajoittaminen nykyisellä tavalla ei rajoita tai poista alkoholiongelmaa Suomessa".

– Se vain edistää suomalaisen tuotannon siirtymistä Suomen rajojen ulkopuolelle, hän kirjoittaa kysymyksensä perusteluissa.

Kettusen mielestä tilanne, jossa pienpanimoteollisuus siirtää tuotantonsa Viroon, on estettävä.

Hänen mukaansa pienpanimolla tuotetun oluen kysyntä on eri puolilla Suomea lisääntynyt, "vaikka kilpailuasetelmat Suomen alkoholiverotuksen, tuotantomääriä koskevien rajoitusten, oluen ulosmyynnin ja Viron viinarallin takia ovat edelleen tiukat".

Hänen mukaansa suomalaisen oluen kulutus on kuitenkin viime vuosina jopa puolittunut Viron tuonnin seurauksena.

– Oluen kysynnän muutoksilla on suora vaikutus alan työllisyyslukuihin Suomessa. Kun olutta haetaan yhä enenevässä määrin Virosta, Suomessa tuotetun oluen kysyntä laskee, Kettunen kirjoittaa.

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Joku vanha kauna olutta, ikiaikaista Suomalaista juhlajuomaa kohtaan on edustuslaitoksellamme. Ihan sama kumpi pikkupanhimot sallii, persut vai kokkarit.
Kunhan järki voittaa.

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Monta vuotta asia on ollut agendalla ja mitään ei ole tapahtunut.
Tasaisin väliajoin joku poliitikko hehkuttaa että minä nyt hoidan asian kuntoon ja lopputulos on nolla...

Silkkaa irtopisteiden keruuta tämäkin...

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Työllistäminen ei ole mikään peruste turhan työn tekemiselle. Ihmisiä on turha työllistää tekemään turhaa työtä ja tehottomuutta on ylipäätään turha lisätä. Turha on turhaa.

Mihin ihmeeseen tarvitaan pienpanimoita? Olutkulttuurin rikastamiseen, jotta voitaisiin vielä keräilyviettiinkin vedota että saamaan ihmiset käyttämään aikansa juopotteluun.

Vastaavanlaisia turhia ilmiöitä ovat etelänmatkat, uskomushoidot. Jos bensaa turhaan polttamalla tai ihmisille turhaan uskottelemalla saadaan työpaikkoja, on se oikeasti taloudesta vain pois. Vähemmän turhat työpaikat kun ovat osana ekosysteemiä, joka itsessään generoi työtä, eikä vain köyhdytä.

Tälläisiä ajatuksia pari tölkkiä olutta juoneena.

Käyttäjän heikkileivo kuva
Heikki Leivo

Vain pari tölkkiä olutta juoneena et ehkä ole ihan oikea henkilö arvostelemaan olutkulttuuria. Minäkin kokeilin kerran golfia enkä pitänyt siitä. Ei minulla olisi silti pokkaa väittää, että golfin harrastaminen olisi turha ilmiö.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Hyvä Jaana aktiivisuutesi asian puolesta on huippu kiitettävää. Tilanne näyttää valoisalta, varsinkin kun asiaa on edistämässä ryhmä kansanedustajia yli puoluerajojen. Loppujen lopuksi aihe ei voi olla poliittinen. No KD:tä lukuunottamatta.

Vapaampaa juomakulttuuria vastustavien kannatus on aiemmin perustunut aidon vastavoiman puutteeseen. Edustajat ovat mieluumin kuikuilleet pusikossa asian tiimoilta. Pelänneet äänten menetystä. Toivottavasti edustajat alkavat hiljalleen tajuta sen tosiseikan, että Pelkosen ja koko ryhmän ajama linja vaikuttaa myös positiivisella tavalla äänestystaseessa.

Jarruosasto toki tajuaa tämän. Hankeen tielle asetetaan kaikenlaisia esteitä esim. nuo rosentit oluessa tai hinnoittelu yms. Toivon että Sinä ja kumppanit kampitatte moiset heti lähtöviivoilla. Turhiin kompromisseihin ei kannata tyytyä. Kannattaa hoitaa asia kerralla kuntoon.

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Oluen ystävän elämänlaatu paranee, jos hän saa juoda parempia oluita kuin mitä meille perinteisesti suuret panimot ovat vuosikymmenet tyrkyttäneet.

Mutta vieläkin tärkeämpää on, että Suomen syöksykierteessä oleva kansantalous todella tarvitsee kaikki ne vetävät bisnekset, joita ei tuottajan ole järkevä viedä Aasiaan.

Tästä ei voi kellään olla mutisemisia.

Käyttäjän AkiTernt kuva
Aki Terentjeff

Minusta Suomen kansalaiset eivät ole yhtään huonompia Euroopassa kuin muutkaan ja meille kuuluu samat edut kaupassa. Ehdotan että poistettaisiin myös kansalaisten edestä muutamia turhia protektionaalisia vapaan kaupan ja sisämarkkinoiden esteitä ja kartelleja joita mm.luvattiin kun EU:n liityttiin. On meinaan jäänyt saamatta kansalaisilta mm. normaalihintainen ruoka, normaalihintaiset autot, normaalihintainen alkoholi ym...ym...no pitää vaan hankkia sieltä mistä ne saa normaalisti...

Prosenttiraja 4,7% on suomessa protektionaalisen kaupankäynnin etu, näin plokataan Suomen ulkopuolelle Eurooppalaiset oluet joiden prosentit ovat tuon rajan yli, ja kansalaiset kärsivät, hyvä Jaana!

Matti Motti

Soisin, että olut saisi arvostuksensa myös ruokaohjelmissa. Nytkin kokki kiertää saaristoa ja valmistaa paikallisruokaa - viiniä nauttien.

Eikö olut olisi erinomainen vaihtoehto viineille? Ehkä jopa monipuolisempi. Kannattaa kokeilla esim. olutta ja juustoja.

Käyttäjän juhavaananen kuva
Juha Väänänen

Tämä on ihan tervetullut juttu ja toivon, että asia menee läpi asap. Pienpanimoalan pienyrittäjänä tiedän kertoa, että tällä luotaisin lukuisia uusia työpaikkoja ja ennen kaikkea saataisiin malttia täysin raittiusnatsismiin perustuvaan raivohulluun alkoholipolitiikkaamme.

Pitää muistaa, että Alkon monopoli on EU-säädösten vastainen, mutta se sallittiin sillä edellytyksellä, että ketään ei syrjitä markkinoilla. Meidän pienpanimotoimijoiden on äärettömän vaikeaa saada tuotteitamme Alkon hyllyille ja lisäksi viiniksi kutsuttua kiljua valmistaville tiloille on myönnetty suoramyyntioikeus. Ykikään virkamies tai poliitikko ei ole kyennyt selvittämään, että miksi näin on. On siis kiistatonta, että olemme syrjityssä asemassa.

Juha Väänänen
panimomestari

Rku Vll

EU ei ole kiinnostunut, koska suomalaiset marja- ja hedelmä -viinit eivät ole tehty ruypäleistä, joka on kiellettyä tai ainakin oli. Tällöin eurooppalset viinintuottajat eivät jääneet huonompaan asemaan kun heillä ei ole tuotetta myytävänä, mutta oluen tapauksessa asia on toisin.

Tämä johtuu siitä, että vahvaa olutta tehdään ympäri Eurooppaa ja EU:lla kantava juttu on syrjimättömyys ja tavaran vapaa liikkuminen. Mikäli pienpanimot saavat myydä vahvaa olutta niin vaarana on, että ulkomaiset tekijät kokevat syrjintää tai kotimaiset kaupat, koska yhdenvertaisuudesta EU ei tingi.

Tästä voi seurata se, että vahva olut olisi vapautettava Alkon monopolista, jota valtio ei halua tehdä.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Ensimmäisen kerran olen Pelkosen kanssa 100% samaa mieltä. Kyllä asia on juuri näin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset